, ,

Φολέγανδρος: Η «Ατλαντίδα» της άγονης γραμμής του Αιγαίου από ψηλά (Βίντεο)

Η Φολέγανδρος για πολλούς έχει την ωραιότερη χώρα σε όλες τις Κυκλάδες. Κι αν και για τους αρχαιολόγους, το Άγιο Δισκοπότηρο θα είναι για

Φολέγανδρος: Η Ατλαντίδα της άγονης γραμμής του Αιγαίου από ψηλά (Βίντεο)

Η Φολέγανδρος για πολλούς έχει την ωραιότερη χώρα σε όλες τις Κυκλάδες. Κι αν και για τους αρχαιολόγους, το Άγιο Δισκοπότηρο θα είναι για πάντα το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας, για τους ταξιδευτές είναι ένας προορισμός. Φέτος το καλοκαίρι αυτός ο προορισμός θα είναι η Φολέγανδρος.

Αν και τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει γίνει πιο γνωστό στους τουρίστες, ένα μεγάλο μέρος των θησαυρών του παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο από τους πολλούς. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που μπορεί να ωθήσει έναν εξερευνητή να το επισκεφθεί.

Advertisment

Η Φολέγανδρος βρίσκεται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες και οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τον χειμώνα τους 600. Είναι ένα μικρό νησί και αν και οι παραλίες του είναι μετρημένες στα δάχτυλα, συναγωνίζονται ολόκληρης της Ελλάδας. Ο ταξιδιώτης σπάνια θα βρει οργανωμένες ξαπλώστρες και αυτό ακριβώς είναι που προσθέτει στη γοητεία των παραλιών του.

Η πρώτη αναφορά στο νησί γίνεται στην ελληνική μυθολογία, όπου αναφέρεται ότι πρωτοκατοικήθηκε από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που έψαχναν για βοσκότοπους. Σε συνέχεια, σύμφωνα με τη μυθολογία στο νησί ήρθαν οι Μινωίτες Κρήτες, με οδηγό τους το γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα Φολέγανδρο, το όνομα του οποίου πήρε το νησί στους κατοπινούς χρόνους. Είναι γνωστό από ιστορικά κείμενα ότι το νησί αποτελούσε καταφύγιο καταδιωκομένων από την Κρήτη.

Από τους μελετητές διατυπώνεται επίσης η εκδοχή ότι η Φολέγανδρος οφείλει το όνομά της στους Φοίνικες. Από επιγραφές πάντως που βρέθηκαν στη νήσο οι κάτοικοι κατά την ιστορική περίοδο πρέπει να ήταν Δωριείς από τη Σαντορίνη του γένους των Αιγιδών.

Advertisment

Και μπορεί η Σαντορίνη να είναι το πιο γνωστό, πολυφωτογραφημένο και διάσημο νησί των Κυκλάδων και σχεδόν όλης της Ελλάδας, αλλά η Φολέγανδρος, θα μπορούσε να πει κανείς, πως την ξεπερνά σε φυσική ομορφιά, στα άγρια τοπία και στο απέραντο γαλάζιο που χορταίνει το μάτι.

Η ομάδα Up Drones θέλησε να αναδείξει από ψηλά το λευκό αυτό διαμάντι μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου και το κατάφερε, μαγεύοντας μέσα από το παρακάτω βίντεο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση