, ,

5 τρόποι να χρησιμοποιήσουμε τα μανιτάρια σε χορτοφαγικά γεύματα

Κάποιοι τα αγαπούν,  άλλοι τα μισούν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικά πολυχρηστικό υλικό. Μπορούν να λειτουργήσουν ως το βασικό

5 τρόποι να χρησιμοποιήσουμε τα μανιτάρια σε χορτοφαγικά γεύματα

Κάποιοι τα αγαπούν,  άλλοι τα μισούν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικά πολυχρηστικό υλικό. Μπορούν να λειτουργήσουν ως το βασικό συστατικό ενός κύριου γεύματος ή να χρησιμοποιηθούν ως ορεκτικό.

Τα οφέλη τους στην υγεία μας και μόνο αξίζουν την συμπερίληψή τους στο διατροφικό μας πλάνο. Δεν περιέχουν λιπαρά, ούτε γλουτένη και είναι πλούσια σε βιταμίνη D και κάλιο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν σας αρέσουν τα μανιτάρια, μπορεί να μην τα έχετε απλά μαγειρέψει σωστά στο παρελθόν. Εδώ σας δείχνουμε τις σωστές μεθόδους που κάνουν όλη τη διαφορά στο πιάτο σας.

Advertisment

Πώς να χρησιμοποιήσουμε τα ωμά μανιτάρια

Ορισμένες φορές, είναι καλύτερο να μην τα μαγειρέψουμε καθόλου για να τα συμπεριλάβουμε στο πιάτο μας. Ορισμένες ποικιλίες, όπως τα μαλακά ή και τραγανά μικρά enoki είναι νόστιμα και ως συστατικά σε μια απλή σαλάτα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες και να τους προσθέσετε λίγο λάδι και χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Σοταρισμένα μανιτάρια

Τα σοταρισμένα μανιτάρια δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Αλλά χρειάζεστε τρία πράγματα: ένα καυτό τηγάνι, μια λεπτή στρώση λαδιού στο τηγάνι και τόσα μανιτάρια ώστε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο. Το καυτό τηγάνι θα δημιουργήσει γρήγορα μια τραγανή κρούστα στα μανιτάρια. Αν τα μαγειρέψετε αργά και με λιγότερη φωτιά, τα μανιτάρια θα απελευθερώσουν τους χυμούς τους και έτσι θα βράσουν αντί να σοταριστούν.

Μανιτάρια στο γκριλ

Τα μεγάλα μανιτάρια portοbello μπορούν να ψηθούν στο γκριλ όπως το κοτόπουλο ή η μπριτζόλα, για να φτιάξετε υπέροχα vegan burger. Πριν ξεκινήσετε, μαρινάρετε τα μανιτάρια σας με λίγο λάδι ή έξτρα μπαχαρικά για να δημιουργήσετε μια προστατευτική στρώση που θα τα βοηθήσει να μείνουν ζουμερά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ύστερα βάλτε τα στο γκριλ και γυρίστε τα από την άλλη πλευρά αφού πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα μανιτάρια αυτά είναι σκληρά, αλλά όχι τόσο ώστε να μην διαλύονται αν τα γυρνάτε συνέχεια, οπότε προσέξτε.

Advertisment

Μανιτάρια ως γέμιση

Λόγω της γεύσης unami και της υφής τους, τα μανιτάρια θυμίζουν κρέας, οπότε ταιριάζουν υπέροχα ως γέμιση για tacos, πίτες και burger. Αν κόψετε τα μανιτάρια σε εξαιρετικά μικρά κομμάτια που να μοιάζουν με χοντροκομμένο κιμά, μπορείτε να τα αναμίξετε με άλλα συστατικά και να φτιάξετε τη δική σας γέμιση.

Αργό ψήσιμο στο φούρνο

Υπάρχει και η επιλογή του αργού ψησίματος στο φούρνο με άλλα υλικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό για να μαγειρέψετε τα μανιτάρια όσο πιο απλά γίνεται, αλλά εδώ σας προτείνουν καλύτερα να βάλετε κρασί, χυμό ή ζωμό λαχανικών, για να έχουν περισσότερη γεύση. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά που δεν χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Να θυμάστε ότι τα μανιτάρια βγάζουν τα υγρά τους οπότε δεν χρειάζεστε πολλά άλλα υγρά υλικά.

Διαβάστε επίσης: Μανιτάρι, ένα πλήρες και αντικαρκινικό γεύμα

Πηγή: www.mashed.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση
Pancakes: 15 συνταγές για πρωινό, δεκατιανό και απογευματινό
Συνταγές | 10 γεύματα που μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο για περισσότερη γεύση και οφέλη για την υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση