, ,

Τι δηλώνει ο τρόπος που περπατάμε για την υγεία μας

Το περπάτημα είναι μια αυτοματοποιημένη κίνηση και το παίρνουμε ως δεδομένο. Αυτό μέχρι κάτι να πάει στραβά και τότε αναπτύσσουμε μια νέα εκτίμηση γι’

Τι δηλώνει ο τρόπος που περπατάμε για την υγεία μας

Το περπάτημα είναι μια αυτοματοποιημένη κίνηση και το παίρνουμε ως δεδομένο. Αυτό μέχρι κάτι να πάει στραβά και τότε αναπτύσσουμε μια νέα εκτίμηση γι’ αυτή μας την ικανότητα. Ο τρόπος περπατήματος μπορεί να αντανακλά μια ποικιλία σωματικών, νευρολογικών, ακόμη και ψυχολογικών επιρροών και προβλημάτων.

Αναρωτιέστε λοιπόν τι αποκαλύπτει το δικό σας στυλ περπατήματος για την υγεία σας; Το thehealthy.com συνομίλησε με ειδικούς ιατρούς ως προς τον κάθε διαφορετικό τρόπο. Φυσικά, πρόκειται για υποθέσεις και αν αντιληφθούμε μια κάποια σύνδεση, χρειάζεται να επισκεφθούμε ειδικό και να κάνουμε τις ανάλογες εξετάσεις.

Advertisment

Τι δηλώνει ο τρόπος που περπατάμε για την υγεία μας

Κουτσαίνοντας

Η δυσανάλογη τοποθέτηση βάρους στη μία από τις δύο πλευρές μας καθώς περπατάμε δηλώνει τραυματισμό σε κάποια άρθρωση. Αυτό μπορεί να ποικίλει· ίσως υπάρχει τραυματισμός του μυ, διάστρεμμα ή στραμπούληγμα, κάποια ρήξη χιαστού, αρθρίτιδα, ακόμα και κάταγμα. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας όμως θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα και άλλα μέρη του σώματος.

Υπάρχει και η πιθανότητα να υπάρχουν διαφορές στο μήκος των ποδιών. Ίσως να μην το έχετε προσέξει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς το σώμα μας αναπτύσσει προσαρμοστικούς μηχανισμούς. Εντούτοις, αργότερα στη ζωή αρχίζουμε να εμφανίζουμε σταδιακά πόνο στη μέση, στο ισχίο ή στο γόνατο. Αν αντιληφθείτε ότι κουτσαίνετε και αν αυτό συνοδεύεται από πόνο, ειδικά στο κάτω μέρος του ποδιού και είναι κάτι χρόνιο, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Αργός βηματισμός

Η ηλικία συνδέεται με το πόσο γρήγορα ή αργά περπατάμε. Οι μύες στο κατώτερο τμήμα του σώματος όπως οι γλουτοί τείνουν να αποδυναμώνονται με την ηλικία. Επίσης, οι μυϊκές ίνες στα πόδια μειώνονται. Συνδυαστικά, αυτά συμβάλουν στη μείωση της δύναμης και οδηγούν σε αργό βηματισμό.

Advertisment

Άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή πονούν εξαιτίας αρθρίτιδας ή τραυματισμών τείνουν να περπατούν επίσης πιο αργά. Για την πρώτη κατηγορία, είναι δύσκολο κανείς να διαχειριστεί και να μοιράσει επαρκώς το βάρος του σε κάθε κίνηση.

Συρτά βήματα

Αυτό παρατηρείται όταν ένα άτομο αντί να σηκώσει τα πόδια από το έδαφος, αντιθέτως τα σέρνει. Αν το περπάτημά σας αλλάζει λόγω πόνου ή δυσλειτουργίας, χρειάζεται να δείτε έναν γιατρό ή να κάνετε μια επίσκεψη σε ένα φυσικοθεραπευτή. Ίσως οι μύες σας έχουν ατονήσει για διάφορους λόγους στο κάτω μέρος του σώματός σας. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει μέσω ασκήσεων να τους ενδυναμώσετε, ώστε να μπορούν τα πόδια σας να διαγράφουν όλη την κίνηση.

Ένας άλλος λόγος που κάποιος παρατηρείται να σέρνει αργά τα βήματά του είναι φυσικά η κατάθλιψη. Εδώ όμως αυτός ο βηματισμός συνοδεύεται συνήθως από καμπούριασμα στους ώμους και μια γενική σωματική στάση παραίτησης.

Ασταθές περπάτημα

Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να περπατήσουν σε μια ευθεία και συχνά μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ενώ βαδίζετε μαζί, ξαφνικά πέφτουν πάνω σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γλουτιαία μυϊκή αδυναμία. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας στο ίδιο σημείο. Η άσκηση βοηθά καθώς αποτελεί μυϊκή αδυναμία και ανισορροπία στην περιοχή της λεκάνης.

Έντονος/ ζωηρός βηματισμός

Σκεφτείτε πώς περπατάτε όταν είστε πολύ χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι για κάτι, ακόμα και ερωτευμένοι. Αυτά τα συναισθήματα δηλώνονται μέσα από το στυλ του βαδίσματος επίσης. Μπορούμε να αντιληφθούμε πολλά για την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου από τον τρόπο που κινείται. Αν η διάθεσή σας είναι καλή και έχετε θετικά συναισθήματα, η θετική αυτή ενέργεια αντανακλάται στο, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ανάλαφρο περπάτημα.

Συχνά στραβοπατήματα

Τα στραβοπατήματα και οι πτώσεις δεν είναι σπάνια, ειδικά σε δύσκολα πεζοδρόμια. Εδώ αναφερόμαστε όμως σε συχνά τέτοια περιστατικά. Αν κάποιος δεν είναι απρόσεκτος και αφηρημένος και του συμβαίνει συχνά, ίσως να οφείλεται σε κάποιο νευρολογικό πρόβλημα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις προχωρημένου διαβήτη, ορισμένες φορές τα πόδια μουδιάζουν και ο ασθενής δυσκολεύεται να αντιληφθεί τις αλλαγές του οδοστρώματος.

Συχνές κράμπες

Κάποιοι άνθρωποι ενώ περπατούν, ξαφνικά νιώθουν έντονες παραλυτικές κράμπες που τους αναγκάζουν να «παγώσουν» σε ένα σημείο, ενώ εμφανίζουν και πόνο. Φυσικά, οι κράμπες από μόνες τους μπορεί να δηλώνουν έλλειψη επαρκούς άσκησης ή καλίου, κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία μιας ασθένειας που δεν έχει ακόμα διαγνωστεί όπως πνευμονικό νόσημα ή περιφερική αρτηριακή νόσο. Αν βρίσκεστε σε μεγάλη ηλικία και σας συμβαίνει συχνά, μην επαναπαύεστε και αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Πηγή:

thehealthy.com/exercise/walking/walking-style-health-conditions

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση