Η ΜΚΟ People Behind λειτουργεί από το 2017. Σκοπός της ήταν και είναι να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μένουν ενεργοί σαν άνθρωποι και πολίτες. Μιλώντας στο In.gr, οι εργαζόμενοι στην μη κυβερνητική οργάνωση ανέφεραν ότι στοχεύουν να ενεργοποιήσουν τα άτομα άνω των 65 ετών που ζουν στην Αθήνα, μέσω της δια βίου μάθησης, την ψηφιακής εκπαίδευσης, την ενίσχυσης του εθελοντισμού και της επαφής τους με νεότερες γενιές.

Η Μαρία Αστερίου, συνιδρύτρια του People Behind, ανέφερε: «Για εμάς δεν μετράει η οικονομική επιφάνεια, αλλά η διάθεση του ανθρώπου να παραμείνει ενεργός». Μάλιστα από τον Φλεβάρη, όσοι είναι άνω των 65 ετών θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν Ευρωπαϊκή Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Θεατρικό Παιχνίδι. Τα μαθήματα θα γίνονται σε έναν χώρο κοντά στο μετρό Κεραμεικός, στην οδό Φρεαρίων 6-8 στο Γκάζι. Θα είναι εντελώς δωρεάν για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η ιδέα για το Πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας εμφανίστηκε το 1973 στη Γαλλία, όπου έκανε την εμφάνισή της και η πρώτη προσπάθεια, η οποία και ακολουθούσε το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των τότε πανεπιστημίων. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες τέτοια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Πρόκειται για μια οικουμενική ανάγκη και αργά ή γρήγορα ήταν κάτι που θα ερχόταν και στη χώρα μας. Η Μ. Αστερίου ανέφερε στο sputniknews σχετικά με την ιδέα τους αυτή: ««Είχαμε την ιδέα να υλοποιήσουμε εδώ, αυτή την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό, με την ελπίδα μάλιστα να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Μετά από προετοιμασία μηνών, ξεκινάμε στην οδό Φρεαρίων 6-8 στο Γκάζι, κοντά στο Μετρό Κεραμεικού. Και, ήδη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση του πληθυσμού 65+, προωθώντας την υγιή και ενεργό γήρανση. Χιλιάδες τέτοια πανεπιστήμια λειτουργούν ανά τον κόσμο. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.064 τοπικά πανεπιστήμια για ηλικιωμένους».

Η κα. Αστερίου μαζί με την Μαρία Ηλιοπούλου, οι δύο ιδρύτριες της ΜΚΟ, δηλώνουν πως ελπίζουν να δώσουν την κατάλληλη αφορμή σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται να βγουν από το σπίτι τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους κάνουν να νιώθουν πραγματικά καλά.

Οι αιτήσεις για το νέο αυτό πρόγραμμα ήταν εκατοντάδες και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Οι βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα ήταν πολύ απλές: να είναι κατά προτεραιότητα άνω των 65 ετών, να γνωρίζει τα βασικά ελληνικά και να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο χώρο των μαθημάτων.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από In.gr και sputniknews.gr

[/toggle]

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε