,

Δύο μήλα και όχι ένα κάνουν τον γιατρό πέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όλοι έχουμε ακούσει το γνωστό ρητό «Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα», αλλά υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που να το στηρίζουν; Επιστήμονες από

Δύο μήλα και όχι ένα κάνουν τον γιατρό πέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όλοι έχουμε ακούσει το γνωστό ρητό «Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα», αλλά υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που να το στηρίζουν; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading αποφάσισαν να εξετάσουν τα πραγματικά οφέλη αυτού του θαυματουργού φρούτου και ανακάλυψαν ότι το δύο είναι ο μαγικός αριθμός για να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Οι ερευνητές ακολούθησαν μια ομάδα 40 ελαφρώς υγιών συμμετεχόντων για μια περίοδο 8 εβδομάδων. Η πειραματική ομάδα κατανάλωνε 2 μήλα κάθε μέρα που ήταν πλούσια σε ένα είδος πολυφαινόλων που ονομάζεται προανθοκυανιδίνες, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε χυμό μήλου, τόσο ώστε να φτάνει τα επίπεδα ζάχαρης και θερμίδων.

Advertisment

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πειραματική ομάδα είχε μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL και της τριαγλυκερόλης. Και τα δύο είναι βλαβερά για την υγεία μας. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα μήλα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που βοήθησε στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Έτσι και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί συστήνουν τώρα την κατανάλωση 2 μήλων σε καθημερινή βάση για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Julie Lovegrove, Ph.D. υπεύθυνη της έρευνας και από το ίδιο πανεπιστήμιο δήλωσε «Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η επίδραση μιας εύκολης εφαρμόσιμα διατροφικής αλλαγής έχει σημαντική επίδραση σε βασικά στοιχεία μέτρησης του κινδύνου καρδιοπαθειών. Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στο γεγονός ότι τα μήλα και όχι ο χυμός τους ήταν αυτός που έκανε τη σημαντική διαφορά». Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι με τα μήλα προσλαμβάνουμε και τις ευεργετικές φυτικές ίνες.

Με το ποσοστό των θανάτων από καρδιοπάθειες να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό, αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει όλα εκείνα τα μικρά, απλά βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για να διατηρήσουμε καλή καρδιακή υγεία, και ακόμα και τα απλούστερα τρικ μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Τόσο απλά όσο δύο μήλα την ημέρα.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqz282/5675325

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υγιεινά παγωτά χωρίς ζάχαρη με λίγες θερμίδες που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι
7 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών
Πεπόνι: Πώς το επιλέγουμε και πώς το διατηρούμε φρέσκο και μυρωδάτο
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση