,

Μπαλζάκ: «Η ζωή είναι μια τραγωδία για αυτούς που την παρατηρούν αλλά μια κωμωδία για αυτούς που τη ζουν»

Ευχαριστώ. Τι ωραία λέξη. Τόσο μικρή αλλά και τόσο μεγάλη ταυτόχρονα. Γεμάτη συναισθήματα, όνειρα και επιθυμίες. Και εμπλουτισμένη με την Συγνώμη, αυτή την Συγχώρεση

Μπαλζάκ: «Η ζωή είναι μια τραγωδία για αυτούς που την παρατηρούν αλλά μια κωμωδία για αυτούς που τη ζουν»

Ευχαριστώ. Τι ωραία λέξη. Τόσο μικρή αλλά και τόσο μεγάλη ταυτόχρονα. Γεμάτη συναισθήματα, όνειρα και επιθυμίες. Και εμπλουτισμένη με την Συγνώμη, αυτή την Συγχώρεση που λυτρώνει και μεταμορφώνει την ύπαρξή μας.

Να λες Ευχαριστώ λοιπόν, στη ζωή και να προχωράς παρακάτω. Ευχαριστώ, που κάθε πρωί μπορείς να ξυπνάς και να αντικρίζεις τον κόσμο και το φως του ήλιου.

Advertisment

Ευχαριστώ, που έχεις δίπλα σου την οικογένειά σου ενώ κάποιοι άλλοι πασχίζουν να πιαστούν από κάπου για να την βρουν. Ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Ευχαριστώ, που μπορείς και γελάς και ομορφαίνεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Ξέρεις πόση θλίψη υπάρχει γύρω; Τι κατάθλιψη επικρατεί;

Ευχαριστώ, που έχεις φίλους και μπορείς και επικοινωνείς μαζί τους. Μπορεί να μην είναι εκείνο που περίμενες αλλά αυτό που στη δεδομένη στιγμή έχεις ανάγκη. Μην είσαι αχάριστος. Να τους εκτιμάς και να γεμίζετε τις στιγμές σας.

Advertisment

Ευχαριστώ, που μπορείς και μιλάς με ευγένεια, σε ένα κόσμο που η υποκρισία και το ψέμα μας μαστίζει. Είναι ωραίο να λες καλές κουβέντες. Είναι αναγκαίο να είσαι χαρούμενος.

Ευχαριστώ, που έχεις υγεία. Που είσαι ζωντανός, αρτιμελής με διάθεση και ενέργεια. Ξέρεις πόσοι γύρω σου παλεύουν για αυτήν; Που παρακαλούν για μια μέρα ζωής ακόμα;

Ευχαριστώ, που έχεις μια δουλειά που αγαπάς. Που επέλεξες να ακολουθήσεις την καρδιά σου και όχι την επιθυμία κάποιου άλλου. Διότι, πολλοί ανάμεσά μας, δεν τολμούν να ονειρευτούν. Φοβούνται και αλλάζουν δρόμο.

Ευχαριστώ, που μπορείς και ελπίζεις και πιστεύεις συγχρόνως. Η αισιοδοξία είναι αναγκαία σήμερα. Η λύπη και η κακομοιριά δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Και η πίστη σε σώζει. Σου δίνει την δύναμη να συνεχίζεις και να παλεύεις.

Ευχαριστώ, που επιλέγεις να βρεις έναν άνθρωπο που σε καταλαβαίνει, σε σέβεται και μοιράζεστε ωραίες πλευρές της ζωής. Οι άδειες αγκαλιές είναι για φθηνά σώματα.

Ευχαριστώ, που νιώθεις και δίνεις συναισθήματα. Ξέρεις πόσοι άνθρωποι ζουν με απάθεια; Που δεν μπορούν να ερωτευτούν, να αγαπήσουν και να ζήσουν όμορφα; Γι’ αυτό σου λέω, να λες Ευχαριστώ στην ζωή και να προχωράς παρακάτω. Μπορεί να χρειαστεί να μηδενίσεις το κοντέρ αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο.

Να βαδίζεις μπροστά και να μη ζητάς ποτέ το ίδιο. Για το διαφορετικό ζούμε και με αυτό πρέπει να πορευτούμε. Και όπως είχε πει και ο αγαπημένος μου, Honoré de Balzac:

«La vie est une tragédie pour ceux qui l’ observent mais une comédie pour ceux qui la vivent»
( Η ζωή είναι μια τραγωδία για αυτούς που την παρατηρούν αλλά μια κωμωδία για αυτούς που τη ζουν)

Νικόλ Παπαδοπούλου, Γαλλική Φιλολογία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση