, ,

Διαλογισμός Τόνγκλεν: Παραδοσιακή πρακτική για την ανάπτυξη της συμπόνιας

Η παραδοσιακή πρακτική για την ανάπτυξη της συμπόνιας είναι γνωστή και ως Τόνγκλεν, που στη γλώσσα του Θιβέτ σημαίνει «δούναι και λαβείν». Στην άσκηση

Διαλογισμός Τόνγκλεν: Παραδοσιακή πρακτική για την ανάπτυξη της συμπόνιας

Η παραδοσιακή πρακτική για την ανάπτυξη της συμπόνιας είναι γνωστή και ως Τόνγκλεν, που στη γλώσσα του Θιβέτ σημαίνει «δούναι και λαβείν». Στην άσκηση αυτή εισπνέετε τα βάσανα (τα δικά σας και των άλλων), τα οποία μετασχηματίζετε μέσα σας· και όταν εκπνέετε, εκπέμπετε αγάπη, καλοσύνη και συμπόνια.

Αυτή η πρακτική θεωρείται δύσκολη για όσους είναι αρχάριοι στον διαλογισμό, επειδή απαιτεί να εισπνεύσουν και να αποδεχθούν πόνο και βάσανα. Εσείς δεν χρειάζεται να το κάνετε αλλά αν είστε αρκετά γενναίοι, δοκιμάστε το.  Δείτε κάποιες σχετικές οδηγίες:

Advertisment

Διαλογισμός Τόνγκλεν

Πριν την έναρξη του διαλογισμού

Για να κατακτήσουμε τις επιθυμητές κοινωνικές δεξιότητες, θα πρέπει να αποδιώξουμε κάθε δυσάρεστο συναίσθημα – τον θυμό, τον φόβο, τη σύγχυση, ακόμα και τον σωματικό πόνο, καθώς και την αντίστασή μας σε όλα αυτά. Το Τόνγκλεν είναι μια πρακτική σχεδιασμένη γι’αυτό τον σκοπό, που έχει στο επίκεντρό του την επίγνωση της αναπνοής.

Τόνγκλεν σημαίνει κυριολεκτικά «δούναι και λαβείν», την προθυμία μας να δεχτούμε τον πόνο και τα βάσανα των άλλων, και σε ανταπόδοση να προσφέρουμε ανακούφιση, ευημερία και γαλήνη – βιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητά μας για μετασχηματισμό.

Καθώς εισπνέουμε την αρνητικότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως φίλτρο την καρδιά μας. Καθώς εκπνέουμε, τα μαύρα σύννεφα περνούν από μέσα μας και μετατρέπονται σε αποδοχή, άνεση, χαρά και φως/λάμψη. Βιώνοντας όλα αυτά, θα δούμε να δυναμώνει η απόφασή μας να μην αφήσουμε τίποτα να μας νικήσει, γεγονός που θα αυξήσει τη σιγουριά μας. Αυτό μας παρέχει μια ισχυρή βάση από την οποία θα αγωνιστούμε για την ευημερία τη δική μας και των άλλων, οικοδομώντας έτσι τα θεμέλια της συμπόνιας.

Advertisment

Ξεκινώντας

Ξεκινήστε αποκτώντας επίγνωση του σώματός σας και της αναπνοής σας, παρατηρώντας τις αισθήσεις σε όλο σας το σώμα και στρέφοντας ήπια την προσοχή στην ένταση και τη ροή της αναπνοής σας.

(Παύση)
Τώρα πάρτε μια βαθιά ανάσα και καθώς εκπνέετε φανταστείτε ότι είστε ένα βουνό. Πάρτε άλλη μια ανάσα και φανταστείτε ότι βλέπετε τη ζωή από μια υπερυψωμένη θέση.

Τόνγκλεν

Άλλη μια ανάσα και αρχίζετε την άσκηση Τόνγκλεν ξεκινώντας από τον εαυτό σας. Με τη γενναιοδωρία μιας ανοιχτής καρδιάς και ενός ανοιχτού νου, φανταστείτε ότι μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να κάθεται μπροστά σας. Κοιτάξτε τον «συνηθισμένο σας εαυτό» με τα βάσανά του – όποια κι αν είναι αυτά που σας προβληματίζουν τον τελευταίο καιρό.

Εισπνεύστε τα σαν να είναι ένα σκοτεινό σύννεφο, το οποίο στη συνέχεια θα αφήσετε να διασκορπιστεί και να μετασχηματιστεί. Εκπνεύστε το σαν να είναι ακτίνες φωτός. Επαναλάβετε αυτό τον κύκλο αναπνοής για μικρό χρονικό διάστημα.

(Παύση)
Παρατηρήστε αν νιώθετε μεγαλύτερη τρυφερότητα, κατανόηση και ζεστασιά για τον εαυτό σας.

(Παύση)
Τώρα ασκηθείτε για τους άλλους.

Φανταστείτε ότι βλέπετε μπροστά σας κάποιον γνωστό σας που υποφέρει. Με μια εισπνοή, νιώστε πόσο ανοιχτοί μπορείτε να είστε στην εμπειρία του. Ίσως μπορείτε να νιώσετε να αναδύεται μέσα σας μια ισχυρή πρόθεση να ανακουφίσετε αυτό το άτομο από τις δυσκολίες του.

Εισπνεύστε τη δυστυχία του σαν να είναι ένα σκοτεινό σύννεφο και νιώστε το να εισέρχεται στην καρδιά σας, όπου διαλύει κάθε ίχνος εγωκεντρικότητας για να αποκαλύψει την έμφυτη καλοσύνη σας. Εκπνεύστε το σαν να είναι αχτίδες φωτός, εδραιώνοντας έτσι την πρόθεσή σας να ανακουφίσετε τον πόνο των άλλων.

Περάστε λίγη ώρα εισπνέοντας και εκπνέοντας με αυτό τον τρόπο.
(Παύση)

Κλείσιμο

Κλείνοντας, μπορείτε να φέρετε για λίγο το χέρι στο στήθος σας και να αναπνέετε. Το Τόνγκλεν είναι μια πολύ ισχυρή πρακτική. Λέγεται ότι ο Δαλάι Λάμα την κάνει κάθε μέρα, και μάλιστα ως μία από τις βασικές του ασκήσεις.

Την πρώτη φορά που την δοκίμασα (υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του ζεν Norman Fischer), ένιωσα μια βαθύτατη αλλαγή. Σε εκείνα τα λίγα λεπτά ένιωσα μια μεγάλη ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μου.

Συνειδητοποίησα ότι πολλά από αυτά που με συγκρατούσαν οφείλονταν στον φόβο μου για τον πόνο και τα βάσανα· και από τη στιγμή που κατάφερα να εισπνέω τον πόνο και τα βάσανα τα δικά μου και των άλλων, και ταυτόχρονα να ακτινοβολώ καλοσύνη, αγάπη και συμπόνια, πολλά από τα «συρματόσχοινα» που με συγκρατούσαν χαλάρωσαν και λύθηκαν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade – Meng Tan «Ψάξε Μέσα σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση