, , ,

Οσφυαλγία: Σπιτικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα διαδεδομένο και πολύ συχνό πρόβλημα, που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα πολλών ανθρώπων. Σχεδόν το 80% των ενηλίκων θα

Οσφυαλγία: 7 σπιτικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα διαδεδομένο και πολύ συχνό πρόβλημα, που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα πολλών ανθρώπων. Σχεδόν το 80% των ενηλίκων θα εμφανίσουν πόνο στη μέση ακόμα και μία φορά στη ζωή τους. Οι μύες της μέσης και η σπονδυλική στήλη στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους μας.

Γι΄ αυτό και χρησιμοποιούμε τους μύες αυτούς για τις περισσότερες κινήσεις μας, ακόμα και την καθιστική και όρθια στάση, αλλά και το βάδισμα. Υπάρχουν αρκετά αναλγητικά στα φαρμακεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Για εκείνους όμως που θέλουν να δοκιμάσουν κάποιες σπιτικές θεραπείες, οι ακόλουθες μπορούν να βοηθήσουν αρκετά, ειδικά σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Advertisment

7 σπιτικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Γυμναστείτε για να ενεργοποιήσετε τους μύες

Μπορεί να σας φαίνεται βουνό το να σηκωθείτε και να κινηθείτε ενώ ο πόνος επιμένει. Εντούτοις, μία σύντομη βόλτα, λίγη γιόγκα, η ήπια κολύμβηση ή κάποια άλλη δραστηριότητα χαμηλής επίδρασης μπορούν να ανακουφίσουν από την οσφυαλγία. Οι μύες θα χαλαρώσουν και θα απελευθερώσουν ενδορφίνες, τα φυσικά αναλγητικά του εγκεφάλου. Η τακτική γυμναστική μπορεί να προλάβει και μελλοντικές κρίσεις πόνου στη μέση.

Χρησιμοποιήστε τη ζέστη και το κρύο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ζέστη και το κρύο είναι αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης από τον πόνο της μέσης. Τα παγάκια αποδεικνύονται ευεργετικά, όταν το χρησιμοποιήσετε άμεσα μετά από έναν τραυματισμό και έτσι να μειώσετε και τη φλεγμονή. Το κρύο μπορεί επίσης να δημιουργήσει μούδιασμα για πιο άμεση ανακούφιση. Είναι καλύτερα να μην εφαρμόζετε πάγο για περισσότερο από 20 λεπτά τη φορά. Τα θερμαινόμενα επιθέματα επίσης μπορούν να ανακουφίσουν τους άκαμπτους και επώδυνους μύες. Αλλά διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν δεν έχετε διαθέσιμα αυτά τα επιθέματα, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή ένα ζεστό ύφασμα.

Διατάσεις

Οι ακόλουθες διατάσεις ανακουφίζουν από την οσφυαλγία. Μείνετε σε κάθε διάταση για 30 δευτερόλεπτα ή για όσο νιώθετε άνετα.

Advertisment

Αγγίξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας: Τεντώστε τους τένοντες των ποδιών σας, σκύβοντας μπροστά, προσπαθώντας να φτάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, ώστε να χαλαρώσετε τους μύες της μέσης.

Θέση της κόμπρας: Ξαπλωμένοι μπρούμυτα, σηκώστε απαλά το στήθος σας ώστε η κορυφή του κεφαλιού σας να εκτείνεται προς το ταβάνι.

Θέση της γάτας: Στηριζόμενοι στις παλάμες και στα γόνατά σας, εναλλάξτε σταδιακά διπλώνοντας την μέση σας δείχνοντας προς το ταβάνι και ύστερα βυθίζοντάς τη στο πάτωμα.

Θέση το παιδιού: Καθίστε πάνω στις φτέρνες σας, τα πόδια σας στο άνοιγμα περίπου της λεκάνης, σκύψτε μπροστά, βυθιστείτε στο πάτωμα, εκτείνοντας τα χέρια σας μπροστά από το κεφάλι σας.

Αλλάξτε παπούτσια

Αν φοράτε παπούτσια που δεν σας κάνουν ή δεν σας προσφέρουν στήριξη,  προσθέτετε πίεση, άρα και πόνο στη μέση, στα πόδια, ακόμα και στον αυχένα σας. Τα ψηλά τακούνια, για παράδειγμα, μπορούν να αλλάξουν τελείως τη στάση της μέσης και της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας πόνο. Μία έρευνα βρήκε άμεση σύνδεση ανάμεσα στα ψηλά τακούνια και στην οσφυαλγία. Τα πολύ επίπεδα παπούτσια επίσης μπορεί να πιέζουν τα πόδια και τη μέση. Αν εμφανίζετε επαναλαμβανόμενη οσφυαλγία, τότε δοκιμάστε να αλλάξετε τα παπούτσια σας.

Αλλαγές στη στάση του σώματος

Η ακατάλληλη στάση του σώματος λόγω καμπουριάσματος ή καταπόνησης στο γραφείο μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και άλλους μυϊκούς πόνους. Χρησιμοποιήστε την εργονομία για να μειώσετε τον πόνο εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος. Χρειάζεται να διασφαλίσετε ότι η οθόνη του υπολογιστή είναι στο ύψος των ματιών και ότι η καρέκλα βρίσκεται στο σωστό ύψος. Μία έρευνα στη Δανία συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε γηροκομεία εμφάνιζαν μικρότερο ποσοστό οσφυαλγίας μετά από αλλαγές στην εργονομία, σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία και φυσική άσκηση.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αλλαγές στις συνήθεις του ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την αντοχή ενός ανθρώπου στον πόνο. Ένα άβολο στρώμα, μαξιλάρια σε λάθος μέγεθος ή απλά ανεπαρκής ύπνος μπορούν να πυροδοτήσουν πόνο στη μέση. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζεται να κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι στηρίζει καλά το κεφάλι σας και ότι η μέση με τον αυχένα σας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσοι κοιμούνται πλάγια χρειάζεται να τοποθετήσουν ένα επιπλέον μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα.

Μειώστε το στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση και επώδυνους σπασμούς στη μέση. Αν το στρες σας είναι συνεχόμενο και νιώθετε έναν κόμπο στη μέση, δοκιμάστε τα παρακάτω:

– Ενσυνείδητο διαλογισμό

– Βαθιές αναπνοές

– Σταδιακή μυϊκή χαλάρωση

– Κατευθυνόμενος οραματισμός

– Γιόγκα

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587213499918

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617291/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3808259/

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Low-Back-Pain-Fact-Sheet

https://www.ijss-sn.com/uploads/2/0/1/5/20153321/ijss_nov_oa23.pdf

https://ard.bmj.com/content/73/6/968.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4225921/

https://academic.oup.com/jmt/article-abstract/52/3/323/2614186

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες
Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση