Φλερτ: Ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή μας και ποια είναι τα όρια

Φλερτ: Ένας κώδικας επικοινωνίας όμορφος, διαφορετικός , πότε σοβαρός και πότε αυθόρμητος, γοητευτικός, με χιούμορ και με μια διάθεση χαρούμενη και χαμογελαστή που μπορεί

Φλερτ: Ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή μας και ποια είναι τα όρια

Φλερτ: Ένας κώδικας επικοινωνίας όμορφος, διαφορετικός , πότε σοβαρός και πότε αυθόρμητος, γοητευτικός, με χιούμορ και με μια διάθεση χαρούμενη και χαμογελαστή που μπορεί να δώσει αφορμή για μια ωραία ατμόσφαιρα και να μετατρέψει μια δύσκολη μέρα σε μια υπέροχη στιγμή.

Πότε το φλερτ αποτελεί «πρόσκληση» και πότε «πρόκληση»;

Για όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άντρες, παντρεμένους και ελεύθερους το φλερτ είναι μια ένδειξη αποδοχής και εκτίμησης. Μια υποτιθέμενη πρόσκληση σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό που θα σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα φέρει έναν αέρα χαλάρωσης και ελευθερίας. Ένας τρόπος για να δείξεις στον άλλον ότι μετράει και ότι είναι ελκυστικός.

Advertisment

Όμως, πολλές φορές το φλερτ μπορεί να πάρει και την μορφή της πρόκλησης. Με άλλα λόγια, δίνεις στον άλλον το έναυσμα να αρχίζει να ελπίζει, να θέλει να δοκιμάσει την σχέση μαζί σου. Άρα λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι όσο το φλερτ παραμένει στα όρια της πρόσκλησης, αποτελεί ένα είδος θαυμασμού και αυτοπεποίθησης. Όταν όμως, μπαίνει στο πλαίσιο της πρόκλησης, εκεί οι προσδοκίες αλλάζουν και απαιτούν ανταπόκριση.

Τι αλήθεια προσδίδει το φλερτ στην ψυχολογία μας;

1. Τονώνει την αυτοπεποίθησή μας

2. Δηλώνει αποδοχή και θαυμασμό

Advertisment

3. Αυξάνει την εκτίμηση στο πρόσωπο του άλλου

4. Μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα

5. Αυξάνει τον ερωτισμό και το πάθος

6. δίνει γοητεία και ρομαντισμό

Έχει όμως, το φλερτ όρια; Επιτρέπεται για όλους;

Είναι αλήθεια ότι το φλερτ στην καθημερινή μας ζωή αποτελεί συχνό φαινόμενο που δηλώνει την εκτίμηση, τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας στο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Όταν διατηρείται λοιπόν, στα πλαίσια της γοητείας και της ομορφιάς που αποπνέει ο άλλος, στην τυπική επαφή, στα κομπλιμέντα και στις φιλοφρονήσεις, τότε ναι επιτρέπεται και είναι φυσιολογικό να υπάρχει ακόμα και μέσα στον γάμο.

Αντίθετα, όταν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο και μπαίνει σε πιο προσωπικές ερωτήσεις και το ενδιαφέρον μας για τον άλλον μεγαλώνει ακόμα και η οπτική επαφή γίνεται αναγκαία, τότε δεν μιλάμε για φλερτ αλλά την επιθυμία μας για δημιουργία μια σχέσης. Και όλο αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο και κατανοητό. Για ένα παντρεμένο ζευγάρι όμως, κάτι τέτοιο ξεπερνάει τα όρια και δημιουργεί προβλήματα στη σχέση. Αρχίζουν οι αμφιβολίες, οι συγκρούσεις και οι καυγάδες. Τίθεται το θέμα εμπιστοσύνης και έτσι η σχέση αρχίζει να φθείρει. Μήπως όμως, ήταν φθαρμένη από πολύ πριν;

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει πότε το φλερτ περνάει σε άλλο επίπεδο;

1. Όταν ο άλλος μπαίνει σε προσωπικές ερωτήσεις (π.χ. αν είσαι σε κάποια σχέση)

2. Όταν υπάρχει μυστικότητα για την ύπαρξη του άλλου προσώπου

3. Όταν αποζητάς την παρέα του/της όλο και περισσότερο

4. Όταν νιώθεις όμορφα μαζί του/της ενώ με την σχέση σου δεν περνάς το ίδιο

5. Όταν νιώθεις ότι έχεις ανάγκη την σωματική επαφή με αυτό το άτομο, εκτός από την επικοινωνία

6. Όταν η παρουσία του στον χώρο προκαλεί αναστάτωση (π.χ. δεν μπορείς να τον/την κοιτάξεις στα μάτια, έχεις άγχος και φοβάσαι πως θα χειριστείς την κατάσταση)

Συμπερασματικά λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι το φλερτ αποτελεί ένα είδος «πλατωνικής σχέσης» που μπορεί όμως, γρήγορα να πάρει την μορφή απιστίας. Σίγουρα είναι ωραίο να αισθάνεσαι μοναδικός, γεμάτος ενέργεια και αυτοπεποίθηση στα πλαίσια όμως μιας φυσιολογικής κατάστασης. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να υπάρχουν όρια που δεν θα δίνουν ελπίδες και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την βασική μας σχέση. Είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα στην σχέση. Όταν αυτό εκλείπει, σημαίνει το τέλος.

Νικόλ Παπαδοπούλου, Γαλλική Φιλολογία Ε.Κ.Π.Α, Σύμβουλος Ρητορικής Τέχνης – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση