, ,

Πώς να υπερνικήσουμε την έντονη επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό

Τα καλά νέα είναι πως οι έρευνες δείχνουν ότι όσο λιγότερο πρόχειρο και επεξεργασμένο φαγητό καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο το λαχταράμε. Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι

Πώς να υπερνικήσουμε την έντονη επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό

Τα καλά νέα είναι πως οι έρευνες δείχνουν ότι όσο λιγότερο πρόχειρο και επεξεργασμένο φαγητό καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο το λαχταράμε. Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε λιγούρες και φυσικά είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε.

Όμως, αν βρούμε έξυπνους και απλούς τρόπους να τρώμε σταδιακά με υγιεινό τρόπο, θα αρχίζουμε να νιώθουμε λιγότερη επιθυμία να καταναλώνουμε γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Παρακάτω προτείνουμε ορισμένες λύσεις.

Advertisment

Πώς να υπερνικήσουμε την έντονη επιθυμία για πρόχειρο φαγητό

Χρησιμοποιούμε τον «κανόνα των 5 συστατικών»

Η καλύτερη δράση είναι να αποφύγουμε να αγοράσουμε επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές. Δοκιμάστε τον «κανόνα των 5 συστατικών» όταν πηγαίνουμε στην αγορά. Αν κάτι περιέχει πάνω από 5 συστατικά, μην το αγοράζετε. Εμμείνετε στις φυσικές επιλογές.

Καταναλώνουμε ποικιλία τροφών

Ο εγκέφαλος αναζητά το καινούριο. Αν και δεν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε την ίδια γεύση που έχει η αγαπημένη μας τούρτα με υγιεινό τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ποικιλία και να κάνουμε το φαγητό μας ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επιλέγουμε διάφορα είδη σαλατών, αντί να μένουμε στις ίδιες επιλογές, να προσθέτουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Βρίσκουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το στρες

Υπάρχει λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι τρώνε όταν νιώσουν έντονο άγχος. Το στρες απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο (συγκεκριμένα οπιοειδή και νευροπεπτίδια Υ). Αυτές οι ουσίες πυροδοτούν μηχανισμούς παρόμοιους με την έντονη λαχτάρα που έχουμε για λιπαρά και ζάχαρη. Με άλλα λόγια, όταν αγχωνόμαστε, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί τον «εθισμό» μας στο ανθυγιεινό φαγητό.

Advertisment

Ετοιμάζουμε από πριν τα γεύματά μας

Για να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας και να μην αφήνετε περιθώρια στον εαυτό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα από τα πιάτα που θα θέλατε να φάτε μέσα στην εβδομάδα και να οργανώσετε μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε. Τέλος, προγραμματίστε αυστηρά ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής το οποίο να περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα υγιεινά σνακ.

[toggle title="Πηγές"]

https://lifehacker.com/why-your-brain-craves-junk-food-and-what-you-can-do-ab-1469120841

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση