, ,

Οι οκτώ τύποι της ευτυχίας | Βασικού – Μεσαίου και Υψηλότερου επιπέδου

Η ευτυχία είναι κάτι που όλοι προσπαθούμε να έχουμε στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι το μόνο που θέλουμε για τα

Οι οκτώ τύποι της ευτυχίας | Βασικού - Μεσαίου και Υψηλότερου επιπέδου

Η ευτυχία είναι κάτι που όλοι προσπαθούμε να έχουμε στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι το μόνο που θέλουμε για τα παιδιά μας, τους φίλους μας και τους εαυτούς μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Ωστόσο, η ευτυχία είναι εξαιρετικά δύσκολο να οριστεί, καθώς αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας.

Η ευτυχία ενός ατόμου μπορεί να μην ταιριάζει με την ευτυχία ενός άλλου. Έτσι, λοιπόν, η ευτυχία χρησιμοποιείται ως ένας γενικός όρος – ομπρέλα για μια σειρά θετικών συναισθημάτων. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαφορετικοί τύποι ευτυχίας έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικά οφέλη για την υγεία.

Advertisment

Οι διαφορετικοί τύποι ευτυχίας μπορούν να χωριστούν σε τρία επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται από τα βραχυχρόνια και επιφανειακά επίπεδα έως τα βαθύτερα και πιο μακροχρόνια επίπεδα ευτυχίας.

Οι τύποι ευτυχίας βασικού επιπέδου

Αυτοί οι τύποι ευτυχίας τείνουν να είναι βραχύβιοι και μπορεί να εμφανιστούν σπάνια ή πολύ τακτικά. Δεν επηρεάζουν τη συνολική ευτυχία ενός ανθρώπου. Οι τύποι ευτυχίας βασικού επιπέδου βασίζονται στην ευχαρίστηση που συνήθως υπάρχει μόνο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που συμβαίνουν.

1. Υπερηφάνεια

Η υπερηφάνεια είναι ένας βραχύβιος τύπος ευτυχίας και μπορεί να απευθύνεται είτε στον εαυτό είτε σε άλλους. Σημαίνει να νιώθεις χαρούμενος γιατί έχεις πετύχει κάτι ή να νιώθεις χαρούμενος για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο επειδή κατάφερε ένα στόχο που ήθελε. Είναι ένα ανιδιοτελές είδος ευτυχίας όταν προκύπτει βλέποντας τους άλλους να πετυχαίνουν.

Advertisment

Αυτός ο τύπος ευτυχίας μπορεί να ποικίλει σε βάθος, ανάλογα με το επίτευγμα. Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να είναι υπερήφανος για το παιδί του που βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, αλλά η υπερηφάνεια του μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο εάν το παιδί του πάρει τους βαθμούς για τους οποίους εργάστηκε πολύ σκληρά.

2. Ενθουσιασμός

Ο ενθουσιασμός είναι ένας τύπος ευτυχίας που δημιουργείται ανυπομονώντας για κάτι. Φανταστείτε ένα παιδί τη νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα. Η ευτυχία που αισθάνεται σχετίζεται με κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Ξέρει ότι αυτό που θα έρθει θα είναι καλό, οπότε είναι ευτυχισμένο.

Ο ενθουσιασμός είναι συνήθως ένας «ενεργητικός» τύπος ευτυχίας, διότι συχνά μας προκαλεί νευρικότητα ή ένα αίσθημα ανησυχίας. Η ανυπομονησία συνοδεύει συχνά τον ενθουσιασμό, επειδή, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η συναρπαστική στιγμή βρίσκεται στο μέλλον.

3. Χαρά

Η χαρά είναι ένας απλός τύπος στιγμιαίας ευτυχίας που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε. Νιώθεις χαρά όταν βλέπεις ή κάνεις κάτι που σου αρέσει. Είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από κάτι στο οποίο συμμετέχετε, όπως μια στιγμή με τους αγαπημένους σας ή ένα χόμπι που απολαμβάνετε. Η χαρά θα μπορούσε, επίσης, να προκληθεί παθητικά χωρίς να δραστηριοποιούμαστε σωματικά, όπως για παράδειγμα όταν παρατηρούμε ένα πολύ όμορφο τοπίο.

4. Χιούμορ

Ένας από τους ευκολότερους τύπους ευτυχίας που μπορεί να επιτευχθεί είναι το χιούμορ. Όταν γελάμε δεν γίνεται να μην φτιάξει κι η διάθεσή μας παράλληλα. Αστείες ταινίες, εικόνες ή αστεία θα μας φέρουν σύντομες εκρήξεις ευτυχίας, ανεξάρτητα από το πώς αισθανόμαστε πραγματικά εκείνη τη στιγμή. Όπως λέει και μια παροιμία, το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο.

Οι τύποι ευτυχίας μεσαίου επιπέδου

Αυτό το μεσαίο επίπεδο είναι συνήθως αυτό που χρησιμοποιούμε για να απαντήσουμε στην ερώτηση «πώς είσαι;». Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι φευγαλέα, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη ζωή μας. Όταν λέμε ότι είμαστε καλά, είναι πιθανό να αισθανόμαστε έναν από αυτούς τους τύπους ευτυχίας. Οι τύποι ευτυχίας μεσαίου επιπέδου βασίζονται συνήθως σε συγκρίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται σε σχέση με το παρελθόν σας ή με τους άλλους.

5. Αισιοδοξία

Όταν πιστεύετε ότι τα καλά πράγματα θα έρθουν στο δρόμο σας, αισθάνεστε αισιόδοξοι. Μπορεί να μην έχετε καμία απόδειξη γι’ αυτό, αλλά αισθάνεστε αισιόδοξοι κι ότι καλά πράγματα πρόκειται να σας συμβούν. Η ευτυχία προκαλείται από τα αισθήματα ελπίδας για το μέλλον. Η αισιοδοξία είναι ένας τύπος ευτυχίας που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η θετικότητα θα ξεπεράσει κάθε αρνητικότητα που θα έρθει.

6. Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη, σε αντίθεση με την αισιοδοξία, στηρίζεται στη στιγμή. Θα αισθανθείτε ευγνωμοσύνη όταν δείτε ότι απολαμβάνετε κάτι που για εσάς έχει μεγάλη αξία. Όταν είστε ευγνώμονες για τα πράγματα που σας έχουν δοθεί στη ζωή, από υλικά αγαθά έως άτομα που σας περιβάλλουν, θα αισθανθείτε αναμφισβήτητα χαρούμενος.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να προκληθεί σε σύγκριση με άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί. Συχνά είμαστε ευχαριστημένοι με ό, τι έχουμε γιατί γνωρίζουμε ότι οι άλλοι μπορεί να τα έχουν.

Οι τύποι ευτυχίας υψηλότερου επιπέδου

Οι βαθύτερα ριζωμένοι τύποι ευτυχίας είναι συχνά δύσκολο να αναγνωριστούν ή να μετρηθούν. Συχνά είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Αυτές είναι ορισμένες μορφές ευτυχίας που είναι ακλόνητες. Δεν επηρεάζονται από τις ερμηνείες και τις εξελίξεις της ζωής. Δεν βιώνουν όλοι αυτούς τους τύπους ευτυχίας και είναι πολύ πιο συχνές σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

7. Αγάπη

Η ευτυχία με τη μορφή αγάπης θεωρείται ένας από τους βαθύτερους τύπους ευτυχίας. Η αγάπη έρχεται σε πολλές μορφές και μπορεί να προκύψει σε πολλούς τύπους ανθρώπινων σχέσεων. Η αγάπη ως μορφή ευτυχίας μοιάζει με την ασφάλεια. Όταν αισθανόμαστε αγαπητοί, νιώθουμε ιδιαίτεροι, ξεχωριστοί. Όταν ξέρεις ότι σε αγαπούν και ότι εσύ αγαπάς τους άλλους, υπάρχουν λίγα που θα μπορούσαν να κλονίσουν την ευτυχία σου.

8. Ολοκλήρωση

Όταν πετύχουμε τους στόχους της ζωής μας, έχουμε μια αίσθηση ολοκλήρωσης που δεν μπορεί να αναιρεθεί. Αυτός ο τύπος ευτυχίας είναι βαθύς και μπορεί να είναι ακόμη και πνευματικός. Όταν φτάσετε στον πραγματικό σκοπό της ζωής σας, η ευτυχία θα γίνει μια προεπιλεγμένη κατάσταση. Δεν θα έχετε εσωτερικές συγκρούσεις ή αίσθηση λαχτάρας, παρά μόνο εσωτερική γαλήνη.

Όταν δεν ψάχνετε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας, τότε είστε ευγνώμονες για αυτό που έχετε και περήφανοι για αυτό που έχετε επιτύχει. Η πλήρης εκπλήρωση περιλαμβάνει κι άλλους τύπους ευτυχίας, ενισχύοντας έτσι το συνολικό συναίσθημα. Όταν αισθανθείτε ολοκληρωμένοι, θα νιώσετε μια σειρά θετικών συναισθημάτων που δεν μπορούν να αλλάξουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια
Χειραγώγηση και Gaslighting | Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές
8 μέθοδοι που μας βοηθούν να εξελιχθούμε όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι
Ευγνωμοσύνη: Καλλιεργώντας την ευτυχία, την υγεία και την ολοκλήρωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση