,

4 τύποι σχέσεων και πώς συνδέονται με τη διαχείριση των συναισθημάτων

Επηρεάζει το στιλ των σχέσεών μας τη διαχείριση των συναισθημάτων μας; Η απάντηση είναι ναι! Ο ασφαλής τύπος Ο ασφαλής άνθρωπος είναι σε θέση

4 τύποι σχέσεων και πώς συνδέονται με τη διαχείριση των συναισθημάτων

Επηρεάζει το στιλ των σχέσεών μας τη διαχείριση των συναισθημάτων μας; Η απάντηση είναι ναι!

Ο ασφαλής τύπος

Ο ασφαλής άνθρωπος είναι σε θέση να νιώσει και να «σερφάρει» με άνεση πάνω στα συναισθηματικά κύματα που τον κατακλύζουν, να τα διασχίσει με ευέλικτο τρόπο, να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που του μεταφέρουν, να ενεργήσει με κατάλληλο τρόπο και να συνεχίσει την πορεία της ζωής του. Είναι η προσωποποίηση της προσαρμογής και της ευελιξίας. Αυτή είναι μια βασική πτυχή της ψυχικής ανθεκτικότητάς του. Είναι ικανός να ενσωματώνει τις εξωτερικές πληροφορίες και να ικανοποιεί τους άλλους, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται στις αλλαγές και καλύπτει τις ανάγκες του,

Advertisment

Ο αποφευκτικός τύπος

Ένα αποφευκτικό παιδί, επειδή πρέπει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει, σταδιακά θα πάψει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του. Εφόσον ο ενήλικας που το φροντίζει δεν είναι παρών ή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, το παιδί ίσως τελικά σταματήσει να δίνει σημασία στην απόγνωσή του και μάθει να τα βγάζει πέρα μόνο του. Έτσι θα ανεβάσει περισσότερο το όριο αντίληψης των σωματικών του αισθημάτων (π.χ. την πείνα ή τη δυσφορία του) και των συναισθημάτων του (τη θλίψη, τη μοναξιά, το θυμό του.

Αυτός ο τρόπος προσαρμογής τού επιτρέπει να υτοφέρει λιγότερο και να επιβιώσει ελαχιστοποιώντας την ένταση όσων νιώθει: «Δεν έχει σημασία, θα περάσει, όλος ο κόσμος τα ίδια αισθάνεται κ.λπ.». Οι αποφευκτικοί ενήλικες συχνά αποσυνδέονται από το σώμα τους και από τα συναισθήματά τους. Έχουν αποκοπεί από την ευθραυστότητα και την ευαισθησία τους, και τείνουν να «διανοητικοποιούν» τα πάντα.

(…) Οι αποφευκτικοί έχουν μάθει να καταστέλλουν αισθήματα και συναισθήματα, και δεν μπορούν να υπερβούν το πρώτο στάδιο αυτού που νιώθουν. Αποφεύγουν να βιώσουν οτιδήποτε οδυνηρό, αυτή η αποφυγή όμως επηρεάζει δυστυχώς και τα θετικά συναισθήματα: τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τη στοργή, την ευτυχία!

Advertisment

Ο συμβιωτικός τύπος

(…)Οι συμβιωτικοί άνθρωποι, από την άλλη μεριά, βιώνουν και εκφράζουν πολύ έντονα τα συναισθήματά τους. Χάνονται μέσα σε αυτά που νιώθουν και δεν μπορούν να ενεργήσουν αποτελεσματικά. Συχνά αντιδρούν έντονα, μεγαλοποιούν το συναισθηματικό μήνυμα, δημιουργούν δράματα, συγχύζονται, τα βάζουν με τους άλλους και ανακυκλώνουν συνεχώς τα συμβάντα χωρίς να βρίσκουν λύσει ή να παίρνουν αποφάσεις. Τα συναισθήματά του είναι αντιφατικά.

Οι συμβιωτικοί έχουν επίσης μια τάση για χάος και αποδιοργάνωση, και δυσκολεύονται να παραμείνουν συνεπείς. Δεν ελέγχουν με ικανοποιητικό τρόπο τον εαυτό τους, σε αντίθεση με τους αποφευκτικούς. Δεν αποκλείεται ωστόσο, προκειμένου να ηρεμήσουν, να επιδιώξουν να ελέγξουν τους άλλους.

Ο χαοτικός τύπος

Ο χαοτικός άνθρωπος κινείται συνεχώς ανάμεσα στα δύο άκρα. Μερικές φορές, για να ηρεμήσει, προστατεύει τον εαυτό του, έπειτα όμως βυθίζεται σε συγκρουσιακές και ταραχώδεις σχέσεις. Επειδή φοβάται ότι θα τον απορρίψουν και θα τον εγκαταλείψουν, καταλήγει ασυνείδητα να κάνει τα πάντα για να συμβεί αυτό. Εκρήξεις, επιθετικότητα, καβγάδες, όλα προσφέρονται! Το χαοτικό άτομο βιώνει τα σκαμπανεβάσματά του στο έπακρο. Συχνά υποφέρει από αϋπνίες και εφιάλτες, τη νύχτα μάλιστα προσπαθεί να αποδιώχνει τα συναισθήματα που επανέρχονται.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Marion Blique με τίτλο «Νίκησε τις τοξικές σχέσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση