, ,

Ποιες «υγιεινές» τροφές περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση πιστεύουμε

Εκτός από τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων και τις τούρτες γενεθλίων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Κι όμως, η

Ποιες «υγιεινές» τροφές περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση πιστεύουμε

Εκτός από τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων και τις τούρτες γενεθλίων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Κι όμως, η ζάχαρη «κρύβεται» σε λιγότερο «εμφανείς» τροφές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει οι ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 25 γραμμάρια (μέχρι 6 κουταλιές) ζάχαρης την ημέρα. Όμως, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τη ζάχαρη τη λαμβάνουμε ήδη από την τροφή μας. Πολλά αλμυρά προϊόντα περιέχουν ζάχαρη, αλλά και φρούτα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Εδώ θα αναφέρουμε ότι σκοπός μας δεν είναι απαραίτητα να κόψουμε τελείως τη ζάχαρη από τη ζωή μας, αλλά να μπορούμε να ελέγχουμε τουλάχιστον πόση καταναλώνουμε και πότε.

Advertisment

Ποιες «υγιεινές» τροφές περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση πιστεύουμε

Γκρανόλα

Ένα θρεπτικό σνακ που έχει βάση της τη βρώμη και πλασάρεται ως η πιο υγιεινή επιλογή. Και πράγματι είναι αν δεν προσθέσουμε ζάχαρη. Αν τώρα επιλέξουμε την έτοιμη της αγοράς, το πιθανότερο είναι ότι θα περιέχει ένα ποσοστό. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε γκρανόλα σπίτι σας, μπορείτε απλά να την αντικαταστήσετε, θρεπτικά μιλώντας, από μία χούφτα αμύγδαλα.

Ενεργειακά ποτά και χυμός φρούτων

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν ξεδιψάσετε με ένα ενεργειακό ποτό μετά από εξουθενωτική γυμναστική. Μόνο ένα από αυτά μπορεί να περιέχει μέχρι και 5 κουταλάκια ζάχαρης, σύμφωνα με το Harvard. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ακόμα χειρότερος (ο συσκευασμένος), καθώς μπορεί να περιέχει μέχρι και 10 κουταλάκια. Επιλέξτε καλύτερα το νερό.

Dressing για σαλάτες

Η σαλάτα από μόνη της μπορεί να είναι καλή για τον οργανισμό μας, αρκεί να περιέχει μια ποικιλία λαχανικών, αλλά αυτό που προσθέτουμε από πάνω για να την κάνουμε νόστιμη μπορεί να περιέχει πολύ ζάχαρη. Και μπορεί φαινομενικά η επιλογή των «λίγων λιπαρών» να φαίνεται καλύτερη, αλλά μπορεί τελικά να είναι χειρότερο, αφού τα λιπαρά συχνά αντικαθιστώνται από ζάχαρη. Καλύτερα λοιπόν να φτιάξουμε εμείς μια σάλτσα από μέλι, λάδι και ξύδι.

Advertisment

Έτοιμη σάλτσα για ζυμαρικά

Αν και μπορεί να νομίζετε ότι είναι μια αθώα επιλογή, μία δόση έτοιμης σάλτσας ντομάτας για ζυμαρικά μπορεί να περιέχει μέχρι και 1 κουταλάκι ζάχαρης.

[toggle title="Πηγές"]

www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/7181/2

fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:8103

www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι
Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση