, , , ,

ΟΗΕ: Η χορτοφαγική διατροφή βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μία εκτενής έκθεση πάνω στη χρήση της γης και την κλιματική αλλαγή αναφέρει ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Δύση συνεισφέρει

ΟΗΕ: Η χορτοφαγική διατροφή βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μία εκτενής έκθεση πάνω στη χρήση της γης και την κλιματική αλλαγή αναφέρει ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Δύση συνεισφέρει κατά πολύ στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ δημοσίευσαν μεγάλη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή αναφέρουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει κατά πολύ τις περιόδους ξηρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τη διάβρωση του εδάφους και τις δασικές, καταστροφικές πυρκαγιές• ταυτόχρονα η απόδοση των καλλιεργειών περιορίζεται στους τροπικούς και πάγοι στους πόλους λιώνουν σε ανησυχητικά ταχύτατους ρυθμούς.

Advertisment

Οι ερευνητές του ΟΗΕ όμως εστιάζουν στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς σε προσωπικό επίπεδο για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Όπως φαίνεται, έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε σημαντικά, αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες. Φυσικά, δεν μιλούν για μονόδρομο, η χορτοφαγία και η vegan διατροφή δεν είναι ο μόνος τρόπος.

«Δεν λέμε στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει κρέας. Σε κάποιες περιοχές, οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι στη Δύση η κατανάλωση αυτών των διατροφικών επιλογών είναι υπέρμετρη», δήλωσε ο καθηγητής Πιτ Σμιθ, περιβαλλοντολόγος του πανεπιστημίου του Αμπερτίν και ένας εκ των ερευνητών της έκθεσης.

Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα καταναλώνουμε, αλλά η έκθεση αυτή δίνει σημαντικά κίνητρα. Και η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την επισιτιστική μας ασφάλεια. Κι αυτό διότι η αλλαγή του κύματος, δηλαδή η αύξηση των βροχών και της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τα αγροτικά προϊόντα, όσο και για τα ζώα εκτροφής.

Advertisment

Επιπροσθέτως, η ανεξέλεγκτη παραγωγή τροφίμων, η υλοτομία και η αγροκτηνοτροφία είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας εκπομπής αερίων ( το ¼) που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν λοιπόν περιοριστεί η παραγωγή κρέατος, η οποία παράγει και μεγάλα ποσά μεθανίου, γη θα απελευθερωθεί και οι εκπομπές αερίων θα μειωθούν σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένα μεγάλο ποσοστό χορτοφάγων και vegan έχουν κάνει τις διατροφικές τους αυτές επιλογές για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκτροφής ζωών για την παραγωγή κρέατος. Αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί πολύ και στα καταστήματα εστίασης, σε ταχυφαγεία και εστιατόρια, τα οποία αλλάζουν το μενού τους για να προσαρμόζεται στις επιλογές των χορτοφάγων και των vegan.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bbc.com/news/science-environment-49238749

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλατφόρμα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα
Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση