, , ,

2 ελληνικά μουσεία βρίσκονται ανάμεσα στα υποψήφια για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2020»

Φέτος, δύο είναι τα ελληνικά μουσεία που διεκδικούν το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2020»: το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού που

2 ελληνικά μουσεία βρίσκονται ανάμεσα στα υποψήφια για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2020»

Φέτος, δύο είναι τα ελληνικά μουσεία που διεκδικούν το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2020»: το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται στη Λευκάδα.

Το αρχαιολογικό μουσείο Αρχαίας Κορίνθου χτίστηκε το 1932 για να φιλοξενήσει τα εκατοντάδες αντικείμενα που έφερναν συνεχώς στο φως οι αρχαιολόγοι στην περιοχή. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Stuart Thompson, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της «Σχολής του Σικάγο». Το 2015 ολοκληρώθηκαν μεγάλης κλίμακας εργασίες στην ανατολική και νότια πτέρυγα. Οι εκθεσιακοί του χώροι είναι χωρισμένοι ως εξής: «Η Κορινθία στα Προϊστορικά χρόνια», «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη κράτος», «Ασκληπιείο, το ιερό θεραπευτήριο», «Κόρινθος, αποικία Ρωμαίων».

Advertisment

Στο αίθριο και στους ημι-υπαίθριους χώρους του μουσείου, που βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στην Κόρινθο, εκτίθενται και εκεί γλυπτά, ανάγλυφα, ελληνικές και λατινικές επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά και τα τεκμήρια της κοινότητας των Ιουδαίων στη ρωμαϊκή πόλη. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το μουσείο Σικελιανού αποτελεί ουσιαστικά την οικία του στην Λευκάδα, η οποία ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα πρωτοποριακό μουσειακό χώρο που παραδόθηκε στο Δήμο Λευκάδας και εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. Το ιδιαίτερο αυτό μουσείο δεν περιέχει μόνο εκθέματα αλλά καταφέρνει να ταξιδέψει τον επισκέπτη σε κάθε πτυχή της ζωής του κορυφαίου ποιητή, αλλά και του έργου του μέσω της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και της άψογης συνεργασίας μιας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων.

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κύριους στόχους να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην ετήσια διάσκεψη του EMF, σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις. Το 2020 η ετήσια διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας, από τις 29 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου.

Advertisment

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση