Είτε είμαστε εσωστρεφείς, είτε εξωστρεφείς, όλοι χρειαζόμαστε έναν ή δύο φίλους σε αυτή τη ζωή. Και στην παιδική ηλικία είναι τόσο εύκολο να κάνει κανείς φίλους. Τα παιδιά δεν κρίνουν κατευθείαν το ένα το άλλο, είναι εύκολο να «κολλήσουν» μεταξύ τους ακόμα κι αν η αφορμή είναι ότι και τα δύο αγαπούν το πορτοκαλί χρώμα.

Αυτή η αθωότητα γρήγορα χάνεται, καθώς μεγαλώνουμε. Ένα συνηθισμένο παράπονο στην ενήλικη ζωή είναι το πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε νέους φίλους. Και είναι αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολη διαδικασία.

Εντούτοις, το ίδιο δύσκολο είναι και να διατηρήσουμε τις παλιές μας φιλίες. Μπορεί να είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στο να κάνουμε νέες φιλίες, που παραμελούμε τις παλιές μακροχρόνιες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τις βάζουμε και σε δεύτερη μοίρα, όταν έρχονται η σκληρή εργασία, η καριέρα, ο γάμος και τα παιδιά. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να γίνουμε καλύτεροι φίλοι γι’ αυτούς που αγαπάμε τόσο πολύ;

Να είμαστε δοτικοί και γενναιόδωροι

Οι φίλοι είναι μια σημαντική πλευρά της ζωής μας. Γιορτάζουν μαζί μας την κάθε μας επιτυχία και στιγμή ευτυχίας και μένουν δίπλα μας σε κάθε δυστυχισμένη και δύσκολη περίοδο. Μας αγοράζουν δώρα, μας κερνούν όταν βγαίνουμε, μας μαγειρεύουν και μας δείχνουν την γενναιοδωρία τους.

Αν ο φίλος/η φίλη σας βρίσκεται στην ίδια πόλη, στείλτε ένα μήνυμα και πείτε τους ότι θέλετε απόψε να τους κεράσετε ένα ποτό, αν είναι τα γενέθλιά τους, προτείνετε ένα δείπνο ή πάρτε τους ένα μικρό δώρο. Αυτές οι μικρές πράξεις γενναιοδωρίας είναι σπουδαίες για εκείνους.

Να βρίσκουμε χρόνο γι’ αυτούς πάντα

Όλοι έχουμε πολυάσχολη ζωή και γι’ αυτό ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, αλλά το ίδιο και οι φιλίες μας. Βρείτε πάντα χρόνο για να απαντήσετε στα μηνύματα, προγραμματίστε λίγο χρόνο για συζήτηση στο τηλέφωνο ή για ένα γεύμα μαζί τους. Ο χρόνος μαζί τους είναι κάτι που δεν μπορούμε να αναβάλλουμε, αφού τα χρόνια περνούν.

Να είμαστε παρόντες

Όταν κάθεστε με τους φίλους σας, να είστε εκεί, στη στιγμή. Απομακρύνετε το τηλέφωνό σας, ακούστε, εμπλακείτε ενεργά στη συζήτηση. Η ζωή είναι σύντομη και δεν γνωρίζετε πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα κάθεστε έτσι μαζί.

Να είναι πάντα μία από τις προτεραιότητές μας

Αν δεν βάλετε τις φιλίες σας ψηλά στις προτεραιότητές σας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσάς. Δεν έχει σημασία αν οι υποχρεώσεις μας πνίγουν, ένα μικρό διάλειμμα με έναν φίλο/ μία φίλη, πάντα θα κάνει τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα. Η οικειότητα μεταξύ σας είναι ένα πολύτιμο δώρο που θέλει φροντίδα.

Μετάφραση- επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε