, , ,

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες

Από τότε που η δίαιτα Atkins έγινε δημοφιλής, πολύς κόσμος πιστεύει ότι η αποφυγή των υδατανθράκων είναι υγιεινή και ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες

Από τότε που η δίαιτα Atkins έγινε δημοφιλής, πολύς κόσμος πιστεύει ότι η αποφυγή των υδατανθράκων είναι υγιεινή και ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε βάρος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, οι καταναλωτές θεωρούν ότι η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες είναι οι κύριοι λόγοι για την απόκτηση βάρους. Από την άλλη, η απουσία ψωμιού, ρυζιού και ζυμαρικών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μπερδευτήκατε; Δεν είστε οι μόνοι.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όλα αυτά τα αντικρουόμενα μεταξύ τους ευρήματα έχουν να κάνουν με τα είδη των υδατανθράκων που καταναλώνουμε και με τι τους αντικαθιστούμε, όταν θέλουμε να τους αποφύγουμε. Η αντικατάστασή τους για παράδειγμα με κόκκινο κρέας δεν έχει τα ίδια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με την αντικατάστασή τους από σπανάκι και αβοκάντο. Αλλά πριν αποφασίσετε να κόψετε τελείως τους υδατάνθρακες, ας δούμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις στο σώμα σας.

Advertisment

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες

Υπνηλία

Οι υδατάνθρακες είναι η πρώτη πηγή ενέργειας στον οργανισμό μας. Συγκριτικά με την πρωτεΐνη και τα λιπαρά, διασπώνται πιο εύκολα σε γλυκόζη. Οπότε αν αποφύγουμε τελείως τους υδατάνθρακες, το πιθανότερο είναι πως θα νιώθουμε ληθαργικά.

Νιώθουμε πιο χορτάτοι

Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως νιώθουν λιγότερο πεινασμένοι όταν ακολουθούν μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες. Ο λόγος: αν καταναλώνετε καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης και υγιεινά λιπαρά, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο να διασπάσει τα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.

Μείωση βάρους

Πράγματι όταν κόβουμε τους υδατάνθρακες, τείνουμε να χάνουμε κάποια κιλά. Ωστόσο, αυτή η απώλεια είναι περισσότερο προσωρινή, αφού πρόκειται για απώλεια υγρών στην ουσία, αλλά και από το γεγονός ότι μειώνουμε μια σημαντική πηγή θερμίδων στη διατροφή μας.

Advertisment

Κακοσμία στόματος

Όσοι ακολουθούν την κετογονική δίαιτα, μάλλον θα γνωρίζουν αυτή την παρενέργεια. Ο λόγος: όταν αρνούμαστε στο σώμα μας τους υδατάνθρακες, αυτό πρέπει να κάψει λίπος για να παράγει ενέργεια σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως κέτωση. Ακούγεται θετικό, ωστόσο οι ειδικοί ακόμα δεν γνωρίζουν αν είναι ασφαλές για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η διαδικασία της κέτωσης είναι που προκαλεί μια περίεργη γεύση στο στόμα μας, σαν μεταλλική και προκαλεί και κακοσμία.

Έλλειψη συγκέντρωσης

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια για να σκεφτεί και να συγκεντρωθεί. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πονοκεφάλους.

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Από τη μία πλευρά, ξεχνάμε ότι πολλοί υδατάνθρακες περιέχουν μια σημαντική για τον οργανισμό μας ποσότητα φυτικών ινών. Έτσι, η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Από την άλλη πλευρά, αν αντικαταστήσουμε όλους αυτούς τους υδατάνθρακες με λιπαρά, ακόμα και υγιεινά, μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή διάρροια.

Δυσκολία στην άσκηση

Καθώς, όπως έχουμε ξαναπεί, οι υδατάνθρακες είναι βασική πηγή ενέργειας, όταν αυτοί απουσιάζουν από τη διατροφή μας, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούμε να βρούμε την ενέργεια και τη διάθεση να ασκηθούμε όπως χρειάζεται. Θα νιώθουμε εύκολα εξάντληση και αδυναμία.

Jill Waldbieser, Food & Nutrition editor

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση