, ,

Χωρισμένοι γονείς: Γιατί είναι σημαντικό να μην αναγκάζονται τα παιδιά να διαλέγουν «στρατόπεδα»

Οι διακοπές μπορεί να αποδειχτούν πολύ δύσκολη περίοδος για μια οικογένεια, της οποίας τα μέλη είναι αποξενωμένα. Ολοένα και περισσότερες έρευνες περιγράφουν λεπτομερώς πόσο

Χωρισμένοι γονείς: Γιατί είναι σημαντικό να μην αναγκάζονται τα παιδιά να διαλέγουν «στρατόπεδα»

Οι διακοπές μπορεί να αποδειχτούν πολύ δύσκολη περίοδος για μια οικογένεια, της οποίας τα μέλη είναι αποξενωμένα. Ολοένα και περισσότερες έρευνες περιγράφουν λεπτομερώς πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η αποξένωση τόσο για τα ενήλικα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους.

Σε μια έρευνα, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην επικοινωνία των δύο γονιών (χωρισμένων) και στο πώς νιώθουν τα παιδιά τελικά γι’ αυτούς. Γιατί το να είσαι παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν. Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, ρώτησαν περίπου 500 νέους ενήλικες (περίπου 20 ετών) να συμπληρώσουν μια έρευνα που αξιολογούσε:

– τις αντιλήψεις για την πιθανή υποστηρικτική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς (π.χ. Οι γονείς μου συνεργάζονταν καλά κατά την ανατροφή μου)

– τις αντιλήψεις για την ανταγωνιστική επικοινωνία μεταξύ γονέων (π.χ. Οι γονείς μου επέκριναν ο ένας τους τρόπους ανατροφής του άλλου)

– το αν ένιωθαν παγιδευμένοι ανάμεσα στους δύο γονείς τους (π.χ. Πόσο συχνά νιώθεις ότι είσαι πιστός στον ένα γονιό και προδίδεις τον άλλο;)

– την ικανοποίηση από τη σχέση με τον κάθε γονιό ξεχωριστά

– και την ψυχική υγεία (π.χ. Πόσο συχνά ένιωθαν νευρικοί ή βαθιά θλίψη)

Όπως ήταν αναμενόμενο, το επίπεδο στο οποίο τα παιδιά ένιωθαν παγιδευμένα ανάμεσα στους γονείς εξηγούσε το μεγαλύτερο μέρος, αλλά όχι όλο, της σύνδεσης ανάμεσα στην υποστηρικτική και ανταγωνιστική επικοινωνία των γονιών και την ικανοποίηση των σχέσεων παιδιού-γονέα και της ψυχικής υγείας. Βασικά, τα παιδιά που ένιωθαν παγιδευμένα ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα ανέφεραν λιγότερο υποστηρικτική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς. Αντιθέτως, η ανταγωνιστική επικοινωνία και οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων αύξαναν συναισθήματα σύγχυσης, καθώς τα παιδιά ένιωθαν ότι ορισμένες φορές έπαιρναν το μέρος του ενός, προδίδοντας τον άλλο.

Επιπλέον, αυτά τα συναισθήματα επιδείνωναν την ψυχική υγεία των παιδιών και επηρέαζαν τελικά αρνητικά την ποιότητα των σχέσεων με τους γονείς τους. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά από τη σύγχυση;

1. Οι γονείς είναι καλύτερο να μην αναφέρονται στον άλλο γονέα, στους φίλους, στους συγγενείς του όσο βρίσκονται με το παιδί, διότι δημιουργείται μια άβολη κατάσταση.

2. Δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε στους πραγματικούς λόγους του χωρισμού και σε στοιχεία που αφορούν στην προσωπική μας σχέση, καθώς μπορεί τα παιδιά να πληγωθούν ακούγοντας την «δική μας αλήθεια» και όχι εκείνη της άλλης πλευράς.

3. Δεν υπάρχει λόγος να εμποδίζουμε τις επισκέψεις των παιδιών με τον άλλο γονέα ή να τα κάνουμε να νιώθουν ενοχές γι’ αυτή την επαφή. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς και έχουν όλο το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη συντροφιά και των δύο.

4. Δεν στέλνουμε κανενός είδους μήνυμα στον άλλο γονέα μέσω του παιδιού.

5. Επιτρέπουμε στα παιδιά μας να αγαπούν και τους δύο γονείς χωρίς περιορισμούς.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

goodlifefamilymag.com/2016/06/17/torn-two-parents

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε