, , ,

Οι πρωινές σελίδες της δημιουργικότητας | Μια απλή αλλά ισχυρή τεχνική σύνδεσης με τον εαυτό μας

Οι πρωινές σελίδες της δημιουργικότητας Όλοι είμαστε καλλιτέχνες – ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε. Κάτι τέτοιο πιστεύει η Τζούλια Κάμερον, συγγραφέας του παγκόσμιου

Οι πρωινές σελίδες της δημιουργικότητας | Μια απλή αλλά ισχυρή τεχνική σύνδεσης με τον εαυτό μας

Οι πρωινές σελίδες της δημιουργικότητας

Όλοι είμαστε καλλιτέχνες – ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε. Κάτι τέτοιο πιστεύει η Τζούλια Κάμερον, συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller “Ο Δρόμος του καλλιτέχνη”. Όποιο κι αν είναι το πάθος σας, η Τζούλια Κάμερον ισχυρίζεται ότι διαθέτουμε απλά εργαλεία που τον βοηθούν να βγει στην επιφάνεια και να αναδειχθεί.

Advertisment

Το βασικότερο από τα εργαλεία αυτά είναι κάτι που η Κάμερον αποκαλεί «πρωινές σελίδες». Τι είναι, λοιπόν, οι πρωινές σελίδες;
Οι πρωινές σελίδες είναι μία απλούστατη διαδικασία, την οποία η ίδια η Κάμερον ακολουθεί εδώ και μία δεκαετία – και αν κρίνουμε από την απήχηση του έργου της, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική! Οι πρωινές σελίδες δεν είναι τίποτα άλλο από τρεις σελίδες συνεχόμενης και αυθόρμητης γραφής με το χέρι. Οι πρωινές σελίδες θα μπορούσαν να ονομαστούν και διανοητικό στράγγισμα, αφού αυτή είναι η βασική λειτουργία τους.

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να γράψετε τις πρωινές σελίδες. Ο σκοπός τους δεν είναι να παράξουν τέχνη, ούτε καν καλογραμμένα κείμενα. Το γράψιμο είναι απλώς ένα εργαλείο. Οι σελίδες είναι το αποτέλεσμα του παίρνω ένα χαρτί και γράφω οτιδήποτε μου έρχεται στο μυαλό. Τίποτα δεν είναι χαζό, ανούσιο ή περίεργο. Μπορείτε να γράψετε ό,τι σας έρχεται.

Οι πρωινές σελίδες δεν έχουν σκοπό να είναι πνευματώδεις – αν και αρκετές φορές γίνονται. Κανένας άλλος δεν επιτρέπεται να τις διαβάσει, εκτός από εσάς. Στην αρχή, μάλιστα, καλό είναι να μην τις διαβάζετε ούτε εσείς. Γράψτε απλώς τρεις σελίδες και βάλτε τις σε έναν φάκελο – ή γράψτε τις σε ένα τετράδιο σπιράλ, γυρίστε τις και μην τον ξαναξεφυλίσσετε. Απλώς γράψτε τρεις σελίδες, και άλλες τρεις το άλλο πρωί και ούτω καθ’ εξής.

Advertisment

Μερικές φορές, οι πρωινές σελίδες μπορεί να αρνητικές, χωρίς συνοχή, επαναλαμβανόμενες, θυμωμένες ή αδιάφορες. Κανένα πρόβλημα! Ο θυμός και η αρνητικότητα που διοχετεύονται στις σελίδες στέκονται ανάμεσα σε σας και τη δημιουργικότητά σας. Εξωτερικεύοντας με τον τρόπο αυτόν σκέψεις που τρυπώνουν στο ασυνείδητό μας, ουσιαστικά τους δίνουμε διέξοδο, απελευθερωνόμαστε από αυτές και αποκαθιστούμε τη δημιουργικότητά μας.

Όλοι μας κατά βάθος είμαστε θύματα ενός αδίστακτου και τελειομανούς κριτή, που κάνει επικριτικά σχόλια, συχνά μεταμφιεσμένα ως αλήθειες. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τα σχόλια αυτά δεν είναι αλήθειες. Οι πρωινές σελίδες θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από το δηλητήριο του κριτή, γιατί δεν υπάρχει λάθος τρόπος να τις γράψετε και επομένως η γνώμη του δεν μετράει. Οι πρωινές σελίδες θα σας μάθουν να σταματήσετε την αντιπαραγωγική αυτοκριτική και να αφήνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται και να γράφει ελεύθερα.

Οι πρωινές σελίδες είναι αδιαπραγμάτευτες. Μην τις παραλείπετε, ακόμα και όταν δεν έχετε διάθεση να τις γράψετε. Κάποια από τα καλύτερα δημιουργικά έργα γίνονται σε μέρες που νιώθετε πως ό,τι κάνετε είναι βαρετό.

Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τι να γράψετε, γράψτε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ τι να γράψω», και συνεχίστε σε αυτό το μοτίβο μέχρι να γεμίσετε τρεις σελίδες.
Μπορεί να μη μοιάζουν πνευματιστικές ή διαλογιστικές, αλλά οι πρωινές σελίδες είναι μία μορφή διαλογισμού που προσφέρει διορατικότητα και επιφέρει σταδιακά αλλαγή στη ζωή μας. Διαλογιζόμαστε για να ανακαλύψουμε την ταυτότητά μας, τη θέση μας στον κόσμο. Μέσω του διαλογισμού αποκτούμε και αναγνωρίζουμε τη σύνδεσή μας με μία εσωτερική πηγή ενέργειας, που έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον εξωτερικό μας κόσμο.

Είναι αδύνατο να γράφετε κάθε πρωί τις πρωινές σελίδες και να μην έρθετε σε κάποια φάση σε επαφή με μία αναπάντεχη εσωτερική δύναμη. Το γράψιμο των πρωινών σελίδων επιφέρει μία δυνατή και καθαρή αίσθηση εαυτού. Αποτελούν ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στο εσωτερικό μας, εκεί όπου συναντάμε τη δημιουργικότητα και τον δημιουργό μας. Χωρίς αυτές, τα όνειρά μας μπορεί να παραμείνουν αχαρτογράφητα νερά. Γράφοντάς τις, το φως της ενόρασης δένει με τη δύναμη για επεκτατική αλλαγή. Είναι σχεδόν αδύνατον να παραπονιέσαι κάθε πρωί για κάποια κατάσταση κάθε πρωί, για μήνες, και να μην κινητοποιηθείς να αναλάβεις ουσιαστική δράση. Οι σελίδες αυτές μας οδηγούν σε λύσεις που δεν είχαμε καν φανταστεί.

Τι περιμένετε, λοιπόν; Δώστε ραντεβού με εκείνο το λευκό τετράδιο που σας περιμένει στο γραφείο σας, και γίνετε εσείς οι ίδιοι η αλλαγή που ονειρεύεστε.

Το βιβλίο της Τζούλια Κάμερον Ο Δρόμος του καλλιτέχνη κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books Βρείτε το εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση