, , ,

Πάγκρεας: 15 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Η παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος. Συμβαίνει όταν τα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν σωστά και εκεί είναι που εμφανίζεται η φλεγμονή. Το πάγκρεας

Πάγκρεας: 15 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Η παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος. Συμβαίνει όταν τα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν σωστά και εκεί είναι που εμφανίζεται η φλεγμονή. Το πάγκρεας είναι ένας αδένας του πεπτικού συστήματος και παράγει σημαντικές ορμόνες για τον οργανισμό μας, με κύριες την ινσουλίνη και το γλυκαγόνο, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου.

Πριν επισκεφθείτε το γιατρό, εξετάστε αν έχετε τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, και πάλι δεν σημαίνει ότι τα παρακάτω συμπτώματα οδηγούν αποκλειστικά και μόνο στην εξήγηση δυσλειτουργίας του παγκρέατος.

Advertisment

15 σημάδια που μαρτυρούν ότι το πάγκρεας μπορεί να μην λειτουργεί σωστά

Κοιλιακός πόνος

Ο πόνος στην κοιλιακή χώρα είναι συνηθισμένο σημάδι παγκρεατίτιδας. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην άνω κοιλία και μπορεί να χτυπήσει και μέχρι την μέση. Ο συγκεκριμένος πόνος συχνά έρχεται και φεύγει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οξύς με λίγες μόνο στιγμές ανακούφισης.

Πυρετός

Τα συμπτώματα ενός πυρετού εμφανίζονται και επιμένουν για λίγες μέρες. Η θερμοκρασία είναι συνήθως υψηλή.

Πόνος στη μέση

Ξεκινά συνήθως από την κοιλιά, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται το όργανο. Αν ο πόνος είναι οξύς, είναι δύσκολο να περπατήσουμε, να σκύψουμε, ακόμα και να στρίψουμε τη σπονδυλική μας στήλη.

Advertisment

Ναυτία

Όταν ο πόνος εντοπίζεται κοντά στο στομάχι, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και ναυτία. Αυτό δυσκολεύει την κατανάλωση φαγητού και έτσι το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Εμετός

Ο εμετός είναι αποτέλεσμα της ακραίας ναυτίας. Μπορεί να είναι μία φορά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζεται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Η ένταση και η συχνότητα εξαρτώνται από την έκταση της πάθησης.

Διάρροια

Προκαλείται από έλλειψη παγκρεατικών ενζύμων που χρειάζονται για να γίνει η πέψη ή για να διασπαστούν ορισμένες τροφές.

Υπέρταση

Ο πόνος και η φλεγμονή ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, η πίεση μπορεί να πέφτει και να ανεβαίνει χωρίς καμία προειδοποίηση.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται με αυξημένα επίπεδα στρες και πόνου στο σώμα, προκαλώντας περαιτέρω δυσφορία.

Πέτρα στη χολή

Οι πέτρες στη χόλη είναι κύρια αιτία της παγκρεατίτιδας. Όταν υπάρχει αυτή η πάθηση, μαζί με ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, μπορεί να υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

Ίκτερος

Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι αρκετά υψηλά επειδή μπλοκάρεται ο αγωγός της χολής. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίζεται στην παγκρεατίτιδα ή στον καρκίνο του παγκρέατος.

Ευαίσθητη κοιλιά

Μπορεί να μην θέλουμε καθόλου να αγγίζουν την κοιλιά μας επειδή νιώθουμε μεγάλη ευαισθησία εκεί. Και οφείλεται στο πρήξιμο λόγω της φλεγμονής.

Απώλεια βάρους

Όταν τα κοιλιακά όργανα δεν λειτουργούν σωστά, η πεπτική διαδικασία παρεμποδίζεται. Τα θρεπτικά συστατικά χάνονται αντί να απορροφώνται, κάτι που προκαλεί απώλεια βάρους.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης

Το πάγκρεας παράγει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, η οποία χρειάζεται για να μειώσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Όταν αυτό το όργανο δυσλειτουργεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα επίπεδα της γλυκόζης να ανέβουν σημαντικά. Η παγκρεατίτιδα είναι συχνή σε άτομα με διαβήτη.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.msn.com/en-us/health/medical/20-signs-your-pancreas-is-functioning-badly/ss-AAFzGvJ?li=BBnb7Kz&ocid=mailsignout#image=11

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση