Τριβόλι: Πως να χρησιμοποιήσουμε το φυτό στην καθημερινότητά μας

Έχουμε αναφέρει εκτενέστερα στο παρελθόν το πόσο ευεργετικό είναι το τριβόλι στον ανθρώπινο οργανισμό. Η αλήθεια είναι πως η δημοτικότητα του ως συμπλήρωμα διατροφής

Τριβόλι: Πως να χρησιμοποιήσουμε το φυτό στην καθημερινότητά μας

Έχουμε αναφέρει εκτενέστερα στο παρελθόν το πόσο ευεργετικό είναι το τριβόλι στον ανθρώπινο οργανισμό. Η αλήθεια είναι πως η δημοτικότητα του ως συμπλήρωμα διατροφής είναι πολύ υψηλή και όχι άδικα από ότι φαίνεται μιας και οι ιδιότητές του είναι αμέτρητες.

Πως μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε το τριβόλι στην φυσική του μορφή;

Αρχικά, μαζεύουμε ή προμηθευόμαστε το φυτό μας, το καθαρίζουμε καλά και στην συνέχεια έχουμε δύο επιλογές. Είτε το χρησιμοποιούμε αποξηραμένο είτε φρέσκο. Στην πρώτη περίπτωση το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία και στην δεύτερη το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει το μισό νερό από όσο του βάλαμε. Μετά το σουρώνουμε και μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και για τρεις ημέρες.

Αφέψημα

Χρησιμοποιούμε όλο το φυτό εκτός από τα φύλλα του. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα. Τα βράζουμε από 5-15 λεπτά ανάλογα το πόσο χοντρά είναι τα κομμάτια που το έχουμε κόψει. Υπολογίστε για ένα φλιτζάνι νερό περίπου 1-2 κουταλάκια βοτάνου. Σουρώνουμε και έτοιμο.

Αλοιφή

Χρησιμοποιούμε το αφέψημα μας ή το φυτό σε μορφή σκόνης και το ανακατεύουμε με μελισσοκέρι σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο σε μπεν μαρί (εάν το λιώσετε τότε θα χρειαστεί να περιμένετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία πριν βάλετε το βότανο). Εάν είναι πολύ υγρό τότε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο δοχείο.

Έγχυμα

Βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και μόλις πάρει βράση τότε το αφαιρούμε από την φωτιά και βάζουμε μέσα 1-2 κουταλάκια τριβόλι. Το αφήνουμε εκεί για περίπου 15 λεπτά και μεταφέρουμε το υγρό σε ποτήρι, προσέχοντας να μην περάσουν και τα κομμάτια του φυτού.

Βάμμα

Παίρνουμε μια ποσότητα από τριβόλι και είτε το αλέθουμε να γίνει σκόνη είτε το σπάμε σε γουδί. Στην συνέχεια χρησιμοποιούμε 5 μέρη οινοπνεύματος και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Το τοποθετούμε μακριά από τον ήλιο σε κλειστό δοχείο για 20 περίπου μέρες. Στην συνέχεια το φιλτράρουμε με ειδικό φίλτρο ή φίλτρο καφετιέρας και το χρησιμοποιούμε εξωτερικά.

Τριβόλι Λοσιόν

Ουσιαστικά εδώ, δεν χρειάζεται να μπείτε σε ιδιαίτερο κόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέρος του αφεψήματος που έχετε παρασκευάσει είτε απευθείας, είτε προσθέτοντάς του 1-2 σταγόνες αμυγδαλέλαιο.

*Προσοχή, τα ανωτέρω να χρησιμοποιούνται αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί τον ειδικό υγείας σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε