, ,

Οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον γονέα και το νήπιο

Κατά την περίοδο της νηπιακής ηλικίας, τα παιδιά αναπτύσσουν μια αίσθηση επίγνωσης του εαυτού τους. Το νήπιό σας αρχίζει τώρα να αντιλαμβάνεται πως είναι

Οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον γονέα και το νήπιο

Κατά την περίοδο της νηπιακής ηλικίας, τα παιδιά αναπτύσσουν μια αίσθηση επίγνωσης του εαυτού τους. Το νήπιό σας αρχίζει τώρα να αντιλαμβάνεται πως είναι ένα ανεξάρτητο και ξεχωριστό πρόσωπο από τους άλλους ανθρώπους.

Καθώς αρχίζει να εξερευνά περισσότερο τον κόσμο του, έχει ανάγκη να ξεκινά τη δράση του από μια ασφαλή βάση. Αυτή η βάση είστε εσείς οι γονείς του. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ασφαλή και σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας, ακολουθήστε μερικές απλές οδηγίες:

Advertisment

– Να εφαρμόζετε στην πράξη αυτά που διακηρύσσετε. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν πότε δεν είστε αυθεντικοί. Θυμηθείτε ότι η εικόνα που παρουσιάζετε είναι πιο σημαντική από τις λέξεις που λέτε.

– Να ακούτε τα μικρά και ασήμαντα πράγματα που σας διηγείται  τώρα, αν θέλετε στο μέλλον να σας λέει τα μεγάλα και σημαντικά. Μπορεί να μη σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσετε τι συνέβη στον παιδικό σταθμό ή γιατί ένα συγκεκριμένο παιχνίδι είναι τόσο απίθανο, παρ’ όλα αυτά δείξτε ενδιαφέρον. Σε αυτήν ακριβώς την ηλικία θέτετε τις βάσεις για μια επικοινωνία που θα διέπεται από σεβασμό.

– Να είστε ειλικρινείς. Μπορεί να είναι δελεαστικό να του πείτε ότι το πάρκο είναι κλειστό όταν είστε πολύ απασχολημένοι για να πάτε, αλλά η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη λύση. Το παιδί είναι μικρό, όχι ανόητο. Να το σέβεστε τόσο ώστε να του λέτε την αλήθεια. Άλλωστε εσείς δεν θα θέλατε μια ανάλογη αντιμετώπιση.

Advertisment

– Να κρατάτε τις υποσχέσεις σας. Αν του υποσχεθήκατε ότι απόψε θα καθίσετε μαζί του την ώρα του ύπνου για να του διαβάσετε ένα παραμύθι, να τηρήσετε τον λόγο σας. Αυτό είναι ουσιώδες επειδή θέλετε ο λόγος του παιδιού σας να είναι σημαντικός αργότερα – γι’ αυτό και του διδάσκετε την αξία του να κρατάει κάποιος τις υποσχέσεις του.

– Να επαινείτε την πορεία, όχι το αποτέλεσμα. Θέλετε να μεταφέρετε το μήνυμα ότι αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια, κι όχι να εκτελεστεί κάτι στην εντέλεια. «Προσπαθείς πολύ να βάλεις στη θέση τους αυτά τα κομμάτια του παζλ, μπράβο!» Το να σταματάτε και να αναγνωρίζετε την προσπάθεια του παιδιού ενισχύει τη σύνδεσή σας μαζί του.

– Τα προγράμματα και οι καθημερινές συνήθειες έχουν σημασία, καθώς δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στα μικρά παιδιά.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Rebecca Eanes με τίτλο «Θετικοί γονείς, ευτυχισμένα παιδιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση