, ,

Πώς οι ήρεμοι άνθρωποι καταφέρνουν να διαχειρίζονται το στρες στη ζωή τους

Ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό το αγαθό της ηρεμίας, είναι ευκολότερο για εκείνους να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση – και έτσι υπάρχουν

Πώς οι ήρεμοι άνθρωποι καταφέρνουν να διαχειρίζονται το στρες στη ζωή τους

Ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό το αγαθό της ηρεμίας, είναι ευκολότερο για εκείνους να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση – και έτσι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από αυτούς. Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε το στρες ή και τον θυμό μας και να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας πριν τα συναισθήματα βγουν εκτός ελέγχου.

Πώς οι ήρεμοι άνθρωποι καταφέρνουν να διαχειρίζονται το στρες στη ζωή τους

Διατηρούν την ενσυνειδητότητά τους

Η κληρονομικότητα και η ανατροφή είναι ισχυρές δυνάμεις που καθορίζουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ηρεμίας ή άγχους, αλλά δεν έχουν την τελευταία λέξη. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι ευέλικτα. Ασχέτως του πώς έχουμε μάθει να αντιδρούμε στο στρες, έχουμε τη δυνατότητα να ξεμάθουμε και να ξαναμάθουμε.

Advertisment

Μία από τις καλύτερες νοητικές συνήθειες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε είναι η εστίαση στο παρόν. Η ανάλυση του παρελθόντος και του μέλλοντος μπορούν να μεγεθύνουν άσχημα αυτό που συμβαίνει στο παρόν. Ανησυχούμε για τις πιθανότητες που δεν είναι τόσο απειλητικές όσο νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.

Διατηρούν τη στάση «είμαι τυχερός»

Οι άνθρωποι που είναι φυσικά ήρεμοι νιώθουν επίσης ευγνωμοσύνη. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτούν «είμαι τόσο τυχερή που η μητέρα μου κράτησε τα παιδιά χθες ώστε να μπορέσω να βγω για ένα δείπνο». Με αυτό τον τρόπο, έχουν την τάση να σκέφτονται τα θετικά στη ζωή τους. Και το σημαντικότερο, στρέφουν την προσοχή τους από την έλλειψη στην αφθονία.

Συνηθίζουν να παίρνουν βαθιές ανάσες σε δύσκολες στιγμές

Λίγες βαθιές ανάσες ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και εστιάστε στον διαφραγματικό τύπο αναπνοής. Το παρασυμπαθητικό σύστημα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει  επίσης τους μύες του γαστρεντερικού.

Advertisment

Καλλιεργούν την αυτεπίγνωση

Παρατηρήστε απλά τι συμβαίνει στο σώμα και στο νου σας σε πραγματικό χρόνο και επιτρέψτε του να περάσει, να φύγει. Σταδιακά, θα αρχίσετε να αναθεωρείτε τη σημασία που δίνετε σε μικρές καθημερινές ενοχλήσεις και θα τους δίνετε όλο και λιγότερο χώρο στη ζωή σας.

Χάνονται στη στιγμή

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η ικανότητα να είμαστε παρόντες στις εμπειρίες του τώρα είναι δείκτης γενικής ευτυχίας και αίσθησης ευεξίας. Όταν ο νους μας περιπλανιέται, συχνά σκεφτόμαστε δυσάρεστα πράγματα – ανησυχούμε, μετανιώνουμε, ντρεπόμαστε, αγχωνόμαστε. Αντιθέτως, εσείς δοκιμάστε να απορροφηθείτε από τη στιγμή, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή εστιάζοντας σε μια συζήτηση με έναν φίλο.

Δίνουν χώρο σε άλλες ερμηνείες των γεγονότων

Αν βγαίνετε εκτός ελέγχου, επειδή ένας οδηγός σας κόβει το δρόμο ή ένας συνάδελφος σας διακόπτει στο meeting, κάντε ένα βήμα πίσω και μετρήστε την κατάσταση από διάφορες οπτικές: μήπως αντιληφθήκατε κάτι λάθος; Τους γνωρίζετε αρκετά καλά για να ξέρετε τι σκέφτονται ή νιώθουν; Υιοθετήστε αυτή τη στάση και θα δείτε ότι σταδιακά η συνεργασία και η κατανόηση θα λαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή σας.

Αφουγκράζονται πραγματικά τους άλλους

Η πρώτη μας κίνηση είναι συνήθως να γινόμαστε αμυντικοί και να θέτουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας. Είναι πολλά τα ζευγάρια που φθείρονται σε τέτοιες συγκρούσεις. Γι’ αυτό υιοθετήστε έναν πιο ήρεμο τρόπο προσέγγισης τέτοιων διαφωνιών: δεν διακόπτουμε ο ένας τον άλλο, δίνουμε χώρο για την έκφραση της δική του οπτικής και απαντάμε πιο προσεκτικά.

Πηγή:

thehealthy.com/mental-health/stress

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση