, , ,

Μ.Βρετανία: Ποδηλατόδρομος 1.300 χιλιομέτρων συνδέει την Αγγλία με τη Σκωτία

Από το Peak District μέχρι το μικρό χωριό John O’Groats, σχεδόν 1.300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμου μέσα από ανηφόρες, κατηφόρες, μονοπάτια ανάμεσα από δάση και γέφυρες

Μ.Βρετανία: Ποδηλατόδρομος 1.300 χιλιομέτρων συνδέει την Αγγλία με τη Σκωτία

Από το Peak District μέχρι το μικρό χωριό John O’Groats, σχεδόν 1.300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμου μέσα από ανηφόρες, κατηφόρες, μονοπάτια ανάμεσα από δάση και γέφυρες πάνω από κανάλια, περιμένουν τους εξερευνητές και ταξιδιώτες που τους αρέσει να μετακινούνται στις 2 ρόδες σε όλη τη Μ. Βρετανία.

Το Great North Trail (η Μεγάλη Βόρεια Διαδρομή) που πρόσφατα άνοιξε για όλους τους πολίτες είναι μια συνεχόμενη πορεία που συνδέει την Αγγλία με τη Σκωτία, σε μια προσπάθεια οι ποδηλάτες να μπορούν να κινούνται και στην εξοχή. Περνώντας από το Peak District, το Γιόρκσαϊρ μέχρι και το Δάσος Kielder στην Αγγλία, μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι και τη Λίμνη Lock Ness στη Σκωτία. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι η διαδρομή περνά από τα πιο όμορφα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisment

Μ.Βρετανία: Ποδηλατόδρομος 1.300 χιλιομέτρων συνδέει την Αγγλία με τη Σκωτία

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι σε μονοπάτια εκτός του βασικού αυτοκινητοδρόμου και πολλές φορές περνά μέσα από μονοπάτια μέσα σε δάση. Σύμφωνα με την οργάνωση Cycling UK, σχεδόν το ένα τέταρτο των Άγγλων χρησιμοποιεί τις εθνικές διαδρομές της χώρας με ποδήλατο. Αυτό το σημαντικό έργο πιστεύεται ότι θα φέρει μεγαλύτερη υγεία στον πληθυσμό, αλλά και οικονομικά οφέλη, ειδικά για τις περιοχές μέσα από τις οποίες περνά η διαδρομή.

Άλλωστε, οι ίδιοι οι ποδηλάτες θεωρούν ότι ποδηλασία είναι άκρως σημαντική για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και στην ψυχική ευεξία έχουν αναγνωριστεί και επιστημονικά. Στην περίπτωση της ποδηλασίας, οι διάφορες μελέτες υπογραμμίζουν τις θετικές επιδράσεις της άσκησης σε εξωτερικό περιβάλλον για την ψυχολογία.

Advertisment

Αναγνωρίζοντας αυτά τα οφέλη, μαζί με τα πλεονεκτήματα για το περιβάλλον, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να ενισχύσουν την ποδηλασία. Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την ασφάλεια αυτού του είδους μετακίνησης και γι’ αυτό δεν εξετάζουν την πιθανότητα να αφήσουν το αυτοκίνητό τους για να μετακινηθούν με ποδήλατο. Παρά το δισταγμό, η Αγγλία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό ποδηλασίας με το 12% του ενήλικου πληθυσμού της να κάνει ποδήλατο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

[toggle title="Πηγές"]

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/736909/walking-and-cycling-statistics-england-2017.pdf

https://www.newscientist.com/article/2206249-two-hours-a-week-spent-outdoors-in-nature-linked-with-better-health/

https://www.cyclinguk.org/press-release/new-800-mile-trail-launched-promote-access-countryside

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση