, , , ,

4 φυσικά συστατικά που ανακουφίζουν από τσίμπημα κουνουπιού

Με το καλοκαίρι έρχεται και η συζήτηση για την αντηλιακή προστασία και το πώς να προστατευόμαστε σωστά από τον ήλιο. Είναι μεν μια απολύτως

4 φυσικά συστατικά που είναι αποδεδειγμένο ότι ανακουφίζουν από τσίμπημα κουνουπιού

Με το καλοκαίρι έρχεται και η συζήτηση για την αντηλιακή προστασία και το πώς να προστατευόμαστε σωστά από τον ήλιο. Είναι μεν μια απολύτως απαραίτητη συζήτηση, όμως το καλοκαίρι φέρνει και άλλες δυσκολίες. Για παράδειγμα, τα κουνούπια. Η υγρασία «ξυπνά» αυτούς τους αιώνιους εχθρούς μας, που εμφανίζονται παντού. Αν τολμήσουμε να φορέσουμε φόρεμα σε μια βόλτα μας το βράδυ, θα έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Όσον αφορά στην τοπική αντιμετώπιση, υπάρχουν πολλές κρέμες που θα βρούμε σε φαρμακεία. Αλλά αν δεν έχετε μαζί σας και δυσκολεύεστε να βρείτε για πολλούς λόγους, η λύση ίσως να βρίσκεται στην κουζίνα σας.

Advertisment

4 φυσικά συστατικά που είναι αποδεδειγμένο ότι ανακουφίζουν από τσίμπημα κουνουπιού

1. Μέλι

Το όφελος του μελιού είναι διπλό: πρώτον, η απαλή κολλώδης ιδιότητα του ανακουφίζουν τα μολυσμένα τσιμπήματα. Δεύτερον, το μέλι περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε μοριακό επίπεδο – περιέχει φυσικά συστατικά που αναστέλλουν τα φλεγμονώδη ένζυμα που συνεισφέρουν στην αίσθηση φαγούρας. Και υπάρχει και επιστημονική έρευνα που το αποδεικνύει, συγκεκριμένα με το μέλι Manuka.

2. Αλόη

Δημοφιλές ως ανακουφιστικό από ηλιακό έγκαυμα, ωφελεί και σε περιπτώσεις τσιμπήματος από κουνούπι. Ίσως για τον ίδιο λόγο που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τα επώδυνα εγκαύματα: η έρευνα έχει συμπεράνει ότι η αλοΐνη, ένα συστατικό του φυτού, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη διαδικασία επούλωσης της επιδερμίδας. Είναι αποτελεσματικό και για τη φαγούρα: σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες που άπλωσαν αλόη βέρα στο κρανίο παρατήρησαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα της ατοπική δερματίτιδα, όπως στη φαγούρα.

3. Χαμομήλι

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως θεραπεία για την αντιμετώπιση των πληγών και των δερματικών ερεθισμών στην παραδοσιακή ιατρική – και το καθιστά ένα σπουδαίο ανακουφιστικό για τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, το χαμομήλι ηρεμεί και καταπραΰνει το δέρμα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν ακουμπάτε στην περιοχή τα σακουλάκια ζεστά, καθώς η θερμότητα επιδεινώνει την επιδερμίδα.

Advertisment

4. Βρώμη

Έχει αναφερθεί και παλαιότερα η ιδιότητά της ως αντιμετώπιση των ερεθισμών και ενίσχυση της ενυδάτωσης. Τώρα φαίνεται ότι μειώνει επίσης και τη φαγούρα που συνδέεται με το τσίμπημα από κουνούπια. Συγκεκριμένα, έρευνα έχει αποδείξει ότι το εκχύλισμα βρώμης μειώνει την φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος. Οι αβενανθραμίδες και το φερουλικό οξύ συνεργάζονται για να καταπραΰνουν από τον ερεθισμό, ενώ αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει την εμφάνιση ουλών.

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/

academic.oup.com/asj/article/36/8/959/2613951

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/#R37

www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546639909055904

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017010/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση