, ,

Στους φίλους που πέρασαν και σε εκείνους που θα έρθουν

Ωραίο πράγμα η φιλία. Από τις πιο ωραίες σχέσεις της ζωής. Μια επικοινωνία που μπορεί να φτάσει ως το τέλος. Έτσι είναι οι φίλοι.

Στους φίλους που πέρασαν και σε εκείνους που θα έρθουν

Ωραίο πράγμα η φιλία. Από τις πιο ωραίες σχέσεις της ζωής. Μια επικοινωνία που μπορεί να φτάσει ως το τέλος.

Έτσι είναι οι φίλοι. Άνθρωποι που μπορείς να μοιραστείς στιγμές και πτυχές της ζωής σου. Μυστικά, σκέψεις, όνειρα, που μπορούν να βγουν αληθινά. Αλλά και προβληματισμούς. Εκείνους που σε βασανίζουν και σου κλέβουν χαρές από την καθημερινότητά σου.

Advertisment

Είναι ωραία αυτή η σχέση. Διότι, δεν βασίζεται στην ατομική πλευρά. Αλλά στο μοίρασμα. Στη συλλογικότητα. Στο δούναι και λαβείν. Στα κοινά εκείνα στοιχεία που της δίνουν ζωντάνια και την κρατούν σταθερή. Για σκέψου όμως… Πόσο μπορεί να κρατήσει μια τέτοια σχέση στο βάθος του χρόνου;

Κάποιες ίσως και για πάντα. Και αυτό γιατί περιέχουν εκείνη την ελευθερία και όχι την καθημερινή επαφή. Εκείνη την χαλαρότητα, την επιλογή που δεν σε κρατά δέσμιο αλλά σου δίνει τον χρόνο και τον χώρο να αναπνεύσεις.

Διότι αυτή πιστεύω είναι η ουσιαστική φιλία. Εκείνη που μπορεί να δημιουργεί εκείνο το μαζί όταν συναντιέστε χωρίς να συνοδεύεται και να εξαρτάται από την έννοια της προσκόλλησης. Και εκείνες οι φιλίες που πέρασαν γιατί έσβησαν; Και εγώ αναρωτιέμαι: Ξέρεις πόσους ανθρώπους θα γνωρίσεις στη ζωή σου;

Advertisment

Άπειρους. Και ελάχιστοι ανάμεσά τους θα πορευτούν μαζί σου. Και αυτό γιατί στη ζωή δεν θα βαδίσετε τον ίδιο δρόμο. Έτσι όπως αλλάζουν οι κατευθύνσεις σας αλλά και εσείς ως προσωπικότητες, το ίδιο κάνουν και αυτοί. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες προσδοκίες και ανάγκες πλέον.

Με άλλους πάλι μπορεί να χάθηκαν τα ίχνη ή ο εγωισμός ή οι διαπληκτισμοί να υπερείχαν. Όπως και να έχει, στο πέρασμα του χρόνου, κάθε ψυχή ζητά άλλους τρόπους για να εξελιχθεί. Και δυστυχώς πολλές φορές αυτός ο νέος τρόπος μπορεί να μην ταυτιστεί με αυτό που ήσασταν και ήταν και αυτοί πριν.

Για αυτό και κάθε τέλος μια φιλίας πονάει. Όπως ένας χωρισμός. Όχι όμως, σαν εκείνον του Έρωτα. Διότι, στη φιλία υπάρχει μάλλον εκείνη η πίστη και το δέσιμο που της δίνει ισχύ. Εκείνο το “για πάντα” που μαρτυρά την πεποίθηση και την ασφάλεια για το μέλλον.

Το θέμα είναι να μπορείς να κρατάς τις καλές σας αναμνήσεις. Και να ονειρεύεσαι με αισιοδοξία τους νέους ανθρώπους που θα μπουν στην ζωή σου. Πάντα να αφήνεις χώρο μέσα σου. Και να θυμάσαι πως κανείς και τίποτα και δεν είναι αναντικατάστατο.

Κάθε νέα αρχή φέρνει και μια αλλαγή, που δεν μπορεί παρά μόνο να σε εξελίσσει. Μην την φοβάσαι. Έτσι είναι και οι φίλοι. Σύντροφοι καθεμιάς μας επιλογής. Μακάρι να κρατήσουν ως το τέλος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι για να μπορέσεις να τους ξαναβρείς
Ο καιρός περνάει και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας
Να επιλέξουμε τους ωραίους ανθρώπους και τις σπουδαίες ιδέες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση