, ,

Πώς η διατροφή επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή μας πίεση τείνει να μειώνεται ελαφρώς μετά την κατανάλωση φαγητού, αλλά ορισμένες τροφές προκαλείται το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάποιους μάλιστα ανθρώπους, αυτή

Πώς η διατροφή επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή μας πίεση τείνει να μειώνεται ελαφρώς μετά την κατανάλωση φαγητού, αλλά ορισμένες τροφές προκαλείται το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάποιους μάλιστα ανθρώπους, αυτή η αύξηση ξεπερνά το φυσιολογικό εύρος. Ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Όσοι εμφανίζουν υπέρταση χρειάζεται να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους.

Πώς η διατροφή επηρεάζει την αρτηριακή μας πίεση

Όταν τρώμε, το σώμα μας ανακατευθύνει το αίμα προς το πεπτικό σύστημα για να ενισχύσει την πέψη. Αυτό προκαλεί μια προσωρινή μείωση στην αρτηριακή πίεση σε άλλα μέρη του σώματος. Για να προσαρμοστεί το σώμα σε αυτή την αλλαγή, τα αιμοφόρα αγγεία πέρα από την πεπτική οδό συστέλλονται αναγκάζοντας την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα. Αυτό διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα σε όλο το σώμα.

Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν μια έντονη μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά το φαγητό. Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία εκτός του πεπτικού συστήματος δεν συστέλλονται. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτή την πάθηση ως μεταγευματική υπόταση, ή αλλιώς χαμηλή πίεση μετά το φαγητό. Ένα άτομο με υπέρταση είναι πιθανότερο να βιώσει μεταγευματική υπόταση, η οποία προκαλεί επιπλοκές όπως:

– λιποθυμία

– πτώση

– ναυτία

– ζαλάδες

– οπτικές διαταραχές

– στηθάγχη

Η νηστεία, όταν είναι παρατεταμένη, μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπροσθέτως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανισορροπιών στους ηλεκτρολύτες και στα θρεπτικά στοιχεία.

Παράλληλα, ορισμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή μας πίεση μετά το φαγητό: Τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι προκαλούν προσωρινή απότομη αύξηση, ενώ άλλες τροφές με κορεσμένα λιπαρά παρουσιάζουν έναν μακροπρόθεσμο κίνδυνο.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

– Αλάτι: έτοιμα γεύματα, έτοιμες σούπες σε κονσέρβα, λαχανικά κρέας σε κονσέρβα, σάλτσες)

– Κορεσμένα λιπαρά: Λιπαρό κόκκινο κρέας, πουλερικά με την πέτσα, τηγανητές τροφές, τυρί, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τροπικά έλαια (όπως καρύδας)

Τροφές που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε

– Φρέσκα λαχανικά και φρούτα

– Δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως

– Ξηροί καρποί

– Φασόλια

– Φυτικά έλαια

– Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά

– Ψάρια

– Πουλερικά

Συμβουλές για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Για να μπορέσουμε αξιόπιστα να την ρυθμίσουμε, χρειάζεται να την μετράμε κάθε μέρα την ίδια ώρα. Κάποιες επιπλέον οδηγίες για τη μέτρηση περιλαμβάνουν:

– Αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ

– Πριν μετρήσουμε την πίεση, βεβαιωνόμαστε ότι η ουροδόχος κύστη μας είναι άδεια

– Καθόμαστε με την πλάτη ίσια, δεν σταυρώνουμε τα πόδια. Καθόμαστε άνετα σε αυτή τη θέση για 5 λεπτά πριν τη μέτρηση.

– Κάντε 2-3 μετρήσεις σε 1 λεπτό διάλειμμα και καταγράψτε την μέση τιμή.

Πότε χρειάζεται να δούμε γιατρό

Όλοι οι άνθρωποι άνω των 20 ετών, ασχέτως της φυσικής τους κατάστασης, χρειάζεται να κάνουν check τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Όσοι όμως έχουν υπέρταση, απαιτείται να κάνουν συχνότερα εξετάσεις. Επίσης, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γιατρό, αν η μέτρηση είναι υψηλότερη του φυσιολογικού, ειδικά αν αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και αν η φαρμακευτική σας αγωγή προκαλεί αντίστοιχες παρενέργειες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/6-high-blood-pressure-facts

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19183744

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/how-high-blood-pressure-is-diagnosed

https://www.cdc.gov/bloodpressure/measure.htm

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings/monitoring-your-blood-pressure-at-home

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε