«Elephant»: Μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή που βοηθά τους ηλικιωμένους να ενισχύσουν τη μνήμη τους

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, ενισχύοντας τη μνήμη τους; Η απάντηση είναι καταφατική και συνδέεται με την πρωτοβουλία μιας

Μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή που βοηθά τους ηλικιωμένους να ενισχύσουν τη μνήμη τους

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, ενισχύοντας τη μνήμη τους; Η απάντηση είναι καταφατική και συνδέεται με την πρωτοβουλία μιας ομάδας μαθητών να δημιουργήσουν μια εφαρμογή πρόληψης της άνοιας και επιβράδυνσης της ανάπτυξής της. Συγκεκριμένα, το μάθημα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece υπήρξε η αφορμή για την παραπάνω καινοτόμα δράση, καθώς μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου συνεργάστηκαν προκειμένου να προσφέρουν υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ αλλά και στις οικογένειές και τους φροντιστές τους.

Η λειτουργία της εφαρμογής είναι η ακόλουθη: Κάθε χρήστης έχει στη διάθεσή του 20 ζεύγη φωτογραφιών προσώπων που το ένα είναι κάποιο οικείο του άτομο και το άλλο είναι ένας άγνωστος. Το ποσοστό επιτυχίας της εφαρμογής σχετίζεται με την ικανότητα του ασθενή να επιλέγει κάθε φορά σωστά το πρόσωπο που γνωρίζει. Η ανά τετράμηνο ή εξάμηνο επανάληψη του test αυξάνει τις πιθανότητες για βελτίωση της μνήμης του ηλικιωμένου, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του.

Στην ουσία, οι ασκήσεις της εφαρμογής στηρίζονται στην ανάκληση και επανάληψη καθημερινών σειριακών μοτίβων εμφάνισης αριθμών (μονοψήφιων, διψήφιων ή τριψήφιων) και εύκολα διακριτών καθαρισμένων εικόνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ασθενής μπορεί να εισάγει στην εφαρμογή ακόμη και εικόνες με οικεία του πρόσωπα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα οικειότητας και ασφάλειάς του.

Ο σχεδιασμός της παραπάνω πρωτοποριακής εφαρμογής βασίστηκε στη συνεργασία των συμμετεχόντων στη σχολική επιχείρηση με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ειδικούς και αφού πρώτα διαπιστώθηκε πως ένα γεγονός που στοιχίζει συναισθηματικά στους ηλικιωμένους είναι η αίσθηση της σταδιακής απώλειας της ποιότητας σχέσης που διατηρούσαν με τα οικεία τους πρόσωπα.

Ο καθηγητής Πληροφορικής Πέτρος Ματζάκος υπογραμμίζει πως η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το συγκεκριμένο θέμα είχε ως πρωταρχικό κίνητρο την προσπάθειά τους να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δικών τους παππούδων και γιαγιάδων.

«Η εφαρμογή μας ουσιαστικά έχει σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας και την πρόληψή της ενώ ταυτόχρονα σκοπεύουμε να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στους ηλικιωμένους και στους φροντιστές τους, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε οι συγγενείς τους είτε κάποιος ειδικός γιατρός», επεσήμανε στο Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Δημήτρης Σαμαράς, μαθητής στην Β’ Λυκείου του ΓΕΛ και διευθύνων σύμβουλος στην εικονική επιχείρηση που έχουν στήσει με τους συμμαθητές του, που συμμετέχει για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece.

Ωστόσο, τα οφέλη της εφαρμογής δεν περιορίζονται μόνο στην ενίσχυση της αντίληψης και της μνήμης των ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά επεκτείνονται και στη γεφύρωση του επικοινωνιακού χάσματος ανάμεσα στους μαθητές και στους παππούδες τους, αφού ξαφνικά οι δύο πλευρές ανακαλύπτουν πως έχουν ένα κοινό και αρκετά ενδιαφέρον θέμα συζήτησης.

Επίσης, σε έναν κόσμο που αναπτύσσεται αλματωδώς, η συγκεκριμένη εφαρμογή βοηθά τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να εξοικειωθούν περισσότερο με την τεχνολογία, νιώθοντας λιγότερο αποκομμένοι από τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής.

Πώς εγκαινιάστηκε όμως η συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων; Όλα ξεκίνησαν όταν το Γελ Τραγαίας Νάξου ανέπτυξε την εφαρμογή random number generator, που επιτρέπει να εμφανίζονται διάφοροι αριθμοί σε διάφορα σημεία. Οι αριθμοί αυτοί μετά από ένα ορισμένο χρόνο εξαφανίζονται και ο χρήστης καλείται να εντοπίσει πού βρίσκονταν εξαρχής.

Μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή που βοηθά τους ηλικιωμένους να ενισχύσουν τη μνήμη τους

Όπως επισημαίνει ο Δημήτριος Σαμαράς «είδαμε ότι είχαν φτιάξει αυτή την εφαρμογή, μας ενδιέφερε, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, τους εξηγήσαμε και αναπτύξαμε μαζί την ιδέα που είχαμε αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να συμμετέχουμε στην εμπορική έκθεση φέτος».

21 μαθητές από την Α’ και Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλοθέης και 22 μαθητές από την Α’ Λυκείου του ΓΕΛ της Τραγαίας Νάξου συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εικονική επιχείρηση και παρά το γεγονός ότι τους χωρίζουν πολλά γεωγραφικά χιλιόμετρα έχουν βρει τον τρόπο να κατανέμουν αποτελεσματικά τις απαραίτητες εργασίες και να εδραιώσουν μεταξύ τους ένα κλίμα ομαδικότητας και κοινού οράματος.

«Είναι ένας κοινός στόχος και για τους δύο γιατί εργαζόμαστε σε διαφορετικούς τομείς. Βρήκαμε το τι θα κάνει ο καθένας και από κει και πέρα οι ομάδες αυτονομήθηκαν. Μόλις φτάσουμε στο τελικό προϊόν θα ξαναενωθούμε για να το παρουσιάσουμε», αναφέρει ο κ. Κουτρούλης. Aξίζει να σημειωθεί πως το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου βρίσκεται στα ορεινά του νησιού, 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι, και πολλά παιδιά χρειάζονται μέχρι και 45 λεπτά για να φτάσουν. Ωστόσο, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν αποθαρρύνονται από τις δύσκολες συνθήκες.

Πώς όμως η συγκεκριμένη συνεργασία βοήθησε και τους ίδιους τους μαθητές σε ποικίλους τομείς της ζωής τους; Σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής του ΓΕΛ Φιλοθέης, Πέτρο Ματζάκο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η προσαρμοστικότητα, η αποδοχή, η ευρηματικότητα και η συνεργασία και παράλληλα αναπτύσσουν μια πιο ανοιχτή κουλτούρα, διευρύνοντας την οπτική τους απέναντι στη ζωή.

Ο σύμβουλος – εθελοντής Παναγιώτης Γαλάτης (Οικονομικός και Διοικητικός Διευθυντής της AON GREECE S.A), ο ψυχίατρος Διονύσιος Τσιογκρής και η γηρίατρος, Ελευθερία Αντωνιάδου παρείχαν στους μαθητές την απαραίτητη βοήθεια και τεχνική – επιστημονική υποστήριξη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε