, , , ,

Η αισιοδοξία συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Αν είστε από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, μια νέα έρευνα έχει καλά νέα για εσάς. Η μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου

Η αισιοδοξία συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Αν είστε από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, μια νέα έρευνα έχει καλά νέα για εσάς. Η μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open βρήκε ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και επεισοδίων όπως εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Αυτά τα ευρήματα είναι η επισημοποίηση αυτού που οι καρδιολόγοι βλέπουν συχνά κατά τη θεραπεία των ασθενών. Η υιοθέτηση μιας θετικής οπτικής είναι μια καλή συμβουλή, ασχέτως του αν πρόκειται για καρδιαγγειακά γεγονότα ή για θνησιμότητα κάθε αιτίας.

Αν είχαμε τη δύναμη να δούμε πώς αυτός ο παράγοντας επηρεάζει μια ποικιλία ιατρικών παθήσεων, θα βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι τείνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα στο γενικό επίπεδο της υγείας – όχι μόνο στο ζήτημα της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης: “Μαθαίνοντας” την αισιοδοξία μέσα από την αρνητικότητα

Πώς οι ερευνητές καθόρισαν την αιτιώδη σχέση

Για να εξετάσουν πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στην αισιοδοξία και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και του συνολικού ποσοστού θανάτου, αυτή η μεταανάλυση εξέτασε 229,391 συμμετέχοντες από διαφορετικές μελέτες που έλαβαν χώρα από το 2001 μέχρι το 2017.

Οι ερευνητές ακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για την παρατήρηση τυχόν καρδιακών επεισοδίων ή θανάτου κατά μέσο όρο για 14 χρόνια. Όσοι κατηγοριοποιούνταν ως πιο αισιόδοξοι από τις απαντήσεις τους σε διαγνωστικά εργαλεία είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες από τους λιγότερο αισιόδοξους να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε λόγο.

Υπήρχαν όμως ορισμένοι ερευνητικοί περιορισμοί σε αυτή την ανάλυση. Το ηλικιακό φάσμα ήταν αρκετά περιορισμένο, λίγες μόνο περιελάμβαναν άτομα στα 30 ή τα 40 τους. Οι ερευνητές επίσης δεν έλεγξαν για κάπνισμα, διαβήτη ή υπέρταση που θα μπορούσε πιθανότατα να επηρεάσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια ή τον πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές εξαίρεσαν άτομα με κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη, που είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την απαισιοδοξία και έτσι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάστηκαν, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται επανάληψη της έρευνας.

[toggle title="Πηγές"]

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2752100

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε