, , ,

Η κλιματική αλλαγή γίνεται υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Ιταλίας

Η Ιταλία σύντομα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εισάγει το μάθημα της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας

Η κλιματική αλλαγή γίνεται υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Ιταλίας

Η Ιταλία σύντομα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εισάγει το μάθημα της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Lorenzo Fioramonti. Όταν τα παιδιά επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες τον Σεπτέμβρη του 2020 μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, το ετήσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης 33 ώρες – περίπου μία ώρα την εβδομάδα – αφιερωμένες στην κλιματική αλλαγή και στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων.

Ο Fioramonti εξήγησε στο Reuters: «Θέλω να κάνω το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα το πρώτο που θα τοποθετήσει το περιβάλλον και την κοινωνία στον πυρήνα όλων όσων μαθαίνουμε στο σχολείο». Και προσθέτει: «Όλο το υπουργείο έχει στόχο να θέσει στο κέντρο του εκπαιδευτικού μοντέλου τη βιωσιμότητα και το κλίμα».

Advertisment

Ο Fioramonti, ετών 42, είναι πρώην καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Pretoria στη Νότια Αφρική και συγγραφέας δύο βιβλίων, στα οποία ισχυρίζεται ότι το ΑΕΠ – το κύριο εργαλείο μέτρησης της οικονομικής υγείας μιας χώρας – δεν είναι αντιπροσωπευτικό του πόσο υγιής είναι ή όχι είναι μια οικονομία και στην πραγματικότητα παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα.

Εκλέχθηκε στο Ιταλικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2018 και έγινε υπουργός τον Σεπτέμβρη. Ο Λορέντσο Φιοραμόντι είναι μέλος του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που έχει θέσει στον πυρήνα της ταυτότητάς του την οικολογία. Έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των συντηρητικών κυρίως για το γεγονός ότι πρόσφατα ενθάρρυνε τους μαθητές της χώρας να συμμετέχουν στις κλιματικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, αντί να μείνουν στα σχολεία και να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Ακόμα δεν έχει σκιαγραφηθεί η ύλη του μαθήματος• ωστόσο, το ιταλικό υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να εφαρμόσει ένα μοντέλο παραμυθιού για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά γυμνασίου θα εκτίθενται σε πιο τεχνικές γνώσεις όπως το να μελετούν το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν ότι έχει σημασία τα παιδιά να ακούσουν όλες τις απόψεις, ακόμα και εκείνων που αρνούνται την κλιματική αλλαγή.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

https://www.euronews.com/2019/11/07/italy-introduces-mandatory-climate-change-lessons-in-schools

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση