,

Ζώντας με το σύνδρομο Τουρέτ – Τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους (Βίντεο)

Το σύνδρομο Tourette είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και προκαλεί απότομες επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ήχους, που ονομάζονται τικ και

Ζώντας με το σύνδρομο Τουρέτ - Τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους (Βίντεο)

Το σύνδρομο Tourette είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και προκαλεί απότομες επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ήχους, που ονομάζονται τικ και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, κάποιος με αυτό το σύνδρομο μπορεί να βλεφαρίζει ή να καθαρίζει ξανά και ξανά τον λαιμό του. Ορισμένοι άνθρωποι επαναλαμβάνουν λέξεις που δεν έχουν σκοπό να πουν, ακόμα και υβριστικές.

Οι θεραπείες μπορούν να ελέγξουν τα τικ, αλλά ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν τις χρειάζονται εκτός κι αν τα συμπτώματα τους ενοχλούν πραγματικά πολύ. Το τουρέτ έχει συνδεθεί με διαφορετικές δομές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης μια περιοχής που ονομάζεται βασικά γάγγλια και η οποία βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Οι διαφορές σε αυτό το σημείο φαίνεται να επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα και τους νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο.

Advertisment

Όμως, ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα προβλήματα στον εγκέφαλο, ωστόσο τα γονίδια πιθανότατα παίζουν έναν ρόλο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν υπάρχει στρες, ενθουσιασμός ή κάποια ασθένεια. Το σύνδρομο τουρέτ μπορεί επίσης να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα όπως: άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Τα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο Τουρέτ νιώθουν εξαιρετικά άβολα δημοσίως και έτσι επηρεάζεται η κοινωνική, αλλά και διαπροσωπική τους ζωή με κύριο συναίσθημα την ντροπή. Αυτό πολλές φορές προκαλεί την απομόνωσή τους και συχνά εμφανίζεται και κατάθλιψη.

Καθώς το σύνδρομο εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, τα συμπτώματα δυσκολεύουν κατά πολύ την καθημερινότητά τους στο σχολείο και στο παιχνίδι με τους συνομηλίκους. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το παρακάτω βίντεο. Πώς είναι να είσαι παιδί και να έχει σύνδρομο Τουρέτ; Πώς επηρεάζεται η ζωή τους και πώς το αντιμετωπίζουν και το αντιλαμβάνονται τα ίδια;

Advertisment

Στο βίντεο διάφορα παιδιά μικρότερα ή μεγαλύτερα (στην εφηβική πια ηλικία) μοιράζονται τις εμπειρίες τους και πολλές διακωμωδούν και τα συμπτώματά τους. Ορισμένα από αυτά περιγράφουν τις προσπάθειές τους να τα συγκρατήσουν, αλλά και τις τραυματικές τους εμπειρίες από bullying και τις επαναλαμβανόμενες τιμωρίες των δασκάλων τους. Οι υπότιτλοι του παρακάτω βίντεο μεταφράστηκαν εξ’ ακοής και συγχρονίστηκαν από την κ. Μαυρομάτη Μαίρη, στην οποία ανήκουν, για λογαριασμό του “Κέντρου λογοθεραπείας Μαυρομάτης Απόστολος”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση