, , , ,

«Ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»: 50 χρόνια πέρασαν από την ιστορική προσελήνωση του Apollo 11 (Βίντεο)

Ήταν 16 Ιουλίου του 1969 όταν στις 17:30 ώρα Ελλάδος ο προωθητικός πύραυλος Saturn V άφησε τη γη πίσω του με κατεύθυνση τη Σελήνη.

«Ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»: 50 χρόνια πέρασαν από την ιστορική προσελήνωση του Apollo 11 (Βίντεο)

Ήταν 16 Ιουλίου του 1969 όταν στις 17:30 ώρα Ελλάδος ο προωθητικός πύραυλος Saturn V άφησε τη γη πίσω του με κατεύθυνση τη Σελήνη. Επί τέσσερις μέρες ταξίδευαν οι 3 αστροναύτες μέχρι το «Eagle» (Επιχείρηση Αετός) να αποσπαστεί από το «Columbia» και να επιχειρήσει προσσελήνωση.

Στις 20 Ιουλίου, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, Ο Νιλ Άρμστρονγκ και αμέσως μετά ο Μπαζ Όλντριν, μετά την επιτυχή προσσελήνωση, βγήκαν από τη σεληνάκατο για το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας στο φεγγάρι. Όλοι θυμούνται εκείνη την συναρπαστική στιγμή κολλημένοι στις οθόνες της τηλεόρασής τους. 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τη στιγμή της προσσελήνωσης.

Advertisment

Οι δύο αστροναύτες πέρασαν δύο ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Με κομμένη την ανάσα μπορούσαν να δουν την θέα της γης από το φεγγάρι. Το ιστορικό πλήρωμα πήρε το δρόμο της επιστροφής και μετά από τέσσερις ημέρες, οι τρεις άνδρες προσθαλασσώθηκαν κοντά στην πόλη Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η φράση του Άρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» έγινε ένα από τα διασημότερα σλόγκαν στον κόσμο και αντανακλούσε ακριβώς την ψυχολογία και τη σκέψη όλης της ανθρωπότητας.

Τώρα, μετά από 50 χρόνια, οι ΗΠΑ, αλλά και όλος ο κόσμος, γιορτάζει τις σημαντικότερες στιγμές της αποστολής. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η εταιρία παραγωγής Woodwork δημιούργησε μια εκπληκτική ταινία διάρκειας 11 λεπτών. Το trailer της ταινίας από μόνο του δείχνει πόσο μεγάλο ήταν αυτό το επίτευγμα με έναν αριστουργηματικό τρόπο.

Advertisment

Παράλληλα, σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου, το ίδρυμα Ευγενίδου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση όμως θα περιλαμβάνει σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται σε κομβικές θέσεις στη NASA και στην ESA. Θα υπάρξει επίσης έκθεση (ομοιώματος της Σεληνακάτου) και αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης. Θα υπάρχει επίσης διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση.

https://vimeo.com/348343147

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση