Κάποιος σας πρότεινε μια εξαιρετικά αποτελεσματική δίαιτα, αλλά ενώ εσείς την ακολουθήσατε αυστηρά, δεν είδατε κανένα αποτέλεσμα. Σύντομα απογοητευτήκατε και παραιτηθήκατε. Τι μπορεί να εξηγεί το γεγονός ότι ορισμένες δίαιτες λειτουργούν άριστα σε κάποιους, ενώ σε άλλους δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα;

Πέρυσι, οι Tim Spector και Sarah Berry, επιδημιολόγοι στο King’s College του Λονδίνου και ο Dr Andrew Chan από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ξεκίνησαν μια νέα φιλόδοξη έρευνα για να βρουν την απάντηση. Η νέα τους μελέτη ονομάζεται Predict και είναι το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο πείραμα διερεύνησης των ατομικών αποκρίσεων στο φαγητό.

Τα πρώτα τους αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διατροφής εντόπισαν για πρώτη φορά ουσιαστικές και απρόβλεπτες διακυμάνσεις στο πόσο καλά επεξεργάζονταν οι συμμετέχοντες τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, ακόμα και ανάμεσα σε δίδυμα. Το πόσο αποτελεσματικά ένα άτομο μεταβόλιζε ένα μακροθρεπτικό συστατικό δεν προέβλεπε πώς αυτό το άτομο ανταποκρινόταν σε ένα άλλο.

Οι μελετητές εξέτασαν τη δίαιτα 1.100 ατόμων από Μ. Βρετανία και Αμερική και κατέγραψαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους πριν αλλά και μετά την κατανάλωση γευμάτων. Αν και όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τα ίδια ακριβώς γεύματα για 14 συνολικά ημέρες, δεν υπήρξε καμία απολύτως σύγκλιση αποτελεσμάτων ούτε σε δύο ανθρώπους.

Αυτό μας αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει καμία δίαιτα (ούτε μία) που να ταιριάζει απόλυτα σε όλους τους ανθρώπους. Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι τα γονίδια έπαιζαν έναν περιορισμένο ρόλο στο πώς επεξεργάζεται ο οργανισμός μας τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες στο πώς το σώμα μας μεταβολίζει το φαγητό, φαίνεται ότι είναι περιβαλλοντικοί: ύπνος, στρες, άσκηση και η ποικιλία και πληθυσμός του εντερικού μικροβιώματος.

Αν λοιπόν θέλετε και χρειάζεται να χάσετε βάρος, χρειάζεται να ακολουθήσετε για αρχή ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και ύστερα να επισκεφθείτε ειδικούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τους σημαντικότερους παράγοντες για να προσδιορίσουν ποιος είδος δίαιτας χρειάζεστε.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-06/mcg-lsn060719.php

[/toggle]

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε