, ,

Τηλεργασία: Τρόποι για να μη νιώθουμε ότι εργαζόμαστε όλη τη μέρα από το σπίτι

Ένα από τα πιο ενδιαφέρονται πράγματα που συνέβησαν το 2020 ήταν ο τρόπος που η πανδημία ώθησε πολλούς από εμάς να εργαστούμε από το

Τηλεργασία: Τρόποι για να μη νιώθουμε ότι εργαζόμαστε όλη τη μέρα από το σπίτι

Ένα από τα πιο ενδιαφέρονται πράγματα που συνέβησαν το 2020 ήταν ο τρόπος που η πανδημία ώθησε πολλούς από εμάς να εργαστούμε από το σπίτι. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες μικρές ή μεγάλες εταιρίες δυσανασχετούσαν με αυτή την επιλογή και δεν την προτιμούσαν.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει με όποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα φέρει μαζί της. Η τηλεργασία λειτουργεί. Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα όρια, τόσο από τους εργοδότες όσο και από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους και συνεπώς εμπλέκεται και η ίδια η παραγωγικότητα. Ένα από αυτά τα όρια περιλαμβάνει και την αίσθηση ότι εργαζόμαστε όλη τη μέρα τώρα που είμαστε σπίτι. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό;

Advertisment

4 τρόποι για να μη νιώθουμε ότι εργαζόμαστε όλη τη μέρα από το σπίτι

1. Καθορίστε ώρες εργασίας

Αν θέλετε να αποφύγετε την υπερκόπωση και το burnout, χρειάζεται να αναπτύξετε ένα συγκρκιμένο πρόγραμμα που να ξεκαθαρίζει πότε εργάζεστε και πότε όχι. Αν και χρειάζεστε την ευελιξία να κάνετε και μεγάλα διαλείμματα, αυτός δεν είναι λόγος για να «απλώνετε» την εργασιακή σας μέρα. Χωρίς διακριτές ώρες, ποιος σας εμποδίζει από το να έχετε μια ιδέα την ώρα που βλέπετε ταινία στον καναπέ και ξαφνικά να βρεθείτε μπροστά από τον υπολογιστή δουλεύοντας;

Έχετε υπόψη σας τις παλιές σας εργάσιμες ώρες, όταν ήσασταν στο γραφείο. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα και αν βοηθά, καταγράψτε όσα έχετε να κάνετε μέσα στα όρια. Δηλώνοντας το πρόγραμμά σας, δεν θα λαμβάνετε ενοχλήσεις από εργοδότη και συναδέλφους σας την υπόλοιπη μέρα.

2. Αναπτύξτε ένα τελετουργικό μετά την εργασία

Εκτός από τον καθορισμό των ωρών, είναι καλό να αναπτύξετε ένα τελετουργικό για να σηματοδοτήσετε το τέλος της εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι η διαγραφή των email που τακτοποιήθηκαν ή η οργάνωση της επόμενης μέρας. Όποιο κι αν θα είναι το δικό σας τελετουργικό, θα σας φέρει ηρεμία νου, αφού αυτός είναι και ο σκοπός: να αποσυνδεθείτε ομαλά από τη μία κατάσταση και να μεταφερθείτε στην άλλη, της ξεκούρασης.

Advertisment

3. Αλλάξτε συσκευές όταν αλλάζετε κατάσταση

Συχνά, οι εταιρίες μας δίνουν ένα ξεχωριστό λάπτοπ, εκείνο της εργασίας. Αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να το προσδιορίσουμε. Ωστόσο, φυσικά δεν αποτελεί τον κανόνα. Σε άλλη περίπτωση λοιπόν, μπορείτε να ξεχωρίσετε τον υπολογιστή από το κινητό τηλέφωνο. Μην ανοίγετε email από το smartphone και μην απαντάτε. Συνδέστε στο νου σας τη χρήση του λάπτοπ με αυτή την εργασία. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα «κουβαλάτε» τις υποχρεώσεις όπου κι αν πάτε.

4. Βγείτε έξω

Όταν κάνετε διαλείμματα – είτε κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας είτε μετά – βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τον απαραίτητο χρόνο για να βγείτε έξω, να νιώσετε τη φύση δίπλα σας. Οι έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά πόσο τη χρειαζόμαστε και πόσο σημαντικό είναι τα μάτια μας να θαυμάζουν το πράσινο της φύσης και να εστιάζουν και μακριά, πέρα από τα στενά όρια των οθονών. Άλλωστε, χρειαζόμαστε και την εναλλαγή καθιστικής θέσης και περπατήματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση