, , ,

Πώς ο διαλογισμός βοηθά στην αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής

Ο διαλογισμός αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι κάνει τη διαφορά. Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στο πεδίο αυτό, που έγινε από επιστήμονες του

Ο διαλογισμός βοηθά τον εγκέφαλο να καταλάβει ένα λάθος πριν το κάνει

Ο διαλογισμός αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι κάνει τη διαφορά. Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στο πεδίο αυτό, που έγινε από επιστήμονες του Δημόσιου Πανεπιστημίου του Michigan, απέδειξε ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε λιγότερα καθημερινά λάθη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Sciences και μελέτησε πώς ο ανοιχτά καθοδηγούμενος διαλογισμός – αυτός που εστιάζει στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις αισθήσεις που αναδύονται εκείνη τη στιγμή – μετέβαλλε την εγκεφαλική δραστηριότητα με τρόπους που προδίδουν αυξημένη αναγνώριση λάθους.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον διαλογισμό και το mindfulness είναι ολοένα και μεγαλύτερο και τώρα η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία τους με όρους ερευνητικούς», δήλωσε ο Jeff Lin, διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας που συμμετείχε στην έρευνα. «Αλλά είναι εκπληκτικό ότι μπορέσαμε να δούμε πώς μια συνεδρία διαλογισμού παράγει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε μη-διαλογιστές».

Advertisment

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι διάφορες μορφές διαλογισμού έχουν διαφορετικές νευρογνωστικές επιδράσεις και ο Lin εξήγησε ότι υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για το πώς το συγκεκριμένο είδος διαλογισμού επιδρά στην αναγνώριση του λάθους.

Ορισμένες μορφές διαλογισμού μας καλούν να εστιάσουμε σε ένα και μόνο αντικείμενο, συνήθως την αναπνοή, αλλά ο ανοιχτά ελεγχόμενος διαλογισμός είναι λίγο διαφορετικός. Μα συντονίζει εσωτερικά και στρέφει την προσοχή μας σε ό,τι συμβαίνει στο νου και στο σώμα μας. Ο στόχος είναι να κάτσουμε ήρεμα και να προσέχουμε προς τα πού περιπλανιέται ο νους, να «μπούμε» κι εμείς στη σκηνή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πάνω από 200 συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν ξαναδιαλογιστεί στο παρελθόν. Κάνοντας διαλογισμό, οι ειδικοί κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Ύστερα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα τεστ.

Advertisment

«Το εγκεφαλογράφημα μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε επίπεδο millisecond, ώστε να έχουμε ακριβείς μέτρηση της νευρωνικής δραστηριότητας αμέσως μετά από λάθη σε σύγκριση με τις σωστές απαντήσεις. Ένα συγκεκριμένο νευρωνικό σήμα εμφανίζεται περίπου μισό δευτερόλεπτο μετά από ένα λάθος και το οποίο συνδέεται με τη συνειδητή αναγνώριση του λάθους. Βρήκαμε ότι η δύναμη αυτού του σήματος αυξάνεται στους διαλογιστές αλλά όχι στην ομάδα ελέγχου», γράφουν στην έρευνά τους.

Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν τι μπορεί να κάνουν ακόμα και 20 λεπτά διαλογισμού στην εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Η αντίληψη, η συγκέντρωση και η προσοχή των διαλογιστών είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, τόσο που η έρευνα αυτή υποστηρίζει πως μπορούμε μέσω του διαλογισμού να αποφύγουμε μικρά, καθημερινά λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Αν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν καμία πρότερη εμπειρία διαλογισμού, είχαν άμεση αντίληψη των λαθών τους, τότε οι διαλογιστές έχουν ακόμα μεγαλύτερο και ταχύτερο έλεγχο πάνω στις σκέψεις και κινήσεις τους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191111124637.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση