,

«Το παλάτι της μνήμης»: Η τεχνική απομνημόνευσης που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα

Έχετε συχνά την εντύπωση πως υπάρχει κάτι σημαντικό που έχετε ξεχάσει; Ίσως είναι το όνομα του νέου σας συναδέλφου ή οι οδηγίες για να

«Το παλάτι της μνήμης»: Η τεχνική απομνημόνευσης που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα

Έχετε συχνά την εντύπωση πως υπάρχει κάτι σημαντικό που έχετε ξεχάσει; Ίσως είναι το όνομα του νέου σας συναδέλφου ή οι οδηγίες για να φτάσετε σε έναν προορισμό, ή, υποθετικά, το θέμα του επόμενου άρθρου σας.

Μία από τις χρησιμότερες τεχνικές απομνημόνευσης δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από τους αρχαίους Έλληνες. Το παλάτι της μνήμης είναι ένα μέρος στο νου μας όπου μπορούμε να αποθηκεύουμε σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται να θυμόμαστε. Χρησιμοποιείται από παγκόσμιους πρωταθλητές απομνημόνευσης, ακόμα και από τον διάσημο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Με λίγη εξάσκηση και οργάνωση, όλοι μπορούμε να χτίσουμε ένα παλάτι μνήμης.

Advertisment

Πώς να χτίσουμε το δικό μας «παλάτι μνήμης»

1. Επιλέξτε ένα μέρος που μπορείτε εύκολα να οραματιστείτε ως «παλάτι» σας

Χρειάζεται να είναι ένα δωμάτιο ή μια φωτογραφία με την οποία είμαστε πολύ οικείοι. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να το οραματιστούμε, να το φανταστούμε πλήρως, χωρίς να χρειάζεται να το δούμε. Όσο μεγαλύτερο ή λεπτομερέστερο είναι ένα μέρος, τόσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να αποθηκεύσουμε εκεί.

2. Αποφασίστε την κατεύθυνση ή διαδρομή που θα παίρνετε κάθε φορά

Αποφασίστε πώς θα πλοηγήστε μέσα στο παλάτι του μυαλού σας και μην το σκέφτεστε σαν μια «παγωμένη» εικόνα. Πώς εισέρχεστε στο δωμάτιο για παράδειγμα; Από πού περνάτε; Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε πλήρως κάθε βήμα και τι υπάρχει γύρω σας.

3. Επιλέξτε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο παλάτι για να αποθηκεύσετε πληροφορίες

Σκεφτείτε ή καταγράψτε ακριβώς τι θέλετε να αποθηκεύσετε στο παλάτι της μνήμης. Θα αποθηκεύετε κάθε γνώση σε μια διαφορετική τοποθεσία. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχει πολλά αντικείμενα και τοποθεσίες το παλάτι σας. Κάθε σημείο αποθήκευσης χρειάζεται να είναι μοναδικό για την κάθε μνήμη.

Advertisment

Αν το παλάτι σας είναι μια διαδρομή, επιλέξτε σημεία όπως ένα σπίτι, ένα φανάρι, ένα άγαλμα ή ένα κτήριο για να σημείο αποθήκευσης. Αν το παλάτι είναι μια κατασκευή ή ένα δωμάτιο, επιλέξτε διαφορετικά σημεία, έπιπλα και αντικείμενα, όπως ο καναπές ή ένας πίνακας ζωγραφικής.

4. Εξασκηθείτε στο παλάτι σας, ζωγραφίζοντάς το

Σε ένα χαρτί, σχεδιάστε το παλάτι τη μνήμης σας. Σημειώστε τα σημεία αποθήκευσης που έχετε επιλέξει. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να φανταστείτε το παλάτι στο μυαλό σας. Ύστερα, ελέγξτε την νοητική εικόνα σε σχέση με το σχέδιο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε θυμηθεί κάθε σημείο και ότι τα έχετε βάλει στη σωστή σειρά.

Η νοητική σας εικόνα χρειάζεται να έχει κάθε λεπτομέρεια του κάθε σημείου, χρώμα, μέγεθος, υφή, ακόμα και μυρωδιά. Ένας άλλος τρόπος να εξασκηθείτε στο ίδιο το παλάτι της μνήμης είναι να το περιγράψετε με λεπτομέρειες σε έναν φίλο. Εκείνος να το δει και να συγκρίνει την περιγραφή σας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://artofmemory.com/wiki/How_to_Build_a_Memory_Palace?fbclid=IwAR1CPi1tuGfPmHPa9i32irg9fgb9AB7bZKkSRlhjqGd-haDCAscl2Qq9jQ0

https://www.wikihow.com/Build-a-Memory-Palace

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση