, ,

5 τρόποι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που φέρνει η συνταξιοδότηση

Θα έχετε πιθανότατα σκεφτεί πολύ για το πώς θα απολαύσετε τα χρυσά αυτά χρόνια. Αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη περίπτωση να μη σκεφτήκατε ποτέ ιδιαίτερα

5 τρόποι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που φέρνει η συνταξιοδότηση

Θα έχετε πιθανότατα σκεφτεί πολύ για το πώς θα απολαύσετε τα χρυσά αυτά χρόνια. Αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη περίπτωση να μη σκεφτήκατε ποτέ ιδιαίτερα τις ψυχολογικές επιδράσεις που η συνταξιοδότηση θα έχει πάνω σας. Η συνταξιοδότηση συχνά σημαίνει μια απώλεια μέρους της ταυτότητάς μας ασχέτως επαγγέλματος.

Άλλα ζητήματα που συχνά συνοδεύουν αυτό το στάδιο ζωής – όπως περισσότερος χρόνος και λιγότερα χρήματα – μπορεί να δυσκολέψουν την προσαρμογή. Κάποιοι εμφανίζουν ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, αφού έχουν σταματήσει την εργασίας.

Advertisment

Αν είστε στα πρώτα στάδια της συνταξιοδότησης και νιώθετε κάπως χαμένοι, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί δυσκολεύονται με τη μετάβαση. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε καλύτερα στην περίοδο αυτή ώστε να νιώθετε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνετε τη ζωή.

5 τρόποι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες μετά τη συνταξιοδότηση

Να αναμένετε ότι θα περάσετε από διάφορα στάδια συναισθημάτων

Στην αρχή, υπάρχει το συναίσθημα της ελευθερίας. Είναι σαν είμαστε σε διακοπές που θα διαρκέσουν για πάντα. Αυτό όμως σταδιακά φθίνει και μπαίνουμε σε πιο αργούς ρυθμούς ζωής. Συχνά, εμφανίζονται το άγχος και η βαρεμάρα. Μπορεί να νιώθετε ακόμα και ενοχές που δεν απολαύσατε επαρκώς την περίοδο αυτή.

Η καταπίεση των συναισθημάτων ή η άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές στρατηγικές διαχείρισης, όπως το να βασίζεστε στο αλκοόλ ή στο φαγητό. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων, όποια κι αν είναι αυτά. Αναζητήστε υγιείς τρόπους αντιμετώπισής τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε το περπάτημα, τη συγγραφή, την ψυχοθεραπεία ή τη γιόγκα.

Advertisment

Δομήστε τις μέρες σας

Πριν τη συνταξιοδότηση, είχατε μια ρουτίνα: το ξυπνητήρι, το ντους, το πρωινό, την εργασία, το διάλειμμα, τον καφέ κλπ. Αν πιστεύετε ότι λειτουργείτε καλύτερα με πρόγραμμα, εγκαθιδρύστε μια νέα ρουτίνα, όπως άσκηση, πρωινός καφές με εφημερίδα και βιβλίο, δουλειές του σπιτιού, ψώνια, συναντήσεις κλπ.

Επενδύστε στις φιλίες σας

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απομονωθείτε κατά την συνταξιοδότηση. Ενώ πριν βλέπατε συνεχώς φίλους και συναδέλφους λόγω συνθηκών και ρυθμών ζωής, τώρα μπορεί να δυσκολεύεστε. Μπορείτε όμως να συμπεριλάβετε αυτό το κομμάτι στην ίδια τη νέα ρουτίνα σας. Κάθε Δευτέρα, για παράδειγμα, κανονίστε να πηγαίνετε για καφέ με τους φίλους σας και τις Τετάρτες κινηματογράφο. Μπορείτε να τους προσκαλείτε για δείπνο στο σπίτι σας.

Προσαρμόστε τα οικονομικά σας

Ακόμα και οι άνθρωποι που αποταμιεύουν επιτυχώς στο παρελθόν, τώρα χρειάζεται να κάνουν αναπροσαρμογές στον τρόπο που υπολογίζουν τα χρήματά τους. Σε έναν ιδανικό κόσμο, έχετε βάλει έξτρα χρήματα στην άκρη για να είστε άνετα, αλλά αν είστε όπως οι περισσότεροι, μάλλον θα δυσκολεύεστε.

Υπολογίστε και αναρωτηθείτε τι χρειάζεται να βγάλετε εκτός προϋπολογισμού ώστε να υπάρξει κάποια οικονομία. Για παράδειγμα, τα ψώνια για ρούχα ίσως χρειάζεται αναπροσαρμογή. Υπολογίστε να κρατάτε ένα μικρό ποσό μηνιαίως για περιπτώσεις ανάγκης κυρίως.

Δώστε στον εαυτό σας τον χώρο και το χρόνο για να ανακαλύψει τι θέλει

Είναι μια χρονική περίοδος της ζωής σας, στην οποία φυσικά δεν έχετε ξαναβρεθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα και οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες. Αλλά μετά από τόσα χρόνια εργασίας, επιτέλους μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτά που πραγματικά θέλετε και σας αρέσουν. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να περάσετε το χρόνο σας. Και ευτυχώς δεν χρειάζεται να το βρείτε άμεσα, αλλά να δοκιμάζετε στην πορεία.

Πηγή:

Με πληροφορίες από www.verywellmind.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση