, , ,

Το ελαιόλαδο χαρίζει χρόνια ζωής στην καρδιά μας, σύμφωνα με έρευνα

Τα περισσότερα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνονται ολόκληρα στο μενού μας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι

Το ελαιόλαδο χαρίζει χρόνια ζωής στην καρδιά μας, σύμφωνα με έρευνα

Τα περισσότερα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνονται ολόκληρα στο μενού μας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη μακροζωία και έχουν κι άλλα οφέλη στην υγεία μας που επιβεβαιώνονται από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. Το μπρόκολο για παράδειγμα βρίσκεται κοντά στην κορυφή της λίστας επειδή είναι από τις λίγες τροφές με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά και με μόνο 30 θερμίδες το φλιτζάνι.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πλέον αναγνωρισμένα: Τα πολλά λαχανικά, το ψάρι και το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ενδυναμώνουν τα οστά, βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιον τύπων καρκίνου, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερίνης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Advertisment

Όσοι ζούμε κοντά στη Μεσόγειο το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, όπως και το πόσο πολύτιμο μας είναι το ελαιόλαδο. Ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με αυτό ή δεν έχει εύκολη πρόσβαση. Κυρίως επιλέγουν να μαγειρέψουν με βούτυρο, μαργαρίνη και με άλλα φυτικά έλαια.

Τώρα μια νέα Αμερικάνικη έρευνα αποκαλύπτει ότι η αντικατάσταση ακόμα και 5 γραμμαρίων μαργαρίνης, βουτύρου ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου συσχετίζεται μέχρι και με 7% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Ακόμα καλύτερα, όσοι στην έρευνα χρησιμοποίησαν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου – πάνω από 7 γραμμάρια ή ½ κουταλιά την ημέρα – παρουσίαζαν 15% μικρότερο κίνδυνο για κάθε είδους καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο ρίσκο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η έρευνα παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Advertisment

Αντικατάσταση και όχι προσθήκη, τονίζουν οι επιστήμονες

«Μην προσθέτετε απλά ελαιόλαδο στη συνηθισμένη σας διατροφή. Η αντικατάσταση εδώ είναι το σημαντικό στοιχείο», αναφέρει ο ερευνητής Dr. Frank Hu, διευθυντής του τμήματος διατροφολογίας στο Χάρβαρντ. «Το σημαντικό είναι να αντικαταστήσουμε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο και αυτό μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη, να μειώσει τους βιοδείκτες φλεγμονών και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία», προσθέτει.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν και να επιβεβαιώσουν παλαιότερη μεγάλη έρευνα που διεξήχθη το 2013 με δείγμα 7.000 ατόμων, η οποία είχε δείξει ότι η δίαιτα που περιλαμβάνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ακολουθείται για 5 έτη μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση ελαιόλαδου συνέβαλε στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

edition.cnn.com/2020/03/05/health/olive-oil-heart-health-wellness/index.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση