,

Τι είναι η ενεργειακή τεχνική EFT και πώς λειτουργεί

Πρωταρχικά, το περίφημο EFT εντοπίζεται σε πρώιμη φάση στην κινεζική επιστημονική μέθοδο του βελονισμού• επί της ουσίας το EFT βάδισε στην τεχνική του αρχαίου

Τι είναι η ενεργειακή τεχνική EFT και πώς λειτουργεί

Πρωταρχικά, το περίφημο EFT εντοπίζεται σε πρώιμη φάση στην κινεζική επιστημονική μέθοδο του βελονισμού• επί της ουσίας το EFT βάδισε στην τεχνική του αρχαίου κινεζικού βελονισμού. Στη συνέχεια, το 1994 ο Roger Callahan, ένας Αμερικανός Ψυχολόγος, ανακάλυψε εντελώς συμπτωματικά το EFT εξαιτίας μιας περίπτωσης κάποιας θεραπευόμενής του. Την τεχνική αυτή, την οποίαν αρχικά είχε ονομάσει TFT (Thought Field Therapy), πάσχισε για μεγάλο διάστημα να την παρουσιάσει ως έγκυρη στον αμερικανικό σύλλογο ψυχολόγων, διότι είχε άμεσα και απτά θεραπευτικά αποτελέσματα γενικά στο επίπεδο των τοξικών συναισθημάτων αλλά και ειδικά στο θέμα του φόβου.

Μολονότι σε πρώτη φάση ήρθε αντιμέτωπος με μια κοινότητα συντηρητική και διστακτική, ο ίδιος ερευνώντας και εκπαιδεύοντας άλλους θεραπευτές έφτασε στο σημείο να συνειδητοποιήσει πως πράγματι η μέθοδος αυτή είχε επιτυχία και μάλιστα δεν έφερε τον κίνδυνο κάποιας παρενέργειας στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Advertisements

Λίγο αργότερα η μέθοδός του υιοθετήθηκε από κάποιον μαθητή του με το όνομα Cary Craig, ο οποίος μετονόμασε τον μέθοδο αυτή σε EFT (Emotional Freedom Techniques) και ουσιαστικά επινόησε την τεχνική EFT. Αυτό που έκανε ο Craig ήταν να απλοποιήσει την μέθοδο του δασκάλου του σε σημαντικό βαθμό, με σκοπό να δύναται να εφαρμόζεται και να λειτουργεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Συνεχίζοντας, θα αναφερθεί επακριβώς ο τρόπος λειτουργίας της μεθόδου EFT. Πριν από αυτό όμως, υπογραμμίζεται ότι η ενεργειακή μέθοδος EFT συμπεριλαμβάνεται επίσημα στην Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ως θεραπευτικό εργαλείο, ενώ συνιστά κομμάτι του κλάδου της ενεργειακής ψυχολογίας. Επίσης, το 2012 αναγνωρίστηκε επισήμως από τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολόγων ως έγκυρη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας.

Διαχρονικά, η μέθοδος EFT έχει αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις ανθρώπων που μετείχαν σε πολέμους, συγκεκριμένα σε βετεράνους στρατιώτες, οι οποίοι υπέφεραν από μετατραυματικό stress και αντιμετώπιζαν εξαιρετική δυσκολία στην προσαρμογή τους στο κόσμο επιστρέφοντας, διότι υπέφεραν από συνεχείς εφιάλτες, ένταση, συναισθηματικές εκρήξεις κ.λπ. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις καθημερινών κωλυμάτων, όπως για παράδειγμα το κόψιμο του τσιγάρου, οι ημικρανίες, τα σεξουαλικά τραύματα και άλλα.

Όσον αφορά στη λειτουργία της ενεργειακής τεχνικής EFT αυτή έχει ως εξής: οι μεσημβρινοί, οι οποίοι είναι ενεργειακά περάσματα ζωτικής ενέργειας εντός του ανθρωπίνου σώματος, ενδεχομένως να είναι μπλοκαρισμένοι ή διαταραγμένοι εξαιτίας κάποιου προβλήματος συναισθηματικής υφής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσκολία απέναντι στη φυσιολογική – κλασική θεραπεία.

Advertisements

Συχνά συμβαίνει η διατάραξη ενός μεσημβρινού να βασίζεται σε κάποιο παλαιό παιδικό τραύμα, το οποίο διατηρείται στο άτομο ως μνήμη δημιουργώντας ένα «ενεργειακό παγόβουνο», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σε κάποια σημεία του σώματος πόνοι και ενοχλήσεις, που ωστόσο δεν είναι σωματικοί αλλά ενεργειακοί – συναισθηματικοί, γι’ αυτό και οι μεσημβρινοί που προαναφέραμε δεν ανιχνεύονται από τα ιατρικά εργαλεία.

Επιπροσθέτως, θα σημειωθούν αναλυτικά τα οφέλη του EFT, αλλά πριν από αυτό πρέπει να τονιστεί αφενός ότι το EFT δεν χρησιμοποιεί βελόνες, όπως ο παραδοσιακός βελονισμός, και αφετέρου η μέθοδος αυτή επιτρέπει στον θεραπευόμενο πελάτη να εκτελεί τη βασική τεχνική μόνος του. Έτσι, με την ενεργειακή τεχνική EFT εντοπίζεται η συναισθηματική σχέση μεταξύ βιωμάτων και γεγονότων, πραγματοποιείται θεραπεία πάνω σε τραυματικές αναμνήσεις χωρίς συναισθηματικό πόνο, αποκαλύπτονται οι αιτίες διαφόρων ψυχοσωματικών ασθενειών, διευκολύνεται η αντιμετώπιση και η αναγνώριση καταπιεσμένων συναισθημάτων, θεραπεύονται οι κρίσεις πανικού και ποικίλες συναισθηματικές διαταραχές. Επιπλέον, η μέθοδος EFT λειτουργεί πρακτικά και ως συναισθηματική προετοιμασία για κάποια μελλοντική πράξη, η οποία είναι αιτία φόβου ή άγχους.

Τέλος, γίνεται κατανοητό έτσι πως το EFT συνιστά μια σύγχρονη και αναγνωρισμένη τεχνική θεραπείας με άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα, η οποία είναι διαρκώς εξελισσόμενη. Αναμφίβολα ο θεραπευτής που χρησιμοποιεί τούτη τη μέθοδο μπορεί να κάνει πράγματα που με γνωσιακές και συμπεριφορικές τεχνικές μπορεί να είναι δύσκολα ή και επώδυνα, κι αυτό γιατί το EFT διαθέτει συγκεκριμένες τεχνικές, αρχές, κανόνες και λεπτομέρειες που το κάνουν αποτελεσματικό.

[toggle title="Πηγές"]

Judy, B. (2014). A Practical Guide to EFT. Duxford: Icon Books Ltd

Βαρελάς, Υ. (2017). EFT, τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης: πως να απαλλαγούμε από τοξικά συναισθήματα, στρες και αδιέξοδα της ζωής μας. Θεσσαλονίκη: ΑΡΧΕΤΥΠΟ

[/toggle]

Συντάκτης | Νεκτάριος Κοσμάς

Ο Νεκτάριος Κοσμάς είναι απόφοιτος του ακαδημαικού προγράμματος σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας/Counselling Psychology του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής (Δίπλωμα αναγνωρισμένο απο την Εuropean Assocation For Counselling και την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) Εξειδικεύτηκε στην Ιατρική Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σχεσιακή Ψυχανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών από το Ινστιτούτο Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας. Έχει μετεκπαιδευτικές σπουδές εξειδίκευσης στην Κλινική Ύπνωση - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία (Advanced Diploma In Clinical Hypnosis - Bioaffective Psychotherapy ) από το General Hypnotherapy Standards Council της Βρετανίας. Επιπλέον εξειδικεύεται στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό ΝLP και στο EFT σε επίπεδο certificat practitioner, έχει παρακολουθήσει επιπρόσθετα μια σειρά απο εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια και ειναι κάτι το οποίο συνεχίζει με στόχο να εμπλουτίζει τις θεραπευτικές του δεξιότητες. Είναι μέλος της Ε.Ε.Σ. , E.A.C. , I.A.R.P.P. Διατηρεί δικό του γραφείο στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης στο οποίο παρέχει συνεδρίες σε έφηβους και ενήλικες (ατομικές,ζευγους,ομάδας).

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε