, , ,

Μια ιστορία για το πώς η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Ένα συγκινητικό παράδειγμα του πώς η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου προέρχεται από μια προσωπική ιστορία που μου διηγήθηκε ο διάσημος

Μια ιστορία για το πώς η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Ένα συγκινητικό παράδειγμα του πώς η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου προέρχεται από μια προσωπική ιστορία που μου διηγήθηκε ο διάσημος ψυχολόγος Paul Ekman.

Ο Paul είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα ως ψυχολόγος. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία μάλιστα τον αναγόρευσε ως έναν από τους 100 πιο Διακεκριμένους Ψυχολόγους του 20ου αιώνα. Σημειώστε ότι ο Paul είχε μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να γίνει ένας πολύ οργισμένος ενήλικος. Ο ίδιος μου ανέφερε ότι σχεδόν κάθε βδομάδα είχε τουλάχιστον δύο έντονες εκρήξεις θυμού που τον ωθούσαν να κάνει ή να λέει πράγματα για τα οποία μετάνιωνε στη συνέχεια.

Advertisment

Το 2000 ο Paul προσκλήθηκε να μιλήσει σε ένα συνέδριο του Ινστιτούτου Mind and Life στην Ινδία, παρουσία του Δαλάι Λάμα. Δεν είχε και πολλή όρεξη να συμμετάσχει επειδή δεν έπαιρνε και πολύ στα σοβαρά τους βουδιστές μοναχούς⋅ γι’ αυτόν ήταν μόνο μια ομάδα αστείων φαλακρών ανδρών με ρόμπες. Χρειάστηκε τελικά η επέμβαση της κόρης του, Eve, για να πάει στο συνέδριο.

Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, που διαρκούσε συνολικά πέντε ημέρες, συνέβη κάτι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, η Eve και ο ίδιο κάθισαν δίπλα στον Δαλάι Λάμα και συνομίλησαν μαζί του για δέκα περίπου λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δαλάι Λάμα κρατούσε το χέρι του Paul. Εκείνα τα δέκα λεπτά είχαν βαθύ αντίκτυπο στον ίδιο.

Μου ανέφερε ότι βίωσε μια μεγάλη «καλοσύνη» με όλο του το είναι. Είχε υποστεί μια μεταμόρφωση. Στο τέλος της συζήτησης ανακάλυψε ότι ο θυμός του είχε χαθεί εντελώς. Για πολλές εβδομάδες μετά από αυτό το περιστατικό ο Paul δεν ένιωσε ίχνος θυμού, πράγμα που γι’ αυτόν αποτελούσε μια τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Advertisment

Ακόμα πιο σημαντικό, άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ο Paul σχεδίαζε να αποσυρθεί, αλλά μετά από εκείνα τα δέκα λεπτά επικοινωνίας με τον Δαλάι Λάμα ένιωσε και πάλι μια βαθιά φιλοδοξία να βοηθήσει τον κόσμο, πράγμα που ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχε εξαρχής ασχοληθεί με την ψυχολογία.

Μετά από ελάχιστη παρακίνηση του Δαλάι Λάμα ο Paul ακύρωσε τα σχέδια του για συνταξιοδότηση. Από τότε προσφέρει την εμπειρία και τη σοφία του στην επιστημονική έρευνα που βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη συναισθηματική ισορροπία, τη συμπόνια και τον αλτρουισμό τους.

Η καλοσύνη έχει τέτοια δύναμη, ώστε η βίωσή της για δέκα λεπτά μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτή η εμπειρία είναι εξ ολοκλήρου υποκειμενική. Στην περίπτωση του Paul, για παράδειγμα, ο Δαλάι Λάμα ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε τίποτα το ιδιαίτερο, υπαινισσόμενος ότι η καλοσύνη που βίωσε ο Paul προερχόταν περισσότερο από τον ίδιο, με τον Δαλάι Λάμα να διευκολύνει μόνο την ανάδυση του συναισθήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα είναι αλάνθαστο: αν θέλετε να επηρεάσετε τους άλλους, δεν υπάρχει πιο ισχυρή δύναμη από την καλοσύνη. (Εξομολόγηση: νιώθω άνετα να χρησιμοποιώ τη λέξη καλοσύνη μόνο επειδή τη χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Paul. Αν η λέξη καλοσύνη είναι αρκετά καλή για τον Paul, τότε είναι αρκετά καλή και για μένα).

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan με τίτλο «Ψάξε μέσα σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση