, ,

Αμάνι Μπαλούρ: Ανθρωπιστικό βραβείο στην ηρωίδα Σύρια παιδίατρο για το έργο της

Η δρ. Αμάνι Μπαλούρ από τη Συρία έσωσε τις ζωές εκατοντάδων παιδιών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου και γι΄αυτό τιμάται με το σημαντικό

Αμάνι Μπαλούρ: Ανθρωπιστικό βραβείο στην ηρωίδα Σύρια παιδίατρο για το έργο της

Η δρ. Αμάνι Μπαλούρ από τη Συρία έσωσε τις ζωές εκατοντάδων παιδιών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου και γι΄αυτό τιμάται με το σημαντικό ανθρωπιστικό βραβείο Raul Vallenberg. Έδειξε τέτοιο ιδιαίτερο σθένος, θάρρος, γενναιότητα και αφοσιώθηκε στο έργο της με τέτοιο τρόπο που σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως η προσπάθειά της.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και αμέσως άρχισε να εργάζεται ως εθελόντρια στο αυτοσχέδιο υπόγειο νοσοκομείο Cave (Σπηλιά). Στη συνέχεια, έγινε υπεύθυνη μια ομάδας 100 ατόμων. Θα μπορούσε να είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της όταν άρχισε ο πόλεμος, αφού είχε και ένα πολύ καλό πτυχίο Ιατρικής στα χέρια της.

Advertisment

Όμως εκείνη επέλεξε να μείνει και να πολεμήσει με τον δικό της τρόπο, να θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο για να σώσει ανθρώπινες παιδικές ζωές. Εκτός από αυτή τη γενναιότητα, η ίδια είχε φυσικά να συγκρουστεί με το ανδροκρατικό κατεστημένο, το οποίο αντιμετωπίζει με δυσπιστία μια γυναίκα γιατρό.

Η ίδια περιγράφει στην Guardian πριν από 2 χρόνια την κατάσταση: «κάποιοι ασθενείς και τραυματίες ζητούσαν άνδρα γιατρό να τους εξετάσει, άλλοι απέφευγαν και να μου μιλήσουν». Εκείνη όμως κατάφερε να δείξει την αξία της και λίγο πριν γίνει πρόσφυγας, έγινε υπεύθυνη ενός ολόκληρου τμήματος (100 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό).

Το 2018 αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας και κατέφυγε στην Τουρκία όπου ζει μέχρι σήμερα. Από εκεί όμως συνεχίζει το έργο της, αφού συμμετέχει σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες.

Advertisment

Σήμερα, 17/1 πρόκειται να της απονεμηθεί και επίσημα το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ. Η τελετή θα γίνει στο Στρασβούργο. Το βραβείο φέρει το όνομα του Σπουδαίου Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και έσωσε χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουγγαρία.

Η ιστορία της ηρωίδας παιδιάτρου και του κρυφού υπόγειου νοσοκομείου μάλιστα γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «The Cave», το οποίο είναι και υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ 2020.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.coe.int/en/web/human-rights-rule-of-law/-/dr-amani-ballour-a-paediatrician-from-syria-has-been-awarded-the-council-of-europe-s-raoul-wallenberg-prize

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής
Παράκελσος: Ο ασυμβίβαστος αλχημιστής επιστήμων που μεταμόρφωσε την ιατρική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση