, , , , ,

Η σωματική επαφή της μητέρας με το παιδί ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα

Αυτή τη χρονική περίοδο το μόνο που έχουμε στο νου μας είναι η κοινωνική απόσταση και το πώς θα σταματήσουμε ή έστω θα επιβραδύνουμε

Η σωματική επαφή της μητέρας με το παιδί ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα

Αυτή τη χρονική περίοδο το μόνο που έχουμε στο νου μας είναι η κοινωνική απόσταση και το πώς θα σταματήσουμε ή έστω θα επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κορονοϊού. Μια νέα όμως έρευνα από το Πανεπιστήμιο Atlantic της Florida απέδειξε ότι το άγγιγμα μητέρας – βρέφους και η επαφή είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη νευροαναπτυξιακή ρύθμιση κατά τους πρώτους μήνες ζωής.

Η μέθοδος του μάρσιππου κατά την οποία το παιδί έρχεται σε επαφή με το στήθος της μητέρας έχει συσχετιστεί με την προαγωγή της νευροφυσιολογικής ανάπτυξης. Αυτή η μέθοδος φροντίδας που λέγεται και Kangaroo Care, δίνει έμφαση στο κράτημα του μωρού, ειδικά όταν δεν είναι εντελώς ντυμένο, ώστε να έρχεται σε επαφή περισσότερο με το δέρμα της μητέρας του.

Advertisment

Αυτή η έρευνα, λοιπόν, αποδεικνύει ότι η παρατεταμένη χρήση του Kangaroo Care με τη χρήση διάφορων μορφών μάρσιππου ωφελεί θετικά τόσο τα βρέφη όσο και τις μητέρες τους κατά την επιλόχεια περίοδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την καταγραφή μοτίβων των εγκεφαλικών σημάτων μέσω εγκεφαλογραφημάτων, αλλά και τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, αλλά και της κορτιζόλης, που ευθύνεται για το στρες, τόσο στα βρέφη, όσο και στις μητέρες.

Η ομάδα συνέκρινε επί 6 εβδομάδες μια ομάδα μητέρων με τα βρέφη τους που χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο φροντίδας και μια ομάδα ελέγχου. Η πρώτη ομάδα εκπαιδεύτηκε από ειδικούς ώστε να χειρίζεται σωστά το βρέφος κατά τη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Infant Behavior and Development, παρέχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η φυσιολογία της μητέρας και του βρέφους επηρεάζεται μέσα από τη μέθοδο αυτή. Η αριστερή μετωπιαία πλευρά του εγκεφάλου των μωρών ενεργοποιούταν κατά τη διαδικασία, μια περιοχή που εμπλέκεται στις συναισθηματικές ρυθμιστικές δεξιότητες και στις γνωστικές ικανότητες υψηλού επιπέδου.

Advertisment

Επιπροσθέτως, αποδείχτηκε ότι η επαφή δημιουργούσε αύξηση της ωκυτοκίνης και μείωση της τα ορμόνης του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης. Τα αποτελέσματα επίσης μαρτυρούν ότι η εκπαίδευση και το επίπεδο χρήσης του μάρσιππου και της επαφής κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας ευνοούν τις νευροαναπτυξιακές μεταβάσεις και την νευροβιολογική λειτουργία.

[toggle title="Πηγές"]

www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200325110913.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση