, , ,

Αρνητικά συναισθήματα και πώς να τα διαχειριστούμε

Όλοι βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα ανά καιρούς. Ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειριζόμαστε και ο μηχανισμός αντιμετώπισης είναι ουσιαστικός για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε

Αρνητικά συναισθήματα και πώς να τα διαχειριστούμε

Όλοι βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα ανά καιρούς. Ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειριζόμαστε και ο μηχανισμός αντιμετώπισης είναι ουσιαστικός για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας με έναν υγιή τρόπο. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικά από τα πιο συνήθη αρνητικά συναισθήματα, τι σημαίνουν και πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε.

Άγχος

Το άγχος είναι συνηθισμένο και είναι πολύ λογικό να το ζήσετε ανά περιόδους στη ζωή σας. Όταν προετοιμάζεστε για μια δύσκολη συζήτηση ή για μια σημαντική συνέντευξη εργασίας, είναι πολύ πιθανό να βιώσετε έντονο άγχος. Ωστόσο, η συνεχής ανησυχία, ιδιαίτερα γύρω από καθημερινές καταστάσεις, μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να επιφέρει έντονη πίεση η οποία με τη σειρά της θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική.

Advertisment

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος;

Αν αντιμετωπίζετε ακραίες ή πολύ τακτικές ανησυχίες, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε και να δώσετε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε τις αιτίες. Συχνά, το άγχος είναι ένας δείκτης ενός συγκεκριμένου προβλήματος και μιλώντας για τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εξετάσετε τα ζητήματα που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν.

Επιπλέον, μπορείτε να καταγράφετε τακτικά ημερολόγιο ώστε να εντοπίσετε πότε το άγχος σας εντείνεται και πότε μειώνεται. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπίσετε ποια μέρη της ζωής σας ενισχύουν την εμφάνιση του άγχους και να σας δώσουν μια ιδέα για το πώς πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας για να μετριάσετε ή να εξαλείψετε το άγχος.

Ενοχή

Όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή να αισθανόμαστε ένοχοι για κάτι. Η ενοχή είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας. Για παράδειγμα, οι γονείς συχνά μιλούν για ενοχές όταν προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις προτεραιότητές τους μεταξύ γονικής μέριμνας και καριέρας. Μπορεί επίσης να νιώθετε ενοχή έχοντας κάνει κάτι για το οποίο δεν είστε υπερήφανοι και στη συνέχεια μετανιώνετε για τις ενέργειές σας.

Advertisment

Πώς να διαχειριστείτε την ενοχή

Εάν βιώνετε συναισθήματα ενοχής, το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε αν είναι υγιή ή όχι. Εάν υπάρχει ένας σαφής και αναγνωρίσιμος λόγος πίσω από τα αρνητικά συναισθήματα, αυτό είναι πιθανώς ένα υγιές συναίσθημα και μια φυσιολογική αντίδραση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα:

• Λαμβάνοντας την ευθύνη οποιασδήποτε συμπεριφοράς έχετε εκδηλώσει

• Ζητώντας συγγνώμη από αυτόν που πιστεύετε ότι έχετε αδικήσει

• Βρίσκοντας τρόπους να επανορθώσετε

• Προετοιμάζοντας τον εαυτό σας να ακούσει τους ανθρώπους που έχετε πληγώσει και να τους δώσετε το χρόνο να το ξεπεράσουν

Πώς να διαχειριστείτε την παράλογη ενοχή

Η παράλογη ενοχή είναι αρκετά διαφορετική από την υγιή ενοχή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν λογικές αιτίες για να εξηγήσουν την ενοχή. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εντοπίσετε τους δικούς σας, βαθύτερους λόγους που νιώθετε ένοχοι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μιλώντας για το συναίσθημά σας σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να γράψετε γιατί ακριβώς βιώνετε ενοχή και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε το συναίσθημα αυτό.

Θυμός

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο κοινώς αναγνωρισμένα αρνητικά συναισθήματα. Όλοι βιώνουν οργή σε κάποιο βαθμό όταν αισθάνονται αδικημένοι. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τον θυμό, ωστόσο, είναι κρίσιμος για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και την εξασφάλιση ότι τα συναισθήματά σας εκφράζονται με σαφήνεια και βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας.

Τρόποι αντιμετώπισης του θυμού

• Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Συχνά ο θυμός είναι μια αντίδραση της στιγμής. Δοκιμάστε να μετρήσετε ως το 10 αργά, κλείνοντας τα μάτια σας και παίρνοντας βαθιά αναπνοή. Μερικές φορές λίγη απόσταση από την κατάσταση μπορεί να είναι αρκετή για να ηρεμήσετε και να επεξεργαστείτε πώς θέλετε να αντιδράσετε.

• Δώστε στον εαυτό σας χρόνο. Αν είστε συγκλονισμένοι με μια κατάσταση και αισθάνεστε σαν να είστε έτοιμοι να εκραγείτε, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί και να αποφασίσει ποια πορεία δράσης είναι καλύτερη για αυτήν την κατάσταση.

• Προσδιορίστε την αιτία του θυμού σας. Μερικές φορές ο θυμός είναι ορθολογικός και η έκφραση των συναισθημάτων σας είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να ηρεμήσετε. Άλλες φορές, ενδέχεται να έχετε εσφαλμένη εικόνα της αιτίας του θυμού σας και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κάποια λάθος εκτίμηση.

• Κάντε κάτι για αυτό. Μερικές φορές ο θυμός είναι αποτέλεσμα έντονης παθητικότητας κι απραξίας. Προσπαθήστε να ενεργοποιηθείτε κάνοντας θετικά βήματα για να επιλύσετε τις καταστάσεις που σας οδηγούν να βιώνετε αρνητικά συναισθήματα. Μιλήστε, γράψτε μια λίστα, αποφασίστε για τις ενέργειές σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης.

• Αν νιώθετε αισθήματα θυμού που παλεύετε να ελέγξετε, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την αιτία των αρνητικών συναισθημάτων σας και να υιοθετήσετε υγιείς τρόπους εκδήλωσης και διαχείρισης του θυμού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Ταξιδεύοντας συναντάμε την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου
Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση