, ,

Μπουτάν: Το φτωχό κράτος που έχει διπλασιάσει το μισθό γιατρών και δασκάλων για την ευημερία των κατοίκων

Σε πολλές χώρες οι δάσκαλοι και οι γιατροί δεν αμείβονται δίκαια και οι κυβερνήσεις δεν περιλαμβάνουν καν στην ατζέντα τους την βελτίωση των συνθηκών

Μπουτάν: Το φτωχό κράτος που έχει διπλασιάσει το μισθό γιατρών και δασκάλων για την ευημερία των κατοίκων

Σε πολλές χώρες οι δάσκαλοι και οι γιατροί δεν αμείβονται δίκαια και οι κυβερνήσεις δεν περιλαμβάνουν καν στην ατζέντα τους την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Όχι όμως για το Μπουτάν, το μικρό βασίλειο των Ιμαλαΐων που βρίσκεται σφηνωμένο ανάμεσα στην Κίνα και στην Ινδία.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κράτος το οποίο έχει από το 1971 κιόλας απορρίψει το ΑΕΠ ως το μόνο τρόπο μέτρησης της προόδου της χώρας. Στη θέση του, έχει τοποθετήσει μια νέα προσέγγιση ανάπτυξης, η οποία μετρά την επιτυχία μέσα από επίσημες αρχές ΑΕΕ, δηλαδή ακαθόριστης εγχώριας ευτυχίας. Σημασία για το κράτος έχει η πνευματική, σωματική και πνευματική υγεία των κατοίκων του και το φυσικό περιβάλλον.

Η πεποίθηση ότι η ευημερία πρέπει να προηγείται της υλικής ανάπτυξης έχει υιοθετηθεί πια πλήρως από το Μπουτάν. Τώρα σε έναν κόσμο, όπου τα οικονομικά συστήματα είναι συνέχεια στο χείλος της καταστροφής, αυτή η μικρή Βουδιστική προσέγγιση στρέφει όλο και περισσότερα μάτια στο Μπουτάν.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν το μικρό αυτό κράτος, παρά το γεγονός ότι παραμένει φτωχό, έχει σχεδόν διπλασιάσει τους μισθούς δασκάλων και γιατρών. Σύμφωνα μάλιστα με το World Economic Forum, είναι τα δύο πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα.

Όσοι έχουν εμπειρία έως 10 χρόνια, λαμβάνουν αύξηση 35%, ενώ όσοι έχουν περισσότερη εμπειρία (10-20 χρόνια), λαμβάνουν αύξηση 45%. Συγκεκριμένα, η ιδέα για τις αυξήσεις αυτές ανήκει στον πρωθυπουργό Lotay Tshering, γιατρός στο επάγγελμα.

Καθώς υποσχέθηκε στην εκλογή του ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις ανισότητες στον τόπο του, εκείνος ξεκίνησε από τη βάση: από τον τομέα της υγείας και της παιδείας. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει θέσει στην καρδιά της πολιτικής της την περιβαλλοντική προστασία του κράτους και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή υλοτομίας και έχει θεσπίσει μάλιστα και μια μέρα μηνιαίως χωρίς αυτοκίνητα. Και το βουδιστικό βασίλειο συνεχίζει να μας κάνει μαθήματα ευτυχίας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.theguardian.com/world/2012/dec/01/bhutan-wealth-happiness-counts

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε