Το Αλτσχάιμερ είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως στην τρίτη ηλικία. Αν και δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι στοιχεία κρίσιμης σημασίας για να επιβραδύνουμε την πρόοδο της νόσου.
Καθώς οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να κατανοήσουν τις αιτίες της νόσου, είναι πιθανότατα αποτελεί μείγμα γενετικών επιρροών και τρόπου ζωής, ανακαλύπτουν επίσης σημάδια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Advertisment
Διαβάστε επίσης – Αλτσχάιμερ: Η τακτική άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά 50%
Γνωρίζουμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, αλλά ο λόγος πίσω από αυτό παραμένει ακόμα άγνωστος. Για να κατανοήσουμε περισσότερο τη σύνδεση, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNeurosci συνέκρινε τα εγκεφαλικά κύματα στον ύπνο με τα επίπεδα των πρωτεϊνών που χαρακτηρίζουν τη νόσο. Βρήκαν ότι ορισμένα μοτίβα ύπνου σε μεγαλύτερους άνδρες και γυναίκες προβλέπουν ποιες πρωτεΐνες του Αλτσχάιμερ συσσωρεύονται αργότερα στη ζωή.
Η νόσος σχετίζεται με αύξηση της πρωτεΐνης Tau, η οποία βλάπτει τα κύτταρα της μνήμης, όπως και αυξημένα επίπεδα των β-αμυλοειδών, ένα συστατικό των πλακών αμυλοειδών που βρίσκεται στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Advertisment
Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να είναι παρούσες πριν ακόμα το άτομο παρουσιάσει προβλήματα σε γνωστικές λειτουργίες, όπως απώλεια μνήμης, που σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν δείκτες για έγκαιρη διάγνωση.
Η έρευνα βρήκε ότι η μείωση των βραδέων εγκεφαλικών κυμάτων που είναι απαραίτητα για το χτίσιμο αναμνήσεων συνδέθηκε με μεγαλύτερα επίπεδα πρωτεΐνης Τau και το μικρότερο εύρος βραδείας δραστηριότητας συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς.
Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο μειωμένος ύπνος από την ηλικία των 50 έως των 80 συνδέθηκε με τη συσσώρευση περισσότερων πρωτεϊνών. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι τα μοτίβα ύπνου στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως επίσης και η ποιότητα του ύπνου τους καθώς μεγαλώνουν, υποδεικνύει κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Γνωρίζοντας αυτή τη σύνδεση, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε προληπτικές θεραπείες ή έστω έγκαιρη διάγνωση.
Photo: Author/Depositphotos
[toggle title="Πηγές"]
https://www.jneurosci.org/content/early/2019/06/17/JNEUROSCI.0503-19.2019
[/toggle]