, , ,

Οι καύσωνες διαρκούν περισσότερο και είναι συχνότεροι παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι καύσωνες έχουν αυξηθεί τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα σε σχεδόν κάθε σημείο της γης από το 1950, σύμφωνα με την πρώτη

Η διάρκεια και η ένταση των καυσώνων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι καύσωνες έχουν αυξηθεί τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα σε σχεδόν κάθε σημείο της γης από το 1950, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα η οποία εστιάζει σε τοπικό κάθε φορά επίπεδο. Η μελέτη εντόπισε ότι η κλιμάκωση στους καύσωνες ποικίλλε στον πλανήτη, με τον Αμαζόνιο, την βορειοανατολική Βραζιλία, την δυτική Ασία και τη Μεσόγειο να εμφανίζουν ταχύτερη αλλαγή, απ’ ότι, για παράδειγμα, η νότια Αυστραλία και η Βόρεια Ασία. Η μόνη κατοικημένη περιοχή όπου δεν παρατηρήθηκε μια τέτοια τάση ήταν οι Κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, βρήκε μια ξεκάθαρη αυξημένη τάση στον συνολικό αριθμό των ημερών καύσωνα στην πλειοψηφία των περιοχών. Οι καύσωνες διαρκούν περισσότερο τα τελευταία 70 έτη.

Το μόνο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τους καύσωνες και δεν έχει αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα ήταν η μέση ένταση, δηλαδή η μέση θερμοκρασία όλων των καυσώνων ανά εποχή. Τα μόνα μέρη όπου αυτός ο αριθμός αυξήθηκε είναι στην νότια Αυστραλία και σε σημεία της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Αλλά οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό, γνωστό ως σωρευτική ζέστη – ή σωρευτική ένταση – που εκτιμά πόση επιπλέον ζέστη υπήρξε σε έναν ακραίο καύσωνα σε σύγκριση με τις παλιές, παραδοσιακές μετρήσεις.

Η ποσότητα της σωρευτικής έντασης την εποχή των καυσώνων βρέθηκε ότι αυξημένο σε όλο τον πλανήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η μέση αύξηση ανά δεκαετία ήταν ανάμεσα στον 1C και στους 4.5C, αν και σε ορισμένα σημεία – στη Μέση Ανατολή και σε σημεία της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής – η αύξηση έφτανε κοντά στους 10C την δεκαετία.

Η Sarah Perkins-Kirkpatrick, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας, επισημαίνει ότι οι καύσωνες όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και διάρκεια παγκοσμίως τα τελευταία 70 χρόνια, αλλά και ότι αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Προσθέτει ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με αυτό που εδώ και καιρό αναφέρουν οι κλιματικοί επιστήμονες – ότι οι αύξηση των καυσώνων θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της υπερθέρμανσης του πλανήτη – και ότι αυτό θα αποτελεί ένα τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι ώστε οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε έκτακτη δράση ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Perkins-Kirkpatrick κλείνει λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αδράνεια και ότι υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι η υπερθέρμανση υφίσταται και το πρόβλημα γιγαντώνεται. Οι χειρότεροι καύσωνες που καταγράφονται συνοδεύονται από καταστροφικά γεγονότα. Στην νοτιοδυτική Αυστραλία, ο χειρότερος καύσωνας ήταν το καλοκαίρι του 2009 όπου υπολογίζεται ότι πέθαναν 374 άνθρωποι σε 3 ημέρες λόγω της ζέστης.

Πηγή:

theguardian.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε