, , ,

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο είδη στάσης του σώματος: η «κακή» στάση είναι όταν καμπουριάζουμε και σκύβουμε προς τα εμπρός, μια κίνηση που

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο είδη στάσης του σώματος: η «κακή» στάση είναι όταν καμπουριάζουμε και σκύβουμε προς τα εμπρός, μια κίνηση που προκαλεί πόνο, ενώ η «καλή» στάση είναι όταν καθόμαστε με την πλάτη ίσια και με σωστή στήριξη.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αποδεικνύουν ότι δεν είναι τόσο απλό να αποφύγουμε την οσφυαλγία. Είτε σκύβουμε, είτε καθόμαστε ίσια, ένας είναι ο βέβαιος παράγοντας που θα προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στη μέση: η έλλειψη άσκησης.

Διαβάστε επίσης – Οσφυαλγία: Σπιτικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Ναι, η στάση του σώματος έχει σημασία, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με την συνεχή και μακροχρόνια έλλειψη δραστηριότητας και την ακινησία. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων μας για να μείνουμε δραστήριοι και να αποφύγουμε τον πόνο στη μέση.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας και δύναμης. Για παράδειγμα, η γιόγκα και το πιλάτες είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε την οσφυαλγία. Διατάσεις που εστιάζουν στη μέση, στους κοιλιακούς, αλλά και στους μύες του αυχένα βοηθούν με το πιάσιμο από τις παρατεταμένες ώρες σε ακινησία (στο γραφείο).

Και αν παλεύετε να χωρέσετε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας, υπάρχουν προσαρμοστικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να φροντίσετε τη μέση σας. Πάρτε τις σκάλες, για παράδειγμα, αντί για το ασανσέρ ή κατεβείτε από το λεωφορείο λίγες στάσεις πριν τον προορισμό σας ώστε να περπατήσετε μέχρι τη δουλειά.

Αν δουλεύετε όλη μέρα σε ένα γραφείο, κάνετε οπωσδήποτε μικρά διαλείμματα, ιδανικά κάθε μισή ώρα. Αυτά τα διαλείμματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απλά το να σηκωθείτε και να κάνετε μια μικρή βόλτα. Επίσης, αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε μικρές διατάσεις όσο κάθεστε στο γραφείο.

Οι επιστήμονες τώρα λοιπόν τονίζουν ότι αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά και εμμονικά στη στάση του σώματος, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη γενική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, ένα εργαλείο που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε