, ,

Το γέλιο φανερώνει ζεστή καρδιά και είναι το κλειδί για την ευτυχία

Οι επιστημονικές έρευνες για το χιούμορ, παρότι μάλλον περιορισμένες, δείχνουν ότι το γέλιο και το χιούμορ έχουν διαδραματίσει εξελικτικό ρόλο στη διαχείριση της ανθρώπινης

Το γέλιο φανερώνει ζεστή καρδιά και είναι το κλειδί για την ευτυχία

Οι επιστημονικές έρευνες για το χιούμορ, παρότι μάλλον περιορισμένες, δείχνουν ότι το γέλιο και το χιούμορ έχουν διαδραματίσει εξελικτικό ρόλο στη διαχείριση της ανθρώπινης αγωνίας και του φόβου για το άγνωστο. Τα αστεία, άλλωστε, είναι διασκεδαστικά ακριβώς επειδή δεν επαληθεύουν τα αναμενόμενα και καταφέρνουν να μας βοηθήσουν να αποδεχτούμε το απρόσμενο.

Η παρουσία των άλλων ανθρώπων είναι η μέγιστη πηγή αβεβαιότητας στη ζωή μας και δεν είναι καθόλου περίεργο που επιστρατεύουμε το χιούμορ για να τα φέρουμε βόλτα στις μεγάλες συναντήσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δαλάι Λάμα είναι αυθεντίες στο συγκεκριμένο θέμα, όταν πρόκειται να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν με τους άλλους.

Advertisment

Αυτό εξηγεί γιατί ο χρόνο που περνούν μεταξύ τους είναι τόσο χαρούμενος και γεμάτος. Λόγω αυτής της χαράς, η εμπειρία της συνεργασίας μας στην Νταραμασάλα ήταν αναμφίβολα αβέβαιη και πρωτόγνωρη. Στο παρελθόν, οι δύο άντρες δεν είχαν συναντηθεί πάνω από έξι φορές, κι αυτές στο πλαίσιο κάποιων επίσημων, σύντομων περιστάσεων.

Το πρόγραμμά τους άλλωστε δεν το επιτρέπει, επειδή ο χρόνος τους είναι αυστηρά προγραμματισμένος. Έτσι, η ευκαιρία να βρεθούν και να μοιραστούν όλη αυτή τη χαρά χωρίς προσωπεία είναι εξαιρετικά σπάνια. «Τι συμβουλεύετε τους ανθρώπους», έθεσα την ερώτηση στον Αρχιεπίσκοπο, «που δηλώνουν ότι δεν είναι αστείοι ή ότι δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ;»

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να δείχνουν σοβαροί, για να προστατέψουν την αξιοπρέπειά τους, και νομίζουν ότι οι άλλοι θα τους σεβαστούν περισσότερο αν διακρίνουν αυτή τη σοβαρότητα. Κι όμως, πιστεύω ολόψυχα ότι αν κανείς θέλει να μπει στην καρδιά των άλλων, θα πρέπει να καταφέρει να τους κάνει να γελάσουν.

Advertisment

Όταν καταφέρει κανείς να γελάσει με τον εαυτό του, τότε οι άλλοι θα καταλάβουν ότι το άτομο αυτό δεν είναι υπεροπτικό. Άλλωστε, δεν πας να βάλει τρικλοποδιά σε κάποιον όταν πέφτει ο ίδιος από μόνος του, ούτε υπάρχει περίπτωση να χτυπήσεις κάποιον όταν τον βλέπει να χτυπιέται μονάχος του».

«Δεν ξύπνησα ένα πρωί και διαπίστωσα, ωραία και καλά, πως ήμουν αστείος. Πιστεύω ότι το χιούμορ είναι κάτι που καλλιεργείται. Όπως όλα τα άλλα πράγματα, έτσι κι αυτό, είναι μια δεξιότητα, κάτι το που το μαθαίνεις. Ναι, βοηθά να έχουμε μια κλίση, ιδιαίτερα όταν μπορούμε να γελάμε με τον εαυτό μας. Γι’ αυτό ξεκινήστε από εκεί. Γελάστε με τον εαυτό σας.

Είναι το ευκολότερο μέρος για να ξεκινήσετε. Με ταπεινότητα. Γελάστε με τον εαυτό σας και μην είστε τόσο σοβαροί και αυστηροί. Αν αναζητάτε το χιούμορ στη ζωή, θα το βρείτε. Έτσι θα πάψετε να αναρωτιέστε “γιατί εγώ;”. Και θα αναγνωρίσετε επιτέλους ότι  η ζωή είναι για όλους μας. Το χιούμορ κάνει τα πάντα πιο εύκολα και μας βοηθά να αποδεχόμαστε τους άλλους και όσα φέρνει η ζωή».

Απόσπασμα από το βιβλίο των Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου και Douglas Abrams με τίτλο «Το βιβλίο της χαράς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση