, ,

Σπόροι chia: Η αρχαία υπερτροφή και τα πολλαπλά της οφέλη

Οι σπόροι chia μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια μοντέρνα τάση, αλλά η πρώτη χρήση τους εντοπίζεται πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι ιθαγενείς της

Σπόροι chia: Η αρχαία υπερτροφή και τα πολλαπλά της οφέλη

Οι σπόροι chia μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια μοντέρνα τάση, αλλά η πρώτη χρήση τους εντοπίζεται πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι ιθαγενείς της Αμερικής κατανάλωναν τους σπόρους ως ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους, και ο σπόρος καλλιεργούταν μαζί με το καλαμπόκι σε μέρη όπως στο Μεξικό.

Τότε βέβαια δεν πρόσθεταν τους σπόρους στα δημητριακά και στα smoothies τους. Τα αναμείγνυαν με αλεύρι για να φτιάξουν τορτίγιες, ενώ άλλοι τα ανακάτευαν με νερό και τα μαγείρευαν ως σούπα. Οι σπόροι είχαν ακόμα και φαρμακευτικές χρήσεις και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του πυρετού, ακόμα και των φλεγμονών. Με τα χρόνια, αυτός ο αρχαίος σπόρος έγινε και πάλι δημοφιλής – αν και τα τελευταία μόνο χρόνια θεωρείται υπερτροφή.

Advertisment

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη των σπόρων chia

Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς σήμερα; Ένας σημαντικός λόγος είναι τα πολλά θρεπτικά του συστατικά. Μία κουταλιά σπόρων chia περιέχει περίπου 69 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λιπαρών, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 5 γραμμάτια φυτικές ίνες. Σε αυτούς εντοπίζουμε επίσης φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Α, C και Ε.

Πώς ωφελεί τον οργανισμό μας;

Δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Food Science and Technology σημειώνει ότι αποτελούν εκπληκτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως επίσης και πηγή μιας σειρά διαφορετικών αντιοξειδωτικών, όπως χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κουερσετίνη και καμφερόλη, τα οποία φαίνεται να έχουν αντικαρκινικά και αντιγηραντικά οφέλη.

Οι φυτικές ίνες στους σπόρους chia βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα και έρευνες έχουν αποδείξει ότι ωφελούν άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις και προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και κατάθλιψη.

Advertisment

Δύο επίσης σημαντικά στοιχεία που περιέχει αυτή η υπερτροφή είναι τα υψηλά ποσοστά λινολενικού και άλφα-λινολενικών λιπαρών οξέων, όπως σημειώνει και το τμήμα Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ. Αυτά τα οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεικνύονται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωσή τους;

Οι σπόροι chia περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, αλλά χρειάζεται να υπολογίζετε τις ποσότητες αν θέλετε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας. Φυσικά, αυτός ο κανόνας ισχύει για σχεδόν όλες τις τροφές και οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα αν καταναλώνουμε ημερησίως μέχρι 1 κουταλιά από αυτούς.

Όμως, μια πιθανή παρενέργεια είναι τα πεπτικά προβλήματα λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο στην πρόσληψη φυτικών ινών, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μικρές ποσότητες και παράλληλα πίνετε πολύ νερό.

Τέλος, χρειάζεται να προσθέσουμε ότι αν και οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι έρευνες υποδεικνύουν τα πολύτιμα οφέλη τους, πολλές από αυτές έχουν αποδειχθεί σε πειράματα με ζώα και όχι σε ανθρώπους και όσες έχουν γίνει σε ανθρώπους είναι μέχρι στιγμής μικρής κλίμακας.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από https://www.everydayhealth.com/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση