, , ,

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη μείωση της ρύπανσης κατά την καραντίνα του κορονοϊού

Οι περισσότεροι βιώνουμε τις επιδράσεις της έξαρσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο σαν έναν εφιάλτη, είτε είμαστε νοσηλευτές, γιατροί, πολίτες, είτε ολόκληρες κυβερνήσεις.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη μείωση της μόλυνσης κατά την καραντίνα του κορονοϊού

Οι περισσότεροι βιώνουμε τις επιδράσεις της έξαρσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο σαν έναν εφιάλτη, είτε είμαστε νοσηλευτές, γιατροί, πολίτες, είτε ολόκληρες κυβερνήσεις. Οι περιοχές της καραντίνας αυξάνονται μέρα με τη μέρα και είναι δύσκολο να σκεφτούμε θετικά για το μέλλον όταν κανείς δεν έχει τις απαντήσεις γι’ αυτό.

Μια επίδραση όλου αυτού του φαινομένου όμως μόλις έγινε φανερό στους επιστήμονες. Σύμφωνα με την ESA, τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό, αλλά και άλλων ανεξάρτητων ερευνητών, οι εκπομπές του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί σημαντικά πάνω από την Ιταλία λόγω του περιορισμού που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη μείωση της μόλυνσης κατά την καραντίνα του κορονοϊού

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P εντόπισε μείωση των εκπομπών NO2, που σηματοδοτεί και μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με την πιο σημαντική αλλαγή να εντοπίζεται πάνω από τη Βόρεια Ιταλία. «Η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου πάνω από το Βόρειο τμήμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά ορατές», αναφέρει ο Claus Zehner, υπεύθυνος της αποστολής του Copernicus Sentinel-5P. Αν και μπορεί να υπάρχουν ελαφριές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω των σύννεφων και των αλλαγών στον καιρό, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η μείωση στις εκπομπές που μπορούμε να παρατηρήσουμε, συμπίπτουν με την καραντίνα στην οποία μπήκε η χώρα, η οποία μείωσε την κυκλοφορία και τις δραστηριότητες των βιομηχανιών».

Ο Josef Aschbacher, διευθυντής των Προγραμμάτων Παρατήρησης στη Γη συμπληρώνει: «Το Copernicus Sentinel-5P Tropomi είναι το πιο ακριβές εργαλείο που έχουμε σήμερα και μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση από το διάστημα. Αυτές οι μετρήσεις, που είναι παγκοσμίως διαθέσιμες χάρη στην πολιτική των δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμων δεδομένων, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους κατοίκους, αλλά και για όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις».

Οι μετρήσεις αλλάζουν συνεχώς ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι ασυνήθιστες. Ορισμένοι Ιταλοί έχουν μάλιστα δημοσιεύσει και φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχουν παρατηρήσει αλλαγές και στο ίδιο τους το περιβάλλον. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι τα νερά στα κανάλια της Βενετίας είναι πολύ καθαρά και διάφανα τις τελευταίες μέρες λόγω της μειωμένης κίνησης.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη μείωση της μόλυνσης κατά την καραντίνα του κορονοϊού
Φωτογραφία: FolinAlberto

Δείτε όλα τα άρθρα μας για τον κορονοϊό

[toggle title="Πηγές"]

https://www.boredpanda.com/italy-pollution-levels-coronavirus-quarantine

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε